När ombyggnaden av Kristinavägen påbörjades i början av 2000-talet, minskade antalet fordon som passerar per dygn med ett par tusen, enligt siffror presenterade av dåvarande trafikingenjör Jan Gustavsson. Slutsatsen idag är att det var så kallad onödig trafik som upphörde, d.v.s. trafik som endast for igenom staden utan stopp. – Innan ombyggnaden användes Lindesbergs centrum som genomfart av ganska många trafikanter och den trafiken upphörde medan övrig trafik inte har minskat alls, berättar trafikingenjör Mats Lidestig som tog över Jan Gustavssons tjänst 2007.
De senaste mätningarna visar att totalt ca 10 000 fordon passerar via Kristinavägen och Järnvägsgatan per dygn. Det är siffror som ligger i nivå med mätningar genomförda tidigt under ombyggnaden av Kristinavägen och innan Järnvägsgatan öppnades som avlastningsled.
Trafikintensiteten har därmed varit konstant sedan etapp 1 av ombyggnaden påbörjades och inte, som bland annat näringsidkare befarat, minskat i takt med att fler kvarter byggdes om.
– Man kan se att genomfartstrafiken valde nya vägar som det hänvisades till medan övrig trafik inte har påverkats alls av ombyggnaden. Den trafik som är viktig för centrum är konstant, förklarar Mats Lidestig.
Mätningarna visar att bland annat Banvägen har blivit ett alternativ för den trafik som inte har ärenden i centrum.
– Banvägen har enligt de senaste mätningarna 1349 fordon per dygn, säger Lidestig.
Det är en ökning med ca 550 fordon jämfört med mätningar gjorda innan Kristinavägen byggdes om.
Att trafiken är konstant i centrum är något som avviker från ett nationellt snitt. Mätningar säger att mängden fordon ökar generellt och speciellt i städer där man öppnar nya gator för att filtrera trafik från tidigare huvudled.
– När man öppnar en ny gata till centrum blir det också lättare att ta sig dit. Resultatet är en ökad trafik. Den ökningen har dock uteblivit i Lindesberg, säger Lidestig och refererar till då Järnvägsgatan öppnades som alternativ väg in i centrum.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer för att minska smittspridning av covid-19. Rekommendationerna gäller från och med den 1 april till den 12 maj.