Fritzell: ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”

Per Fritzell är knappast vilsen i en musikstudio, men har trots ett långt och gediget musikintresse aldrig spelat in en helt egen skiva. Förrän nu. Sent i höst släpps ”Stunder i livet” och är på sätt och vis en musiksatt dagbok med berättelser och händelser ur hans liv.-För de allra flesta är jag nog mest känd som en komiker, att fjanta mig på scen med löjliga kläder. Den här skivan handlar om allt det andra i mitt liv, avslöjar Fritzell.

Om tre veckor står Per Fritzell på scenen i Lindesberg Arena under den stora Bergslagens Sparbanks Gala. Med sig har han bland andra utsocknes artister som Markoolio och Linda Bengtzing samt många lokala artister som Martin Almgren och Christoffer Sjögren samt Manskören Harmoni och Lindesberg Storband. Som lagom uppvärmning inför denna gala, har Per Fritzell avverkat en rad sommarframträdanden, bland annat i Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. Mitt i allt detta finslipas på det alldeles egna projektet. I november släpper Fritzell sin allra första skiva och vi fick chansen att sätta oss ner hemma hos honom för att få ett litet smakprov på resultatet av totalt 10 års skrivande. Ja, det är faktiskt tio år sedan han började arbeta på plattan.
-Det var faktiskt så här, att Lars Moberg som vi i Galenskaparna och After Shave har arbetat med i många, många år tyckte att det var dags att jag gjorde något helt eget. Men det tog sin tid och nu var det verkligen dags att göra klart skivan, ler han.
Samtidigt har det kanske bara varit till en fördel att det har tagit tid. Per har nämligen valt att skriva låttexterna med inspiration från sitt eget liv. På tio år hinner mycket att hända och det återspeglas naturligtvis i många låtar.

Under dessa år passade han och hustrun även på att flytta – till Lindesberg. Men om Linde får utrymme på skivan är inte riktigt klart ännu.
-Det finns eventuellt en chans till det. Flytten hit har ju naturligtvis inneburit en stor förändring i våra liv. Jag trivs väldigt bra här och faktum är att jag skriver på en text just nu som eventuellt kan bli att handla om Lindesberg. Men jag vet inte ännu, det återstår att se, skrattar han.
Bland övriga 11 spår på skivan finns bland annat en låt skriven om/för hans egen fru. En annan låt återspeglar bravaderna på den stora sommarfesten som han med familj och vänner brukar ha. Nästa låt tar lyssnarna med ut till havs.
-Ett av mina stora intressen är segling, så det har jag också skrivit om, berättar Per.

Mycket av textmaterialet är hämtat ur hans egen vardag och är skrivet på sådant sätt att man ser komikern Fritzell lysa igenom, men på ett smakfullt sätt. Dock ser han själv att balansen mellan komik och provokation framträder tydligt i ett spår.
-Jag har skrivit en låt som heter ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”. Den skrev jag efter att ha tittat Skavlan (en talkshow på SVT) en kväll. Där satt en kvinna och berättade om hur vi tidigt i våra barns liv får dem att tro på både Gud och Jultomten. Men när barnen blir lite äldre så avslöjar vi att Tomten inte alls finns, men Gud ska de fortfarande tro på. Jag är inte själv religiös men kan tänka mig att den här låten kan provocera en del människor, säger han och ser lite finurlig ut.

Rent musikaliskt är skivan ett buffébord. Den första låten som Per spelar upp för oss låter så mycket svensk sommar att man känner sig alldeles ”semestrig” igen. Nästa smakprov tar oss ner på jorden igen med ett vackert viskomp med akustisk gitarr. I nästa spår möter Nordman Roger Pontare, ett mäktigt komp med inslag av det fornnordiska tunggunget.
-Hårdrock och Rockabilly är andra musikstilar som finns med på skivan. Rockabillylåten kommer jag att framföra för första gången på galan i september och då tillsammans med Lindesberg Storband, det kommer att bli riktigt pampigt, säger Fritzell som anser att storbandet är ett mäkta imponerande gäng musiker.

Fotnot: Skivan ”Stunder i livet” släpps 9 november 2011.

Publicerad 12 augusti 2011 klockan 13:31

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Arg kund återvände med förstärkning och hotade personalen

En man i 50-årsåldern har gjort sig misstänkt för olaga hot. Detta sedan vederbörande inför vittnen hotat personalen vid en bilfirma i Lindesbergs kommun.
– Mannen hade köpt en bil där en dag tidigare. När han kom tillbaka och begärde att köpet skulle hävas, hade han flera personer med sig och stämningen blev så otäck att polisen larmades till platsen, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 januari 2022 klockan 10:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsLindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Januariros och septembertips

INSÄNDARE: Den 8 januari blev jag, 77 år, troligen smittad med Covid-19. Tisdagen 11 januari fick jag feber och ringde 1177 för att få besked om 35 minuters väntetid!!! Då åkte jag, klockan 6 på kvällen, till akuten på sjukhuset i Linde och sa att jag hade feber och mådde uselt.

24 januari 2022 klockan 08:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer fö...

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av...

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras...

Foto: Fredrik Norman

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kr per liter, (näst) högst i världen. Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

18 januari 2022 klockan 11:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i centrala Lindesberg.
– Inringaren upplevde röklukt och att det var disigt inne i lokalen, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

18 januari 2022 klockan 08:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

434 nya fall i kommunen – på en vecka
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län ...
17 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”
På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten...
17 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Söndagens volleyboll är framflyttad
Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig...
15 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Johan Pettersson säkrar första målet för WSK under fredagskvällen. Foto: Timmy Lundegård

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK Lindesbergs styrelse, vill man testa att spela ett fåtal hemmamatcher utan publik i ett försök att minska Coronasmittan.
– Vi känner som förening att vi måste vara med och stävja det här med Corona som är i samhället, säger Magnus Lissmats.

14 januari 2022 klockan 23:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari

Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta besvär och tid på dygnet. Samtidigt öppnar avdelningen för medicin och geriatrik fem nya vårdplatser för att ytterligare förstärka omhändertagandet av patienter i norra länsdelen.
– Om du som invånare drabbas av allvarliga akuta sjukdoms- och olycksfall kan du vara trygg i att du kan vända dig till akutmottagningen dygnet runt för en läkarbedömning, säger Annelie Andersson, tf platsansvarig Lindesbergs lasarett i ett pressmeddelande.

14 januari 2022 klockan 11:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget frå...

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi...

AnnonsFoto: Camilla Lagerman

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens underleverantör problem med att hinna analysera alla prover som tas för covid-19. Många av de prover som tagits de senaste dagarna kommer därför få långa svarstider, vilket innebär längre än de 3 dygn från inlämning av prov vilket är satt som regionens övre tidsgräns.

11 januari 2022 klockan 16:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål

På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 personer ha varit inblandade.
– Vi skickade två patruller till platsen, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

3 januari 2022 klockan 10:10 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka
Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gällande plötslig ishalka.
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gott Nytt År!
Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!
31 december 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord
I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, då...
29 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-29

2021-12-28

2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

2021-12-19

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-24 17:52