På måndagsmorgonen släppte Svenskt Näringsliv årets företagsranking, där landets 290 kommuner listas efter sin förmåga att vara ”företagsvänlig”. Då framgick att Lindesberg rasat tillbaka i rankingen, trots att utsikterna såg så ljusa ut efter fjolårets goda framgång. (Läs tidigare artikel nedan)
Tillbakagången kom naturligtvis som ett hårt slag i ansiktet på Lindesbergs kommun näringslivsenhet och för Åke Ström som är enhetschef där. Han hade räknat med att klättra i rang ytterligare, varför bakslaget kom som en mycket tråkig nyhet. Dock anser han det viktigt att se i detalj vad som gått så galet fel. Vi stämde därför träff med Åke Ström på ett lunchmöte – där själva lunchen förvisso uteblev – för att prata om ett antal sjunkbomber som har dragit Lindesberg tillbaka i listan.
De två tyngsta bomberna visade sig vara bristen på nyföretagande och brist på kompetent arbetskraft. På dessa två frågor har Linde tappat 61 respektive 78 platser i jämförelse med förra året.
Vidare ser man att kommunala regler och byråkrati är något som upprör och sedermera får kritik av de tillfrågade företagarna. Åke Ström har förståelse för det och är inte ett dugg road av detta faktum.
-Det här med fyrkantig byråkrati nu igen. Vi pratade ju ganska nyligen om detta i samband med att uteserveringarna i stan fått förbud att använda plastmöbler, kommenterar Åke som efterlyser ett rundare tänkande i sådana frågor.
Kommunal konkurrens är också något som tycks förekomma i alldeles för bred utsträckning och dessutom verkar skolan ha en negativ inställning till företagande. Skolans attityder till företagande placerar Lindesberg på plats 246 i frågan, alltså i bottenskrapet. Men också kommunala tjänstemäns attityder till företagande ligger uselt till. I sistnämnda fråga ligger Linde på 217:e plats.
Årets ranking blev alltså inte vad man hade hoppats på, men för att trenden inte skall fortsätta krävs naturligtvis mycket tuffare tag från kommunens nya utvecklingsenhet för att styra upp skutan igen.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.