Det är sedan tidigare känt att de nya övergångsställen, som Kristinavägen fick i och med ombyggnaden, inneburit vissa tveksamheter, både för bilister och fotgängare. Flera personer LindeNytt talat med upplever obehag då de ska korsa vägen utan riktigt markerade övergångsställen. Bilister som ibland tvekar, eller inte alls uppmärksammar personen som ska gå över är vanligt hävdar de. Ett exempel är då en bil saktar in vid en korsning.
-Vad eller vem saktar bilen in för, är det fotgängaren eller guppet/upphöjningen i korsningen?, frågar sig en av de personer LindeNytt varit i kontakt med.
Det är förvirrande – och därmed ganska allvarligt, något som kommunens trafikingenjör håller med om. Problemet ter sig på sånt sätt att bilen saktar in för hindret, vilket fotgängaren tolkar som en inbromsning för att släppa över honom. Bilisten som är på väg över korsningen tvingas därmed till en tvärnit för att inte åka på fotgängaren då denne är halvvägs över gatan.
–Är det så, så är det klart allvarligt. Men jag tror det här kommer att försvinna med tiden. Bilar och fotgängare måste nog lära sig det nya och även att kommunicera bättre. Få ögonkontakt för att som fotgängare markera att man vill över, förklarar Jan Gustavsson.
Sedan Kristinavägen öppnades igen för trafik efter ombyggnaden har färre och färre hört av sig till kommunen med åsikter om Kristinavägen. De ansvarigas förhoppning är att detta betyder att trafiken börjat anpassa sig till det nya. –Jag har fått den uppfattningen att det blivit bättre. Det här är en trots allt en övergång till något nytt, och sånt brukar ta lite tid. Den här modellen av stadsgator med övergångspassager istället för de gamla vitmålade övergångsställena är något som kommer alltmer i städer idag. Med tiden blir det här bra för alla, menar Gustavsson.
Trafikpolis efterlyser markerade övergångsställen
Pekka Kirsijärvi, trafikansvarig vid närpolisen i Lindesberg, förstår att det förekommer tveksamheter från invånarna på det rådande problemet. Och den som trodde att övergångspassagerna enligt lag ger fotgängare fritt fram att tåga ut i gatan tror fel. –En s k gångpassage är icke att jämföra med ett markerat övergångsställe med vita streck i gatan och en skyltning vid sidan av vägen. Vid en upphöjning, som finns på Kristinavägen, är det bilisten som har företräde. Fotgängare måste helt enkelt vänta på sin tur, förklarar Pekka. Enligt honom fungerar denna lösning enbart om bilisterna kör med sunt förnuft och en vänlig inställning till fotgängare. Han är därför inte helt nöjd med lösningen på Kristinavägen.
-Jag kommer ta upp det här med kommunen framöver. Jag önskar helt enkelt en markerad plats där fotgängare har företräde att passera, för det behövs, säger han.
Ombygget fortsätter
Till våren kommer nästa etapp av Kristinavägen att ombyggnad påbörjas. Hur mycket man kan bygga vidare i år är dock oklart. –Det beror helt på hur mycket ekonomin tillåter, berättar Jan Gustavsson. Klart är i alla fall att nästa kvarter ska länkas samman med det redan ombyggda. Det ska utformas på exakt samma sätt med cykel- och gångbanor, parkeringsfickor etc. Innan bygget kommer igång kommer Jan Gustavsson att presentera en utvärdering av det som hänt på Kristinavägen sedan arbetet påbörjades.