Två timmar innan måndagens sammanträde i kommunfullmäktige skulle öppnas kallade konstellationen Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna till en gemensam pressträff där de stolta presenterade sin ambition att styra kommunen i minoritet, med hjälp av ett valtekniskt samarbete med LPO. Den glada och uppsluppna stämningen byttes dock till något helt annat när det uppdagades att LPO redan tidigare deklarerat att man inte var intresserade av en sådan samverkan.
– Jag blir lite ledsen när jag hör att de inte vill, säger Lillemor Bodman (M).
– Ja, nu står vi äntligen här. Vi fyra partier som är förberedda på att ta över styret i Lindesbergs kommun om vi får förtroendet. Vi har dessutom bjudit in Landsbygdspartiet Oberoende till ett valtekniskt samarbete där de får möjlighet att representera sitt parti kommunens olika nämnder, började Lillemor Bodman (M) läsa ur partiernas gemensamma uttalande.
Smolket i bägaren var dock det faktum att man nu står med totalt 22 mandat, vilket inte räcker för att få majoritet. Landsbygdspartiet Oberoende som har 2 mandat var under ett flertal möten tilltänkta som samarbetspartner, men genom ett telefonsamtal från Tom Persson, SD, fick man veta att Moderaternas Lillemor Bodman inte längre vill ha ett sådant samarbete. Detta berättade Anders Persson under måndagen, då han mötte pressen.
– Det är ju inte sant, det som jag säger nu är ju att vi har erbjudit ett valtekniskt samarbete, och det är klart att om de inte vill ha det utan ett djupare samarbete, det kanske vi kan få med tiden det är mycket möjligt, vi är öppna för det. Men i nuläget känner vi fyra att vi behöver jobba tillsammans intensivt, vi är ändå fyra partier, vi behöver lugn och ro, säger Lillemor.
– Det stämmer att det ändrades till ett valtekniskt samarbete, som jag berättade för Anders över telefon, bekräftade Tom Persson.
Exakt vad som ledde fram till beslutet att erbjuda LPO ett valtekniskt samarbete verkar ingen riktigt veta, det råder åtminstone delade meningar om saken.
– Det var kanske låsningar på olika sätt, att vi kanske inte har pratat sakpolitik riktigt, och vi har inte fått svar på våra frågor riktigt heller, och sedan att det har funnits en misstänksamhet mot styrande politiker över lag. Men samtidigt känner ju jag och de andra som står här också, att vi försökte hitta en lösning som var hållbar i nuläget, att ändå få in LPO på något sätt i det politiska livet, säger Lillemor Bodman (M).
– Det hade naturligtvis varit bättre med ett majoritetsstyre, men nu står vi här och tror att vi ändå kan börja någonstans och hoppas på att vi ska kunna komma vidare, vi har inte gett upp hoppet, säger Tom Persson (SD).
Under Anders Perssons pressträff berättade han bland annat att Lillemor Bodman (M) hade ställt krav på vilka ledamöter han fick nominera till kommunens olika nämnder, något Bodman själv inte riktigt delar uppfattning om.
– Vi har sagt så här, att grundregeln när man sätter personer på positioner det är ju för oss i alla fall, att vi ska sätta upp människor som vi litar och tror på, som är intresserade och har kapaciteten. Samtidigt måste man lyssna på sina medlemmar, om medlemmar försvinner och inte vill ha uppdrag, då måste man kanske vrida och vända för att hitta lösningar och då måste man kanske prata om allting och ha en öppen dialog, men det kanske var olämpligt, det är möjligt. Han kanske missförstod mig.
– Det är ju individer som ska genomföra politiken, det är ju skillnaden här i det lokala sammanhanget, här är individerna viktigare än på en högre nivå, för här kan man ju på ett mer konstruktivt sätt genomföra politik, inflikar Nils Detlofsson (L).
Trots att förhandlingarna nu har strandat med LPO har inget av partierna gett upp hoppet om att de ska ta erbjudandet om ett valtekniskt samarbete.
– Man kan kanske säga att det blev en låsning, men jag tror ju ändå att om de tar den här chansen nu, som jag ser som en chans att komma in i politiken och få framföra sina idéer på olika ställen i kommunens verksamhet, så tror jag de skulle vinna på det. Så jag blir lite ledsen när jag hör att de inte vill, avslutar Bodman (M).