Joakim Bååk har bytt ett konkursdrabbat H43 mot kvartsfinal med Hammarby. FOTO: Hammarby Handboll

Från klubblös till slutspel

I december tvingades han bryta upp vardagen i Lund efter H43:s konkurs. Idag spelar han en stekhet slutspelsmatch för sin nya klubb Hammarby. Det har varit ett par omtumlande månader för Joakim Bååk, men nu njuter 26-åringen av handbollslivet.

I början av december slog bomben ner i handbolls-Sverige. Talangfabriken och anrika H43 försattes i konkurs, något som slog hårt mot klubbens A-lag. Man tvingades att dra sig ur Elitserien och samtliga spelare stod plötsligt utan kontrakt. En av dessa var LIF Lindesbergs-fostrade Joakim Bååk.

Niometersspelaren behövde dock inte gå klubblös länge. ”Jocke” sågs av många som högvilt på transfermarknaden och efter att telefonen gått varm några dagar blev han den 11:e december klar för Hammarby. Under sin första tid i huvudstadsklubben har han hunnit utvecklat sitt spel väldigt mycket.

– Till att börja med hade jag ganska svårt att hitta rätt i spelet. De spelade ett helt annat spel mot vad jag var van vid tidigare, med ett väldigt offensivt försvar och andra lösningar i anfallen. Men jag tycker ändå att jag hittade in i det förvånansvärt fort och det har visat sig att det här spelet passar mig väldigt bra, förklarar ”Jocke” som var med och tog Hammarby till slutspel.

– Ja precis, det är ju en omvändning på många olika sätt. I slutändan har det visat sig att flytten blev väldigt bra efter alla turer fram och tillbaka.

Men att byta H43:s blåa ställ mot Hammarby grönvita hade även effekter vid sidan av planen. Flytten från Lund till Stockholm kom oväntat för familjen, som precis hade fått ett nytillskott. Därför fick H43:s konkurs stora konsekvenser vid sidan av handbollen.

– Det är klart att handbollsmässigt är Hammarby en jättebra klubb att komma till. Sen privatlivsmässigt så hade vi planer på att bo kvar i Lund under många år. Där kan man fortfarande känna att det blev hastigt. Det blev inte som vi hade tänkt oss, menar ”Jocke”.

”Vi har satt oss i respekt”

Sett till själva handbollen har hans anpassning till den nya miljön varit väldigt imponerande. För tillfället njuter ”Jocke” av tillvaron och slutspelsmatcherna med Hammarby.

– Det stämmer absolut. De är riktiga höjdare!, slår han fast.

Hammarby tog sig till slutspel som sjua och i kvartsfinalerna har man ställts mot Kristianstad. Skåningarna vann grundserien i överlägsen stil och ”Jocke” medger att det är tuffast tänkbara motstånd.

– Samtidigt så siktar vi på att komma så långt som möjligt, så det är lika bra att få Kristiandstad direkt. Det är väldigt roliga matcher att spela.

Så här långt har Hammarby stått upp väldigt starkt i matchserien. Den första kvartsfinalen förlorade man knappt, men i tisdags tog laget revansch genom att segra med 30-26 hemma. ”Jocke” stod själv för sex mål och är hoppfull vid ställningen 1-1 i matcher.

– Vi har nog satt oss i respekt, det tycker jag absolut. Sen är det ingen hemlighet att de fortfarande är stora favoriter. Men vi får tro oss själva, prestera en bra handboll och se vad det räcker till.

Ikväll spelas den tredje kvartsfinalen i Kristianstad. Tillsammans med Hammarby satte sig ”Jocke” på tåget på förmiddagen för att rulla söderut.

– Det började med en rejäl försening med tåget haha! Men vi har gott om tid och kommer att framme tidigt, då käkar vi lite och sen laddar man upp för match. Det ser likadant ut oavsett vad det är för typ av match. Alla har sina egna rutiner och sätt att komma i rätt stämning.

Publicerad 11 april 2015 klockan 11:49

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget...

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total ...

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar, kunde man spela in 1-0 inför den andra perioden, men fick stora problem för resterande speltid. Att hemmastjärnan Max Lalander åkte på en skada, var inte heller något som hjälpte hemmalaget.

12 februari 2021 klockan 21:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

Alexander Sunnefors spelar in 1-0 Foto: Hasse Persson

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när vårseriens andra mötesomgång inleddes i Lindehov. Få målchanser gavs för båda lagen där Lindlöven visade toppkvalitet och visar att säsongens inledande matchspöke mot Kumla, är bortskrämt.

31 januari 2021 klockan 18:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Viktig bortaseger mot Vinslöv
Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en stor chans att ta sig...
30 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tung förlust på hemmaplan
Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna frånvarande så ...
30 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Två poäng efter straffläggning
Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-24

2021-01-22

2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-03-05 05:40