Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Från Ungern via England – nu bor de i Lindesberg

Det skulle egentligen bli England. Men familjen Kelecsényi hamnade i Lindesberg – och de stortrivs! Pappa Miklós får tid för sina patienter, mamma Zita har snabbt kunnat fortsätta i sitt yrke som apotekare – och de fyra barnen har landat bland kamrater i skolan och på idrottsplanen.- Här är så tryggt och lugnt, säger de.

Miklós Kelecsényi är ortopedkirurg från Ungern. Zita Tószegi är apotekare. Miklós började efter några år i yrket se sig om efter jobb utomlands. Han ville utvecklas i yrket och fick jobb i England. Men det var inte vad han hade tänkt sig:

– Jag tjänade mycket – och fick jobba mycket. Det var som ett löpande band. Här på lasarettet i Lindesberg har jag mer tid för patienterna och kan också specialisera mig på proteskirurgi. Här kan vi göra det rätt från början och protesen kan hålla längre.

 Zita Tószegi är anställd som apotekare på apoteket Hjärtat i Lindesberg. Hon har en ungersk utbildning som är lika omfattande som den svenska och har kunnat validera den, så nu kan hon möta kunderna fullt ut som apotekare, efter att ha börjat bakom kulisserna och ute i affären bland ”egenvårdsprodukterna”.

– Skillnaden mot Ungern är att systemet är säkrare här och kunderna här är mer informerade. Vi har också mer tid med kunderna. Sedan är alla så snälla, om jag inte skulle hitta det rätta ordet.


Familjen Kelecsényi – Tószegi är tvåspråkiga och runt bordet talas både svenska och ungerska. Foto: Hans Andersson
De har snabbt lärt sig svenska. Föräldrarna började redan i Ungern med att resa in till Budapest för svensk-studier. När de kom hit fick Miklós plugga svenska en dag veckan det första halvåret. Barnen har snabbt lärt sig det nya språket även om det till att börja med var litet läskigt att komma till en ny klass med ett helt nytt språk. Den tolvåriga dottern Zita klarade det nationella provet i svenska redan efter tre månader, berättar mamma Zita stolt:

– Men vi vill att de ska bli tvåspråkiga, så jag läser ungerska med dem. Jag jobbar deltid. Sedan åker vi till Ungern på somrarna, där de träffar mor- och farföräldrarna och kamrater.


Hela familjen samlad: pappa Miklós, Zita, Miklós, mamma Zita, Anna och Aron. Foto: Hans Andersson
Barnen tränar och spelar handboll och volleyboll. För Anna, tio år, har det blivit handboll och gymnastik. Miklos simmar och tävlar för Lindesbergs Simsällskap. Aron som går i tvåan spelar handboll och det har varit litet judo också. Zita spelar volleyboll och det blir träning fyra gånger i veckan. Mamma Zita spelade basket i Ungern i sin ungdom, men i Lindesberg har hon hållit igång med promenader – t ex Lindesjön runt.

– Det är så fint här med sjön och med naturen. Vi gillar att fiska och planerar att skaffa en båt så småningom, säger hon. Miklós är tvungen att lämna fikabordet ett tag. Han har bakjour och behöver bedöma en röntgenbild på bildskärmen.

Han tycker det är en stor fördel med Lindesberg, när han kan cykla på några minuter till jobbet på Lindesbergs Lasarett. Zita cyklar också till jobbet. De berättar om den frihet som familjen fått sedan de flyttade hit, där barnen själva kan ta sig till skolan och träningar.I Ungern bodde de i en stad stor som Örebro och det var mycket skjutsande av barnen.

– Vi saknar ingenting här i Lindesberg. Här finns allt vi behöver just nu. Man vet inte vad som händer i framtiden förstås, men våra planer är inte att flytta härifrån, säger de.

De lockades till Lindesberg av en landsman, som också jobbade som läkare på Lindesbergs Lasarett. Ett tag hade de också en ungersk familj som grannar. Förstås saknar de ett nätverk av vänner och bekanta, som de hade i Ungern, men det tar ju tid att bygga upp.

