I dag är ca 30 barn placerade i olika familjehem runt om i Lindesbergs kommun, det finns dock fortfarande ett stort behov av fler familjer som kan tänka sig att öppna sitt hem för ett barn i nöd. Familjhemssekreterarna Karin Viktorsson och Monica Frödin berättar mer om vad det innebär att vara familjehem och jourhem.
– Det här handlar om barn i alla åldrar, allt ifrån nyfödda till ungdomar i 18-årsåldern, som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma. Det kan vara både våld och missbruk som ligger bakom, men allra vanligast är omsorgsbrist, berättar Monica.
– Det vi söker hos en familj som kan tänka sig att bli familjehem är att man har tid och engagemang att lägga på barnet, att man ska finnas tillhands, vara ett stöd och en trygghet, och att man har ett känslomässigt överskott. Vi söker inga supermänniskor, utan helt vanliga familjer i alla typer av konstellationer, oavsett om man bor i villa eller lägenhet, ler Karin och fortsätter:
– Eftersom det är barn från kommunen önskar vi ett hem i närområdet, för att slippa riva upp dem från skola och liknande. Sedan arbetar vi väldigt noggrant med matchning så att barn och familj passar bra ihop, vi strävar efter att det ska kännas så normalt som möjligt.
– Vi tror att det finns många i kommunen som har funderat på detta, men som av olika anledningar inte tagit steget. Men vi svarar gärna på frågor, det är bättre att fråga än att fundera, säger Monica och avslutar:
– Många väljer att bli kontaktfamilj som ett första steg, då man avlastar och har hand om ett barn t ex en helg i månaden, allt är välkommet.