Ett flertal så kallade riskträd har undersökts i syfte att bedöma hur stora risker de utgör för allmänheten. Det handlar alltså om träd som växer i bostadsområden eller i stadsmiljö. Ett av träden som undersökts är den så kallade Kristina-eken.
Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher uppger att inventeringen av träd i nämnda miljöer, har resulterat i beslut om fällning i två fall. Dock klarar sig Kristina-eken på Trädsgårdsgatan i centrums södra delar. Istället är det två andra större pjäser som nu måste fällas pga röta.
-Det är ett träd på Siggebohyttevägen i Lindesberg samt en stor fin ek vid Rockhammarsbadet som vi dessvärre måste åtgärda, kommenterar Arne.
Eken vid badet har mycket omfattande rötskador, man talar om att andelen friskt virke är nere på 20 procent.
-Det är synd på ett så fint träd, men vi måste se till att det inte utgör risk för människor.
Arne påpekar dock att man sparar en del av stammen som ”minne”.
Kristina-eken på Trädgårdsgatan har varit omtalad i sammanhanget ”risker” men vårdnaden ligger hos en privat fastighetsägare. BKT har ändå ett visst ansvar i frågan, varför man tagit en närmare titt på denna historiska ek, vars ålder uppskattas till över 350 år.
-Den sägs ju ha varit med sedan Lindesberg fick sina stadsrättigheter av Drottning Kristina. Därför har detta träd ett mycket stort kulturhistoriska värde och är helt klart värt att bevara så länge det går, kommenterar Arne Tschentscher.
Lindesberg fick sina stadsrättigheter år 1643.
En mycket omfattande undersökning har gjorts av eken och bedömningen är att trädet faktiskt har gott om kraft att leva många år till.
-Det finns visserligen lite svavelticka på trädet, men inte alls i samma omfattning som trädet på Siggebohyttevägen som vi nu skall fälla pga angreppet. Kristina-eken kan stå kvar där i 100 år till, men då behöver trädet en hjälpande hand. Trädet måste avlastas, dvs kronan måste trimmas, förklarar stadsträdgärdsmästare Arne Tschentscher.
Frågan ligger nu hos kommunstyrelsen, som i samråd med fastighetsägaren skall fatta beslut om ekens framtid.
Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.
Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun blivit utsatt – och bestulen på en större summa pengar.
– Lämna aldrig ut kontouppgifter eller öppna upp BankID då du blir uppringd av någon oavsett vad de säger, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman, i en skrivelse på polisens hemsida.
Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde Bergslags församling. En sommargåva som kommer att kunna glädja de som har det tufft i en tid av allt högre levnadskostnader.
– Tyvärr finns ju behovet. Vi är lite oroade över hur det kommer att se ut framöver, vi vet ju att många går och balanserar, samtidigt som det är svårt att be om hjälp, berättar diakon Anna Andersson.
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.
Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte scoutledare Oscar Lind från scoutkåren Equmenia Frövi att det var dags att rycka ut och göra en insats för samhället. Tillsammans med en grupp unga scouter från patrull Vargen städade de rent på tisdagseftermiddagen.
– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah Mollberg 11 år glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.