Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Från Ungern via England – nu bor de i Lindesberg

Det skulle egentligen bli England. Men familjen Kelecsényi hamnade i Lindesberg – och de stortrivs! Pappa Miklós får tid för sina patienter, mamma Zita har snabbt kunnat fortsätta i sitt yrke som apotekare – och de fyra barnen har landat bland kamrater i skolan och på idrottsplanen.- Här är så tryggt och lugnt, säger de.

Miklós Kelecsényi är ortopedkirurg från Ungern. Zita Tószegi är apotekare. Miklós började efter några år i yrket se sig om efter jobb utomlands. Han ville utvecklas i yrket och fick jobb i England. Men det var inte vad han hade tänkt sig:

– Jag tjänade mycket – och fick jobba mycket. Det var som ett löpande band. Här på lasarettet i Lindesberg har jag mer tid för patienterna och kan också specialisera mig på proteskirurgi. Här kan vi göra det rätt från början och protesen kan hålla längre.

 Zita Tószegi är anställd som apotekare på apoteket Hjärtat i Lindesberg. Hon har en ungersk utbildning som är lika omfattande som den svenska och har kunnat validera den, så nu kan hon möta kunderna fullt ut som apotekare, efter att ha börjat bakom kulisserna och ute i affären bland ”egenvårdsprodukterna”.

– Skillnaden mot Ungern är att systemet är säkrare här och kunderna här är mer informerade. Vi har också mer tid med kunderna. Sedan är alla så snälla, om jag inte skulle hitta det rätta ordet.


Familjen Kelecsényi – Tószegi är tvåspråkiga och runt bordet talas både svenska och ungerska. Foto: Hans Andersson
De har snabbt lärt sig svenska. Föräldrarna började redan i Ungern med att resa in till Budapest för svensk-studier. När de kom hit fick Miklós plugga svenska en dag veckan det första halvåret. Barnen har snabbt lärt sig det nya språket även om det till att börja med var litet läskigt att komma till en ny klass med ett helt nytt språk. Den tolvåriga dottern Zita klarade det nationella provet i svenska redan efter tre månader, berättar mamma Zita stolt:

– Men vi vill att de ska bli tvåspråkiga, så jag läser ungerska med dem. Jag jobbar deltid. Sedan åker vi till Ungern på somrarna, där de träffar mor- och farföräldrarna och kamrater.


Hela familjen samlad: pappa Miklós, Zita, Miklós, mamma Zita, Anna och Aron. Foto: Hans Andersson
Barnen tränar och spelar handboll och volleyboll. För Anna, tio år, har det blivit handboll och gymnastik. Miklos simmar och tävlar för Lindesbergs Simsällskap. Aron som går i tvåan spelar handboll och det har varit litet judo också. Zita spelar volleyboll och det blir träning fyra gånger i veckan. Mamma Zita spelade basket i Ungern i sin ungdom, men i Lindesberg har hon hållit igång med promenader – t ex Lindesjön runt.

– Det är så fint här med sjön och med naturen. Vi gillar att fiska och planerar att skaffa en båt så småningom, säger hon. Miklós är tvungen att lämna fikabordet ett tag. Han har bakjour och behöver bedöma en röntgenbild på bildskärmen.

Han tycker det är en stor fördel med Lindesberg, när han kan cykla på några minuter till jobbet på Lindesbergs Lasarett. Zita cyklar också till jobbet. De berättar om den frihet som familjen fått sedan de flyttade hit, där barnen själva kan ta sig till skolan och träningar.I Ungern bodde de i en stad stor som Örebro och det var mycket skjutsande av barnen.

– Vi saknar ingenting här i Lindesberg. Här finns allt vi behöver just nu. Man vet inte vad som händer i framtiden förstås, men våra planer är inte att flytta härifrån, säger de.

De lockades till Lindesberg av en landsman, som också jobbade som läkare på Lindesbergs Lasarett. Ett tag hade de också en ungersk familj som grannar. Förstås saknar de ett nätverk av vänner och bekanta, som de hade i Ungern, men det tar ju tid att bygga upp.

– Där hade jag kanske tusen kontakter i min mobiltelefon. Här har jag ett tiotal nu säger Miklós med ett leende och han berättar om sitt intresse för fotografering och för jakt. Han har jägarexamen i Ungern och hjortar och vildsvin var några av bytesdjuren. Han hoppas kunna fortsätta med sina intressen här.

Miklós Kelecsényi berättar om hur smidigt allting varit för att få honom på plats på Lindesbergs Lasarett – hur han fått assistans att ta sig genom den svenska administrationen, så att han snabbt kunna börja jobba. Intervju och rekrytering 2011, sedan flyttade familjen hit, ett tillfälligt boende ordnades snabbt, liksom svenska person-nummer och i januari 2012 började barnen i skolan.  Det började med en kortare kontraktanställning och nu har Miklós ett fast jobb.

Tidigare delar i artikelserien:
Del 1: Judon fick Carin Fritzell Hamnlund med familj att slå rot här
Del 2: Sålde villan i Vintrosa för att flytta in i Strandskolan

Publicerad 15 december 2014 klockan 09:19

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-15 15:56