Pommerys änglar, Eva Bjärud som letat med sin ID-hund Bingo, tillsammans med Tjodolf Sommestad och Nina Huss som var paret som hittade henne. Foto: Privat

Försvunna hunden Pommery kunde räddas efter fem dagar – av förbipasserande par

När den irländska settern Pommery försvann från sitt hem den 19 oktober påbörjade matte Agneta ett stort sökarbete för att få hem henne i säkerhet. Men det skulle dröja fem dagar innan hon hittades av ett förbipasserande par, påkörd och svårt skadad, men vid liv. Knappt 10 dagar senare bjöd hon och matte Agneta de räddande änglarna på tårtkalas.
– Vilka fantastiska människor det finns! säger Agneta.

Agneta Anderssons ettåriga irländska setter Pommery försvann från familjens tomt i Vedevåg vid 17-tiden på tisdagen den 19 oktober tillsammans med sin kompis. Efter tre timmar kom hundkompisen hem, men utan något spår av Pommery.

– Vi började genast leta och efter ett tag kom det tips om en hund i Järle som passade in på beskrivningen. Det visade sig dock att det inte var hon, och vi fick fortsätta söka. Eva Bjärud och hennes fantastiska ID-hund Bingo kom för att hjälpa till, han fick upp ett spår som gick ut på vägen utanför oss, men där upphörde alla spår efter henne, berättar Agneta.

Agneta tillsammans med sin älskade vän, Pommery. Foto: Privat

Under dagarna som följde fortsatte sökandet, man letade både i skogar och längs vägar, men Pommery var spårlöst försvunnen.

– Jag började tro att det var kört, hon var ju en sådan ung hund, berättar Agneta.

Men på söndagen, fem dagar efter hennes försvinnande, kom samtalet som matte Agneta hade hoppats på. Pommery var hittad. Skadad, men vid liv.

– Paret som har köpt Hults Säteri var på väg dit när de såg att en hund gick haltandes på vägen. Hunden försvann sedan ner i ett dike, men paret stannade sin bil och ropade på henne, och otroligt nog lyssnade hon och hoppade in i deras bil. Vilken kämpartjej hon är, att hon tog sig upp på vägen igen i hopp om att någon skulle hitta henne, säger en märkbart rörd Agneta.

Tillståndet för Pommery var nu allvarligt, ena höftkulan hade hoppat ur sitt fäste, två kotor inne i höften var krossade och hon hade flera infekterade sår.

– Veterinären fattade beslutet att kapa hennes svans, då den blev alldeles för tung med den skadan hon hade, så nu har hon bara en liten stump på knappt fyra centimeter. Man försökte också att dra tillbaka höften, men då hon hade gått med skadan i flera dygn krävdes det en operation för att rätta till det, berättar Agneta.

Vägen tillbaka för Pommery är nu lång, men matte Agneta är bara tacksam för att hennes älskade vän är i livet.

– Nu blir det rehabilitering för henne och en hel del mediciner, men hon har redan gått upp ett kilo och kan stödja på benen igen. Vi vet inte hur bra hon blir, men hon lever!

Ingen vet exakt vad som hände Pommery, men man misstänker att hon blivit påkörd. Agneta vill påminna om vikten av att kontakta polisen när man kört på ett djur.

– Människor tror att det deras fel när de kör på ett djur, men det är ju inte det, men det är däremot fel att inte meddela polisen om vad som hänt, så de kan sätta in eftersök på det skadade djuret. Den som körde bilen kan inte ha missat henne, med tanke på de skador hon fick.

För att tacka Pommerys räddande änglar bjöd Agneta och hennes fyrbenta vän in till tårtkalas under torsdagen, så att de fick träffa henne igen.

– Vilka fantastiska människor det finns! Tjodolf och Nina som rent spontant varit ute och sedan hittat henne, och Eva med sin hund som hjälpt till att leta. Det är så många som jag skulle vilja tacka som har varit ute och letat efter henne, men det här är mina stora hjältar, säger Agneta.