– Där hade jag kanske tusen kontakter i min mobiltelefon. Här har jag ett tiotal nu säger Miklós med ett leende och han berättar om sitt intresse för fotografering och för jakt. Han har jägarexamen i Ungern och hjortar och vildsvin var några av bytesdjuren. Han hoppas kunna fortsätta med sina intressen här.

Miklós Kelecsényi berättar om hur smidigt allting varit för att få honom på plats på Lindesbergs Lasarett – hur han fått assistans att ta sig genom den svenska administrationen, så att han snabbt kunna börja jobba. Intervju och rekrytering 2011, sedan flyttade familjen hit, ett tillfälligt boende ordnades snabbt, liksom svenska person-nummer och i januari 2012 började barnen i skolan.  Det började med en kortare kontraktanställning och nu har Miklós ett fast jobb.

Tidigare delar i artikelserien:
Del 1: Judon fick Carin Fritzell Hamnlund med familj att slå rot här
Del 2: Sålde villan i Vintrosa för att flytta in i Strandskolan

Publicerad 15 december 2014 klockan 09:19

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad

UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen ...

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare

Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinfö...

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den ...

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

KS-ordförandens vädjan till de som trotsar vattenskoterförbud: ”Visa respekt. Tänk efter före!”
INSÄNDARE: Man får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen. I Örebro län är det Norrtorpssj...
17 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden
Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mälardalen, som tillsammans med Lindesbergs kommuns bidrag om samma ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig
Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Far och son - men det var inte farsan som drog upp dagens vinnarfirre. Foto: Stefan Nordqvist

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tävlingen ”Störst fisk vinner” med en fin regnbåge. Här visar han upp segerfisken i sällskap med sin pappa Fredrik.

15 juni 2021 klockan 13:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Polisen i Lindesberg

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i Lindesberg. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt. Enligt polisen rör det sig om totalt 15 rundbalar hö. Detta skall dock inte ha varit den enda platsen som utsattes under natten.
– Det har dumpats ungefär samma mängd på en plats till, säger Jan Gustafsson, arbetsledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 juni 2021 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Annons


Linda Svahn träffade eleverna förra veckan för att be om utsäkt och ge ett nytt erbjudande. Foto: Camilla Lagerman

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning efter studenten bröts med bara två veckor kvar av terminen, och eleverna vid Barn- och fritidsprogrammet erbjöds istället endast 5 månaders arbete. Nu kommer ett nytt beslut från Barn- och utbildningsnämnden: erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning enligt tidigare fattade beslut står kvar.

14 juni 2021 klockan 12:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, d...

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i ...

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan

Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och ...

bildspel Bildextra: Studenternas utspring

Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som ...

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången

I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om mä...

Trots protesterna: Inget återöppnande av primärjouren på Lindesbergs lasarett

Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering om...

Nedanför kraftstationen börjar ädelfisket och sträcker sig ner genom golfbanan. Foto: Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske.

Fiskets Dag flyttar till Dalkarlshyttan – störande vattenskotrar huvudorsak

På lördag arrangeras det traditionella Fiskets Dag i Lindesberg, men det kommer inte att hållas vid Lindessjön som traditionen gjort gällande i många, många år. Istället kommer fisken att sättas ut i ån nere i Dalkarlshyttan.
– Huvudorsaken är att det på sjön förekommer vattenskotrar som stör fisket och fiskeupplevelsen, säger Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening, som är huvudarrangör i samarbete med Lindesbergs kommun.

10 juni 2021 klockan 11:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snart premiär för Dystopia – skräckserien som spelades in i Lindesberg
Under sommaren 2020 spelades Viaplays kommande skräckserie, Dystopia, in på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Serien har nu fått sitt ...
9 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Räkna om och räkna rätt, Karin (S)undin!
INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing uppnådd genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg! Indragen primärjour nattetid på halva Akuten, ...
9 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år
Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten med Martin Almgren ute på sjön Råsvalen. Även i år är ...
8 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-02

2021-06-02

2021-06-21 05:44