Fritzell: ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”

Per Fritzell är knappast vilsen i en musikstudio, men har trots ett långt och gediget musikintresse aldrig spelat in en helt egen skiva. Förrän nu. Sent i höst släpps ”Stunder i livet” och är på sätt och vis en musiksatt dagbok med berättelser och händelser ur hans liv.-För de allra flesta är jag nog mest känd som en komiker, att fjanta mig på scen med löjliga kläder. Den här skivan handlar om allt det andra i mitt liv, avslöjar Fritzell.

Om tre veckor står Per Fritzell på scenen i Lindesberg Arena under den stora Bergslagens Sparbanks Gala. Med sig har han bland andra utsocknes artister som Markoolio och Linda Bengtzing samt många lokala artister som Martin Almgren och Christoffer Sjögren samt Manskören Harmoni och Lindesberg Storband. Som lagom uppvärmning inför denna gala, har Per Fritzell avverkat en rad sommarframträdanden, bland annat i Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. Mitt i allt detta finslipas på det alldeles egna projektet. I november släpper Fritzell sin allra första skiva och vi fick chansen att sätta oss ner hemma hos honom för att få ett litet smakprov på resultatet av totalt 10 års skrivande. Ja, det är faktiskt tio år sedan han började arbeta på plattan.
-Det var faktiskt så här, att Lars Moberg som vi i Galenskaparna och After Shave har arbetat med i många, många år tyckte att det var dags att jag gjorde något helt eget. Men det tog sin tid och nu var det verkligen dags att göra klart skivan, ler han.
Samtidigt har det kanske bara varit till en fördel att det har tagit tid. Per har nämligen valt att skriva låttexterna med inspiration från sitt eget liv. På tio år hinner mycket att hända och det återspeglas naturligtvis i många låtar.

Under dessa år passade han och hustrun även på att flytta – till Lindesberg. Men om Linde får utrymme på skivan är inte riktigt klart ännu.
-Det finns eventuellt en chans till det. Flytten hit har ju naturligtvis inneburit en stor förändring i våra liv. Jag trivs väldigt bra här och faktum är att jag skriver på en text just nu som eventuellt kan bli att handla om Lindesberg. Men jag vet inte ännu, det återstår att se, skrattar han.
Bland övriga 11 spår på skivan finns bland annat en låt skriven om/för hans egen fru. En annan låt återspeglar bravaderna på den stora sommarfesten som han med familj och vänner brukar ha. Nästa låt tar lyssnarna med ut till havs.
-Ett av mina stora intressen är segling, så det har jag också skrivit om, berättar Per.

Mycket av textmaterialet är hämtat ur hans egen vardag och är skrivet på sådant sätt att man ser komikern Fritzell lysa igenom, men på ett smakfullt sätt. Dock ser han själv att balansen mellan komik och provokation framträder tydligt i ett spår.
-Jag har skrivit en låt som heter ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”. Den skrev jag efter att ha tittat Skavlan (en talkshow på SVT) en kväll. Där satt en kvinna och berättade om hur vi tidigt i våra barns liv får dem att tro på både Gud och Jultomten. Men när barnen blir lite äldre så avslöjar vi att Tomten inte alls finns, men Gud ska de fortfarande tro på. Jag är inte själv religiös men kan tänka mig att den här låten kan provocera en del människor, säger han och ser lite finurlig ut.

Rent musikaliskt är skivan ett buffébord. Den första låten som Per spelar upp för oss låter så mycket svensk sommar att man känner sig alldeles ”semestrig” igen. Nästa smakprov tar oss ner på jorden igen med ett vackert viskomp med akustisk gitarr. I nästa spår möter Nordman Roger Pontare, ett mäktigt komp med inslag av det fornnordiska tunggunget.
-Hårdrock och Rockabilly är andra musikstilar som finns med på skivan. Rockabillylåten kommer jag att framföra för första gången på galan i september och då tillsammans med Lindesberg Storband, det kommer att bli riktigt pampigt, säger Fritzell som anser att storbandet är ett mäkta imponerande gäng musiker.

Fotnot: Skivan ”Stunder i livet” släpps 9 november 2011.

Publicerad 12 augusti 2011 klockan 13:31

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

12 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8 procent i kommunen, och av 229 lärare var det endast 133 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
– Det är alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

28 april 2021 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-12 23:14