Publicerad 5 november 2021 klockan 19:49

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Guld och brons blev resultatet av helgens lag-SM i judo. Foto: Frövi Judo

Guldbragd av Frövi Judos damer: SM-guld för femte året i rad

Frövi Judos damlag gjorde något helt unikt, när de i helgen försvarade sitt SM-guld för femte året i rad. Dessutom gick de igenom hela mästerskapet obesegrade, utan att förlora en enda individuell match. Herrarna fick också med sig en peng av ädel valör, när de tog hem ett brons efter flera otroligt jämna matcher.
– Tjejerna var grymma, de vann för femte året i rad, säger Björn Nyberg.

6 december 2021 klockan 12:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

34 har mist sina liv på vägarna i år

Vid ungefär var tredje trafikolycka med dödlig utgång i vår region, har det visat sig att alkohol och droger varit inblandat. Den här veckan gör polisen en riktad insats mot just detta problem på våra vägar.

6 december 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Buskörning ledde till böter

Under helgen har polisen fått flera samtal från allmänheten rörande bilar och traktorer som har kört omkring och sladdat på v...

Linde Volley stod för storseger på hemmaplan

Det blev tionde gången gillt! Efter nio raka förluster blev det en tresetsseger i Elitseriens bottenmöte mot g...

WSK utmanar om serieledningen!

Tillberga var nästa motstånd för WSK Lindesberg som kom till Västerås med fem raka segrar. Tabellnian kommer från seger mot ...

Peter Larsson, Per Sander och Ola Hedblad vid den första demonstrationen. Trion medverkar även nästa helg, men nu för att tacka. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”

Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man har vid ett flertal tillfällen arrangerat demonstrationer för att belysa hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att stänga ned jourlinjerna för ortopedi och kirurgi nattetid. Nu är det dags igen, men det här gången är det för att tacka alla som slutit upp i kampen.

3 december 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkt rånare har häktats

Den man i 35-40-årsåldern, som greps och senare anhölls misstänkt för rånet mot apoteket i centrala Lindesberg, är fortsatt frihetsberövad. Enligt uppgift från Ola Andersson, utredningschef vid polisen i Lindesberg, har mannen nu häktats.

2 december 2021 klockan 15:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg
Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter...
1 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!
- Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist, som gillar att se opera på bio. - Ljudet...
1 december 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi
Det av Linde energi instiftade "Energiklappen", som ger allmänheten chans att nominera personer de ser som lokala hjältar och som skall uppmuntras f...
1 december 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Schylström avslutade sin Sverigeturné i Lindesberg på måndagskvällen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvällen för att lyssna till Axel Schylströms fantastiska föreläsning och musik i showen Bränd. Det blev en kväll med både tårar, skratt och nya insikter om vad som är viktigt i livet.
– Det kändes jättebra, det är alltid roligt att vara i Linde, berättar Axel för LindeNytt efter showen och kallar skämtsamt Lindesberg för sitt andra hem.

30 november 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ...

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!

Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora...

Förlust mot Linköping trots en setseger

Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där ...

Annons


Guld till Värmland-Örebros flicklag efter ett otroligt fint genomfört mästerskap. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap

Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher stod Värmland-Örebros lag som segrare på flicksidan och som bronsmedaljörer bland pojkarna. Dessutom fick mästerskapet en extra stjärnglans då flera av Sveriges största namn inom judon fanns på plats under dagen.

27 november 2021 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Femte raka segern för WSK Lindesberg!

Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger...

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. ...

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i ...

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Foto: Camilla Lagerman

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt två timmar efter larmet.
– Här har man fattat ett mycket klokt beslut, att omedelbart på plats utse en förundersökningsledare och samtidigt kalla in alla tillgängliga resurser. Det ger resultat, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson för polisen i Bergslagen.

25 november 2021 klockan 10:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi
UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Dessbättre skall inga personskador ...
25 november 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”
Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst överfallslarmet. - Just nu finns ingen ...
25 november 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera
Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobesöken för personer med till exempel syn...
24 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-23

2021-11-22

2021-11-22

2021-11-21

2021-11-20

2021-11-20

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-06 15:54