Förra veckan när jag var på affären och skulle handla så plingade min mobiltelefon. Jag fick en notis om att några personer hade observerat utter i en närliggande sjö. När det kommer notiser om vissa djur och fåglar så blir det nästan så att jag släpper allt och bara åker iväg – och lite så blev det denna gång.
Efter 15-20 minuter så var jag framme vid sjön och träffade snart på en person som hade varit på plats en stund och kunde rapportera om läget – att det rörde sig om två uttrar. Troligtvis en mamma med unge. Vi såg ingenting just då, men som tur var så finns det som en strandpromenad längs med sjön, så jag valde att ta min utrustning och gå på en promenad. Det tog inte mer än kanske 10-15 minuter så fick jag se en av uttrarna springa på iskanten längre ned i viken – en vik som hade delats upp i två delar på grund av isen. Jag hoppades att de skulle ta sig tillbaka till den stora delen av dessa vikar, men det gjorde de inte.
Foto: Sami Rahkonen
Under tiden jag höll koll på denna utterfamilj så hade också en bild skapats i huvudet som jag ville försöka fotografera. Jag var två steg före och kunde nästan ana vilken väg de skulle ta härnäst. Som så många gånger tidigare så hade nu ännu en gång min långa erfarenhet och förkunskap kring motivet vunnit. Uttrarna var nu på väg ut mot den stora delen av sjön och nu hoppades jag bara på att båda uttrarna skulle ta sig upp på isen och springa så att jag kunde fånga deras siluetter tillsammans med det fina landskapet rakt över sjön.
Foto: Sami Rahkonen
Uttrarna kom upp på isen och dök lika snabbt ner i vattnet igen och så höll det på en längre stund. Mamma utter kom upp vid ett tillfälle och stod så himla perfekt och nu var det bara ungen kvar. Till slut så hoppade ungen upp på iskanten och tillsammans gled de framåt på iskanten – nu hade jag min chans. Bilden i mitt huvud var nu mitt framför mig. Några bilder senare. Där satt den! Min drömbild av uttrarna var nu verklighet. Jag hade redan bestämt mig innan bilderna togs att jag ville ha dessa bilder i svartvitt.
Jag har tyvärr inte haft så många chanser att fotografera utter. Förra veckans möte med uttrarna var mitt andra möte med vilda uttrar, så jag visar även här några bilder från mitt allra första möte jag hade med detta vackra och spännande djur.
Foto: Sami RahkonenFoto: Sami Rahkonen
Fakta om uttern i Sverige
Efter 1950-talet så var uttern nära att utrotas. Uttern drabbades hårt av jakt och olika miljögifter. Tack vare att Uttern blev fredad från jakt 1968 och att många miljögifter förbjöds och att man fokuserade på att förbättra livsmiljöerna för uttern så kan man nu glädjas åt att Uttern är på väg tillbaka. Nu kan man se utter på flera håll i Sverige och uttern har också setts till vid platser där den inte har setts på flera årtionden. Källa: wwf.se
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett både taggat och glatt gäng "skräpplockare". Foto: Jennie Einarsson
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
FotoFredag: Det rör på sig…
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i ...
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.