Lindesbergs kommun är i behov av billiga lägenheter för studerande ungdomar. Därför har det nu lagts fram ett förslag om att omvandla fastigheten som idag huseras av Bergslagshälsan till regelrätta studentbostäder i framtiden.
Fastigheten, som ligger på Kvarngatan mittemot Kristinaskolan, finns med i samma plan som innefattar om- och tillbyggnaden vid Strandskolan som vi berättat om tidigare. Dock med en något lägre prioritet bör tilläggas. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, har man räknat med att det bör tas fram cirka 30 stycken studentbostäder för att täcka behovet i framtiden. Anledningen är den stora satsning som görs på Lindeskolan nu.
-Ungdomar som vill studera här måste ju ha någonstans att bo och alla vet mycket väl att unga inte alltid har en ekonomi som tillåter en normal hyra. Vi måste kunna erbjuda billigt boende för dessa under deras tid som studerande på orten, säger Anders Larsson.
Kommunen kommer nu räkna på hur man både praktiskt och ekonomiskt kan uppnå önskemålet om att skapa ett studentboende på Kvarngatan.
Under måndagens föreläsning i Lindeskolans aula, arrangerad av Lindesbergs Rotaryklubb, pratade även kommissarie Stefan Toll om läget i Lindesbergs kommun.
– Gängkriminalitet med mord, sprängningar och hot har vi inte här, men vi har individer som åker iväg på uppdrag, säger han.
På tisdagen utlöstes ett larm på Lindbackaskolan i Lindesberg – varpå skolan stängdes ner i väntan på klarhet i vad som stod på. Polis och ambulans kallades till platsen – men kunde snart lämna igen då allt visade sig vara lugnt.
– Det verkar som att larmet har lösts ut i samband med att personal har dragit sitt kort till en av skolans lokaler, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Barn- och utbildningsnämndens utredning gällande flytt av Vedevågsskolans årskurs 4-5 har rört upp starka känslor. Under torsdagskvällen samlades engagerade ortsbor för att diskutera tillsammans med politiker om hur framtiden ser ut.
– Jag vill gråta när jag tänker på det här, säger Magglie Malaboeuf med tårar i ögonen.
De finns många olika typer av fotografering och en av dessa är närbildsfotografering – att fotografera ett motiv på nära håll. Ibland så nära att objektivet kommer i kontakt med motivet. Man kan antingen fotografera under kontrollerande former och då vanligtvis inomhus med korrekt ljussättning och ingen stress eller så kan man fotografera under mindre kontrollerande former – och det är precis det jag gör.
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden tagit skada av dem. Nu kommer man att plocka ner ljusslingorna, men inga nya sätts upp, åtminstone inte i år.
– Det blir julbelysning, även om man kanske hade önskat mer, men vi gör det vi kan med de resurser vi har, säger nämndens vice ordförande Conny Ärlerud (M).
REPLIK: Svar till Anders Hedlund, Storå. Som tidigare informerats så gavs möjligheten till en hyressänkning av förvaltningslokaler till största delen på grund av flytten av äldreboenden från LIBO till FALAB, från ett bolag med avkastningskrav till ett bolag som förhåller sig till självkostnadsprincipen.
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunen gör ett underskott på 100 miljoner. Under ca 20 års tid lämnade vi överskott. Senaste överskottet var drygt 90 miljoner kronor. Bland annat beroende på Socialdemokratiska regeringar har vi klarat oss bra men också genom att bygga reserver. S-regeringen kompenserade oss för att vi är en kommun med många äldre och allt färre i arbetsför ålder och till exempel för ökade kostnader under pandemin, äldrelyftet, pengar till barns sommar m.m.
Tisdagens hemmamatch mot Arboga var det tredje raka toppmötet för den tidiga tabellfyran, Guldsmedshytte SK. Efter en förödande förlust borta mot Kumla med 7-0 så var siktet inställt på revansch när seriens tidiga ledare, IFK Arboga, gästade Råsshallen. Trots en bra första period för hemmatruppen så blev det en tråkigare fortsättning, där gästerna åkte hem med de tre poängen.