Förtroendet för våra förtroendevalda är lågt i Lindesbergs kommun. Det visar en färsk rapport från Statistiska Centralbyrån. Siffrorna visar också att väldigt många inte ser någon möjlighet att påverka politikerna i deras beslut eller att få dem att lyssna på folkets synpunkter.
SCB:s medborgarundersökning genomfördes i höstas. Totalt 1000 personer i åldrarna 18-84 år tillfrågades och 530 besvarade enkäten. Undersökningen har nu sammanställts i en rapport i vilken man presenterar ett index över hur invånarna uppfattar sin kommun och de som styr i kommunen.
Bland annat har de tillfrågade fått betygsätta hur man uppfattar t ex utbildningsmöjligheter, boende, trygghet, kommunikationer, arbetsmöjligheter med mera. Betygsskalan är 1-10 där 1 är lägsta och 10 högsta. Medelbetyget över landet gav ett index på 60, Lindesberg nådde dock inte ens rekommendationen 55 utan stannade på 52.
Kanske mest alarmerande är att invånarna i Lindesbergs kommun ger politikerna ett mycket lågt betyg. Vad gäller ”förtroende” gav endast omkring 10 procent ett högt betyg till politikerna, dvs att man har stort förtroende. Resterande svar är jämnt fördelat på lågt- och mellanbetyg.
I frågor gällande ”påverkan”, dvs hur man uppfattar att politikerna lyssnar och tar till sig folkets synpunkter och åsikter, är betyget ännu lägre. Endast mellan 5-9 procent har gett höga betyg på de olika frågorna rörande påverkan. Här är resterande svar inte lika jämnt fördelat som i föregående fråga. Majoriteten ger nämligen ett lågt betyg.
En av de ”träffade” i enkäten är Folkpartiets Göran Gustafsson. Han menar att det är mycket viktigt att politikerna verkligen tar det här på allvar.
-Det är oroväckande och en tydlig signal som vi måste ta på fullaste allvar, säger Göran.
Att vända trenden är dock inget man gör i en nysning. Ett förtroende bygger man upp över en längre period och genom korrekt fattade beslut, men Göran menar att det går att hitta arbetsformer som både kan påskynda processen och samtidigt bibehålla förtroendegraden.
-Det måste styras upp och det bästa vore om vi fick en förtroendegrupp i vilken en representant från varje parti sitter med och arbetar fram hur kommunen skall styras. Denna grupp skall vara ett lyhört arbetsteam med öronen riktade direkt ut mot folket. Jag är övertygad om att det är rätt väg att gå, säger Göran Gustafsson, Folkpartiet i Lindesberg.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.