Det var en samling förväntansfulla människor som samlades klockan 13.00 för att bevittna det första spadtaget av Lindesbergs nya brandstation. Det är många som väntat och väntat på att den här dagen skull komma och nu, äntligen, efter en femton år lång process, blir det till sist av!
Lindesberg får nu en ny brandstation och bygget påbörjades idag klockan 13.00. Det första spadtaget med den trearmade spaden är gjort och det var många nöjda åskådare på plats.
– Det känns jättebra, på gränsen till overkligt, säger en glad Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes Brandkår.
Och brandinspektör Morgan Johansson håller med:
– Det här har pågått ett tag så det är en stor dag!
Framförallt är platsen och läget perfekt för byggnation av den nya brandstationen. Som det ser ut nu måste de ta sig genom stan via Kristinavägen, något som har gjort det svårt att hålla utryckningstiderna. Men nu kan man se framåt mot en överlägsen förbättring.
– Det är väldigt viktigt med rätt läge, många av deltidarna jobbar här på Meritor och många bor uppe på Stadsskogen. Nu får personalen snabbt till utryckning och nära till riksväg 50, säger Morgan.
Brandchefen tillägger:
– Som det ser ut nu får de åka in på en väg där det egentligen är lågfartsväg, vi slipper rycka ut på Kristinavägen. Så läget är väldigt viktigt.
Det är inte bara det nuvarande läget nere på stan som inte längre är optimalt, utan själva byggnaden börjar dessutom bli sliten och klarar inte riktigt av att hålla måtten.
– Den gamla är föråldrad och brister i arbetsmiljön, säger Staberyd.
Det är minst femton år sedan en ny station kom upp på önskelistan och andra byggnationer har fått förtur och prioriterats. Detta är dock ingenting som stör Staberyd, utan han har full förståelse för att det tagit sin tid.
– Processen har varit lång för att man ska få den ultimata lösningen. Vi är nöjda med tidsplaneringen, det viktiga är att allt blir bra. Det är inte ofta man får vara med om nybyggnationer av brandstationer, de brukar vara långlivade.
Klockan slår 13.00 och Anders Ceder, ordförande i kommunstyrelsen, inleder ceremonin med några väl valda ord.
– Även fast inte folk ska bo här, så är det himla kul. Det kommer att bli en betydligt bättre station. Vi ser verkligen fram emot grävningen!

Staberyd fick också chansen att hålla ett litet tal efter Ceder:
– De markerade tydligt att de ville bygga nytt, så jag har inte varit det minsta osäker på det här bygget. Det har gjorts utredningar och vi hade inte kunnat hitta ett bättre läge, allt för att snabbast möjligt kunna bemanna. Vår vision är att det ska bli Lindesbergs brandstation, inte personalens. En mötesplats, det kommer att finnas lokaler för det. Vi vill tacka alla som har varit med såhär långt och önskar byggarna lycka till!

Information:
Det kommer att vara klart för inflyttning i november, 2015.
Byggnadsentreprenörer kommer att vara det lokala företaget Tommy Allström Byggproduktion AB.
Den totala lokalarean kommer upp i 2028 kvadratmeter.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.