På måndagsmorgonen släppte Svenskt Näringsliv årets företagsranking, där landets 290 kommuner listas efter sin förmåga att vara ”företagsvänlig”. Då framgick att Lindesberg rasat tillbaka i rankingen, trots att utsikterna såg så ljusa ut efter fjolårets goda framgång. (Läs tidigare artikel nedan)
Tillbakagången kom naturligtvis som ett hårt slag i ansiktet på Lindesbergs kommun näringslivsenhet och för Åke Ström som är enhetschef där. Han hade räknat med att klättra i rang ytterligare, varför bakslaget kom som en mycket tråkig nyhet. Dock anser han det viktigt att se i detalj vad som gått så galet fel. Vi stämde därför träff med Åke Ström på ett lunchmöte – där själva lunchen förvisso uteblev – för att prata om ett antal sjunkbomber som har dragit Lindesberg tillbaka i listan.
De två tyngsta bomberna visade sig vara bristen på nyföretagande och brist på kompetent arbetskraft. På dessa två frågor har Linde tappat 61 respektive 78 platser i jämförelse med förra året.
Vidare ser man att kommunala regler och byråkrati är något som upprör och sedermera får kritik av de tillfrågade företagarna. Åke Ström har förståelse för det och är inte ett dugg road av detta faktum.
-Det här med fyrkantig byråkrati nu igen. Vi pratade ju ganska nyligen om detta i samband med att uteserveringarna i stan fått förbud att använda plastmöbler, kommenterar Åke som efterlyser ett rundare tänkande i sådana frågor.
Kommunal konkurrens är också något som tycks förekomma i alldeles för bred utsträckning och dessutom verkar skolan ha en negativ inställning till företagande. Skolans attityder till företagande placerar Lindesberg på plats 246 i frågan, alltså i bottenskrapet. Men också kommunala tjänstemäns attityder till företagande ligger uselt till. I sistnämnda fråga ligger Linde på 217:e plats.
Årets ranking blev alltså inte vad man hade hoppats på, men för att trenden inte skall fortsätta krävs naturligtvis mycket tuffare tag från kommunens nya utvecklingsenhet för att styra upp skutan igen.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.