Teater har många kanske varit på tidigare, men att föreställningen sker i en buss hör troligtvis inte till vanligheten. Abellis Magiska Teater packade sina dockor och reste från Stockholm till Lindesberg för att visa dockteaterföreställningen ”Den förtrollade sparven”.
Teaterbussen står i Flugparken och det känns spännande att få kliva in, inte för att åka någonstans utan slå sig ner och se en föreställning. Den färggranna bussen anlände i sent i onsdagskväll och har sedan dess spelat flera skolföreställningar. Den här eftermiddagen var den offentliga föreställningen lagd och intresset för dockteater existerar definitivt. Dockorna man spelar med är gjorda i samma stil som klassiska japanska bunkarudockor, en teknik som har mer än 400 år på nacken. Bussen har turnerat 32 år och spelat över 5000 förställningar i just bussen, den rullande scenen har också besökt många olika platser i hela Europa. Man spelar också i vanliga lokaler utan hjul, så erfarenheten den sitter där den ska.
– Idag ska ni få se en dockteaterföreställning, det är en japansk saga som heter ”Den förtrollade sparven”, berättar Anders Olsson som turnerar runt tillsammans med Fatima Olsson.

Innanför dörren får man kliva ur skorna och ställa upp dem på hyllan, och det är väldigt dovt ljus så det tar en stund innan ögonen hinner vänja sig sådär riktigt ordentligt. Barnen sitter längst fram, de vuxna som är lite längre intar de bakre platserna. Men bussens publikrader sluttar, precis som på biografen. När det är vuxna och barn blandat får det plats ungefär 40 personer, när det enbart är barn går det in några fler, då sväljer bussen runt 50 stycken knattar.
– Den är väldigt spännande och inte en utpräglad barnföreställning Det är lite läskig, framförallt mot slutet. Men de flesta brukar tycka att det är roligt att bli lite rädda, säger Anders.
– Men det är ingen fara, vi håller i dockorna och blir det för spännande kan man alltid blunda, betryggar Anders barnen som ivrigt väntar på att föreställningen ska börja.

Tvillingarna Nellie och Tilda Strand, 6 år gamla, är här för att se föreställningen tillsammans med sin farmor, och det är inte första gången som Tilda är på teater.
– Jag har varit förut, fast med mitt gamla dagis, det ska bli spännande!, säger Tilda och farmor håller med.

På väg in i bussen med farmor! Foto: Ida Lindkvist
Ljuset slocknar helt och för några sekunder är det alldeles mörkt, det är till och med svårt att urskilja vem som sitter bredvid. Men så glider ridån isär och från scenen strömmar ett varmt ljus. Det är skickliga händer som får dockorna att röra sig. Och något annat som rör sig då och då är bussen, för om någon av åskådarna känner att de behöver förändra sin sittposition, jo, då vet de andra också om det. Men det är mysigt och mystiskt, och Sara Sporre som ordnade så att bussen tog ett stopp här i Lindesberg, från Kulturenheten, är säker på att bussen egentligen är magisk på riktigt.
– Jag tror att det är en magisk buss, man kan aldrig tro när man står utanför att det ska på plats så mycket folk, säger hon med ett leende.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.