Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Från Ungern via England – nu bor de i Lindesberg

Det skulle egentligen bli England. Men familjen Kelecsényi hamnade i Lindesberg – och de stortrivs! Pappa Miklós får tid för sina patienter, mamma Zita har snabbt kunnat fortsätta i sitt yrke som apotekare – och de fyra barnen har landat bland kamrater i skolan och på idrottsplanen.- Här är så tryggt och lugnt, säger de.

Miklós Kelecsényi är ortopedkirurg från Ungern. Zita Tószegi är apotekare. Miklós började efter några år i yrket se sig om efter jobb utomlands. Han ville utvecklas i yrket och fick jobb i England. Men det var inte vad han hade tänkt sig:

– Jag tjänade mycket – och fick jobba mycket. Det var som ett löpande band. Här på lasarettet i Lindesberg har jag mer tid för patienterna och kan också specialisera mig på proteskirurgi. Här kan vi göra det rätt från början och protesen kan hålla längre.

 Zita Tószegi är anställd som apotekare på apoteket Hjärtat i Lindesberg. Hon har en ungersk utbildning som är lika omfattande som den svenska och har kunnat validera den, så nu kan hon möta kunderna fullt ut som apotekare, efter att ha börjat bakom kulisserna och ute i affären bland ”egenvårdsprodukterna”.

– Skillnaden mot Ungern är att systemet är säkrare här och kunderna här är mer informerade. Vi har också mer tid med kunderna. Sedan är alla så snälla, om jag inte skulle hitta det rätta ordet.


Familjen Kelecsényi – Tószegi är tvåspråkiga och runt bordet talas både svenska och ungerska. Foto: Hans Andersson
De har snabbt lärt sig svenska. Föräldrarna började redan i Ungern med att resa in till Budapest för svensk-studier. När de kom hit fick Miklós plugga svenska en dag veckan det första halvåret. Barnen har snabbt lärt sig det nya språket även om det till att börja med var litet läskigt att komma till en ny klass med ett helt nytt språk. Den tolvåriga dottern Zita klarade det nationella provet i svenska redan efter tre månader, berättar mamma Zita stolt:

– Men vi vill att de ska bli tvåspråkiga, så jag läser ungerska med dem. Jag jobbar deltid. Sedan åker vi till Ungern på somrarna, där de träffar mor- och farföräldrarna och kamrater.


Hela familjen samlad: pappa Miklós, Zita, Miklós, mamma Zita, Anna och Aron. Foto: Hans Andersson
Barnen tränar och spelar handboll och volleyboll. För Anna, tio år, har det blivit handboll och gymnastik. Miklos simmar och tävlar för Lindesbergs Simsällskap. Aron som går i tvåan spelar handboll och det har varit litet judo också. Zita spelar volleyboll och det blir träning fyra gånger i veckan. Mamma Zita spelade basket i Ungern i sin ungdom, men i Lindesberg har hon hållit igång med promenader – t ex Lindesjön runt.

– Det är så fint här med sjön och med naturen. Vi gillar att fiska och planerar att skaffa en båt så småningom, säger hon. Miklós är tvungen att lämna fikabordet ett tag. Han har bakjour och behöver bedöma en röntgenbild på bildskärmen.

Han tycker det är en stor fördel med Lindesberg, när han kan cykla på några minuter till jobbet på Lindesbergs Lasarett. Zita cyklar också till jobbet. De berättar om den frihet som familjen fått sedan de flyttade hit, där barnen själva kan ta sig till skolan och träningar.I Ungern bodde de i en stad stor som Örebro och det var mycket skjutsande av barnen.

– Vi saknar ingenting här i Lindesberg. Här finns allt vi behöver just nu. Man vet inte vad som händer i framtiden förstås, men våra planer är inte att flytta härifrån, säger de.

De lockades till Lindesberg av en landsman, som också jobbade som läkare på Lindesbergs Lasarett. Ett tag hade de också en ungersk familj som grannar. Förstås saknar de ett nätverk av vänner och bekanta, som de hade i Ungern, men det tar ju tid att bygga upp.

– Där hade jag kanske tusen kontakter i min mobiltelefon. Här har jag ett tiotal nu säger Miklós med ett leende och han berättar om sitt intresse för fotografering och för jakt. Han har jägarexamen i Ungern och hjortar och vildsvin var några av bytesdjuren. Han hoppas kunna fortsätta med sina intressen här.

Miklós Kelecsényi berättar om hur smidigt allting varit för att få honom på plats på Lindesbergs Lasarett – hur han fått assistans att ta sig genom den svenska administrationen, så att han snabbt kunna börja jobba. Intervju och rekrytering 2011, sedan flyttade familjen hit, ett tillfälligt boende ordnades snabbt, liksom svenska person-nummer och i januari 2012 började barnen i skolan.  Det började med en kortare kontraktanställning och nu har Miklós ett fast jobb.

Tidigare delar i artikelserien:
Del 1: Judon fick Carin Fritzell Hamnlund med familj att slå rot här
Del 2: Sålde villan i Vintrosa för att flytta in i Strandskolan

Publicerad 15 december 2014 klockan 09:19

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas ...
2 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen ...
2 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan ...

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till ...
23 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-03-05 05:03