Markägare K-G Jonsson tar det första symboliska spadtaget för den nya solparken. Här tillsammans på bild med Jens Isemo, vd Linde energi, Peter Ström, chef Elproduktion, Linde energi och Ingegärd Jonsson, markägare. Foto: Jennie Larsson
Första spadtaget taget för Solhagen i Torphyttan
Under torsdagen togs det första spadtaget för vad som kommer att bli Örebro läns största markförlagda solpark, Solhagen i Torphyttan. Parken förväntas stå färdig i juni för att sedan börja producera el i augusti.
– Nu är vi äntligen igång, vi har väntat länge på det här, säger en glad Jens Isemo, vd Linde energi.
På en yta stor som en fotbollsplan invid riksväg 50 i höjd med Torphyttan, drar nu bygget igång av den nya solparken. Anläggningen beräknas kunna producera 500 000 kilowattimmar per år, tillräckligt för att kunna förse 100 typhushåll med hushållsel varje år. Målet är att solparken ska kunna börja producera el i augusti 2020.
Bakom projektet står Linde Energi, som med detta gör en långsiktig satsning för att öka sin produktion av förnybar el.
– Nu är vi äntligen igång, vi har väntat länge på det här, säger en glad Jens Isemo, vd Linde energi, och fortsätter:
– Det här är en av framtidens lösningar, vi har sett en ökning av solanläggningar med 70% senaste året, just nu finns det omkring 44 000 anläggningar i Sverige, det är en ökning som gör till och med mig glatt överraskad. Förhoppningarna finns ju också att det ska kunna inspirera andra att bygga egna solanläggningar.
Marken arrenderas av markägarna K-G och Ingegärd Jonsson som själva haft funderingar i samma banor en längre tid. I hagen brukar parets får beta och det ser man som en riktigt bra kombination med solanläggningen.
Fåren som är en blandning av två gamla svenska raser, svart Ryafår och Pälsfår, kommer fortsätta beta i hagen och sköter därmed ”gräsklippningen” runt solpanelerna.
Fåren som ska sköta gräsklippningen, tar en kort paus från sin vila i stallet för att visa upp sig. Foto: Jennie Larsson
– Det är helt suveränt! Vi har själva haft tankarna på att anlägga någon form av solenergi på den här platsen men sedan har det runnit ut i sanden. Vi har själva sett hur mycket solpaneler som finns efter vägarna i Tyskland, och det har väckt ett intresse hos oss, berättar Ingegärd.
Både markägarna och Jens Isemo är helt överens om att marken har de bästa förutsättningarna för en solpark.
– Området är väldigt bra, både själva marken och lutningen göra att man kan ha tätare rader av solpanelerna utan att de skuggar varandra. Det blir också lite utav en naturupplevelse, fåren kommer underhålla marken och solpanelerna kommer kunna ge lite skugga i hagen, berättar Jens Isemo, och forstätter:
– Blir det hög efterfrågan så finns det absolut mark för att kunna fortsätta bygga ut med fler solanläggningar, vi har kikat på andra platser innan som skulle kunna fungera.
Fram mot midsommar så kommer anläggningen stå färdig och fåren kommer återigen kunna släppas ut i hagen på (ar)bete.
Detta är ”Solhagen i Torphyttan”:
Byggstart: maj 2020
Invigning: sommaren 2020
Maximal eleffekt: 500 kW
Bedömd årlig elproduktion: 500 MWh (=500 000 kWh)
Antal solpaneler: drygt 1 400
Markyta: 0,8 hektar
Bedömd livslängd: 30 år
Bedömd investering: cirka 4 miljoner kronor
Investeringsstöd: 20 procent
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
Upplagt för sommarfynd och gömda skatter
I helgen 12-13 juli vankas ett ypperligt tillfälle att fynda det lilla extra och leta efter gömda skatter när Bergslagens Loppishelg går av ...
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.