I dag är ca 30 barn placerade i olika familjehem runt om i Lindesbergs kommun, det finns dock fortfarande ett stort behov av fler familjer som kan tänka sig att öppna sitt hem för ett barn i nöd. Familjhemssekreterarna Karin Viktorsson och Monica Frödin berättar mer om vad det innebär att vara familjehem och jourhem.
– Det här handlar om barn i alla åldrar, allt ifrån nyfödda till ungdomar i 18-årsåldern, som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma. Det kan vara både våld och missbruk som ligger bakom, men allra vanligast är omsorgsbrist, berättar Monica.
– Det vi söker hos en familj som kan tänka sig att bli familjehem är att man har tid och engagemang att lägga på barnet, att man ska finnas tillhands, vara ett stöd och en trygghet, och att man har ett känslomässigt överskott. Vi söker inga supermänniskor, utan helt vanliga familjer i alla typer av konstellationer, oavsett om man bor i villa eller lägenhet, ler Karin och fortsätter:
– Eftersom det är barn från kommunen önskar vi ett hem i närområdet, för att slippa riva upp dem från skola och liknande. Sedan arbetar vi väldigt noggrant med matchning så att barn och familj passar bra ihop, vi strävar efter att det ska kännas så normalt som möjligt.
– Vi tror att det finns många i kommunen som har funderat på detta, men som av olika anledningar inte tagit steget. Men vi svarar gärna på frågor, det är bättre att fråga än att fundera, säger Monica och avslutar:
– Många väljer att bli kontaktfamilj som ett första steg, då man avlastar och har hand om ett barn t ex en helg i månaden, allt är välkommet.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fröviskolans skolavslutning fick i år en extra festlig inramning, då Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lillemor Bodman, delade ut årets pedagogiska pris till bildläraren Malin Lidner. Under rungande applåder och hejarop från elever, personal och föräldrar fick Malin ta emot prischecken om 25 000 kronor.
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.
Jag tänkte börja med att önska er alla en trevlig nationaldag. Denna veckas fotokrönika blir lite speciell. Först och främst så är det den 50:e krönikan som publiceras och sist men inte minst så fyller FotoFredag 1 år också.
Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt för mordet på tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager, har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Örebro Tingsrätt bedömer dock att det finns fortsatt risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet, och avslår därför hans ansökan.
Politikernas främsta uppgift är att tillvarata invånarnas intressen. Har detta infriats? Absolut inte enligt mig!