Fritzell: ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”

Per Fritzell är knappast vilsen i en musikstudio, men har trots ett långt och gediget musikintresse aldrig spelat in en helt egen skiva. Förrän nu. Sent i höst släpps ”Stunder i livet” och är på sätt och vis en musiksatt dagbok med berättelser och händelser ur hans liv.-För de allra flesta är jag nog mest känd som en komiker, att fjanta mig på scen med löjliga kläder. Den här skivan handlar om allt det andra i mitt liv, avslöjar Fritzell.

Om tre veckor står Per Fritzell på scenen i Lindesberg Arena under den stora Bergslagens Sparbanks Gala. Med sig har han bland andra utsocknes artister som Markoolio och Linda Bengtzing samt många lokala artister som Martin Almgren och Christoffer Sjögren samt Manskören Harmoni och Lindesberg Storband. Som lagom uppvärmning inför denna gala, har Per Fritzell avverkat en rad sommarframträdanden, bland annat i Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. Mitt i allt detta finslipas på det alldeles egna projektet. I november släpper Fritzell sin allra första skiva och vi fick chansen att sätta oss ner hemma hos honom för att få ett litet smakprov på resultatet av totalt 10 års skrivande. Ja, det är faktiskt tio år sedan han började arbeta på plattan.
-Det var faktiskt så här, att Lars Moberg som vi i Galenskaparna och After Shave har arbetat med i många, många år tyckte att det var dags att jag gjorde något helt eget. Men det tog sin tid och nu var det verkligen dags att göra klart skivan, ler han.
Samtidigt har det kanske bara varit till en fördel att det har tagit tid. Per har nämligen valt att skriva låttexterna med inspiration från sitt eget liv. På tio år hinner mycket att hända och det återspeglas naturligtvis i många låtar.

Under dessa år passade han och hustrun även på att flytta – till Lindesberg. Men om Linde får utrymme på skivan är inte riktigt klart ännu.
-Det finns eventuellt en chans till det. Flytten hit har ju naturligtvis inneburit en stor förändring i våra liv. Jag trivs väldigt bra här och faktum är att jag skriver på en text just nu som eventuellt kan bli att handla om Lindesberg. Men jag vet inte ännu, det återstår att se, skrattar han.
Bland övriga 11 spår på skivan finns bland annat en låt skriven om/för hans egen fru. En annan låt återspeglar bravaderna på den stora sommarfesten som han med familj och vänner brukar ha. Nästa låt tar lyssnarna med ut till havs.
-Ett av mina stora intressen är segling, så det har jag också skrivit om, berättar Per.

Mycket av textmaterialet är hämtat ur hans egen vardag och är skrivet på sådant sätt att man ser komikern Fritzell lysa igenom, men på ett smakfullt sätt. Dock ser han själv att balansen mellan komik och provokation framträder tydligt i ett spår.
-Jag har skrivit en låt som heter ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”. Den skrev jag efter att ha tittat Skavlan (en talkshow på SVT) en kväll. Där satt en kvinna och berättade om hur vi tidigt i våra barns liv får dem att tro på både Gud och Jultomten. Men när barnen blir lite äldre så avslöjar vi att Tomten inte alls finns, men Gud ska de fortfarande tro på. Jag är inte själv religiös men kan tänka mig att den här låten kan provocera en del människor, säger han och ser lite finurlig ut.

Rent musikaliskt är skivan ett buffébord. Den första låten som Per spelar upp för oss låter så mycket svensk sommar att man känner sig alldeles ”semestrig” igen. Nästa smakprov tar oss ner på jorden igen med ett vackert viskomp med akustisk gitarr. I nästa spår möter Nordman Roger Pontare, ett mäktigt komp med inslag av det fornnordiska tunggunget.
-Hårdrock och Rockabilly är andra musikstilar som finns med på skivan. Rockabillylåten kommer jag att framföra för första gången på galan i september och då tillsammans med Lindesberg Storband, det kommer att bli riktigt pampigt, säger Fritzell som anser att storbandet är ett mäkta imponerande gäng musiker.

Fotnot: Skivan ”Stunder i livet” släpps 9 november 2011.

Publicerad 12 augusti 2011 klockan 13:31

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Lindessjöns FVO

Prognosen inför kräftfisket: ”Det ser normalt ut”

Under senare delen av juli och början av augusti, har provfiske efter kräftor skett nere i Dalkarlshyttan av Lindessjöns FVO. Detta görs varje sommar inför allmänhetens kräftfiske, då kräftor fiskas upp och flyttas till barnlanden vid Loppholmarna och längs Strandpromenaden. Efter två omgångar konstaterar man nu att det ser ut att finnas gott om kräftor.
– Det ser normalt ut. Vi fick upp cirka 500 kräftor när vi provfiskade i förra veckan och idag har vi fått upp ytterligare ett par hundra, uppger Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.

2 augusti 2021 klockan 11:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen
Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare ...
19 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vå...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt bekräftades cirka 60 positiva fall under vecka 26. Ett tiotal av dessa har uppgett smitta i samband med resa till S:t Petersburg. Antal prover som analyserades var drygt 3100.

9 juli 2021 klockan 10:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta
Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-02 23:43