Hösten 1999 skrev den dåvarande ordföranden för socialnämnden, Anders Ceder, en motion där han önskade att kommunen skulle se över möjligheterna att skapa nya boendemöjligheter med det där lilla extra. Motionen gick ut på att bygga nya bostäder i attraktiva lägen, till exempel runt Lindesjön.
Ett antal år har nu gått och förslaget har malts genom ett antal olika kvarnar. Idag konstaterar man att södra delen av sjön aldrig blev ett alternativ, som Anders Ceder först hade hoppats på. Dock har Lindesjöns lillebror på andra sidan vägen blivit en het kandidat. Om cirka en vecka kommer bygg- och miljöchef Mats Larsson att redovisa resultatet efter den markundersökning som har gjorts i området. Enligt Ceder finns en önskan att skapa ca 50 nya bostäder i Lindesberg, trots att vissa står tomma idag. Det krävs helt enkelt ett mer kvalitativt boende på orten, och faktiskt i hela kommunen, menar han.
-Jag hoppas verkligen att arbetet kommer igång snarast. Förhoppningsvis ska bebyggelsen växa upp redan nästa år om allt löper på utan några hinder, säger kommunalrådet Anders Ceder. Det aktuella området är Dalkarshyttan/Tempelbacken.
Läs mer om detta i vårt reportage den 11 april 2002>>
Lindesberg svårsålt ute i landet
Ända sedan före detta stadsarkitekten Måns Hallén tog fram sin översiktsplan för Lindesberg har Ceder personligen försökt att locka byggföretag att våga satsa på planerna som redovisats i materialet. –Tyvärr har det inte gett något ännu. Den plats jag arbetat med själv är tivoliplan, där ett helt nytt bostadsområde förhoppningsvis ska byggas inom en snar framtid. Men som sagt så har intresset inte varit speciellt stort hittills. Företagen har inte vågat satsa på Lindesberg i samma omfattning som större städer helt enkelt, förklarar Ceder. Förutom lokala byggherrar och företag har kommunalrådet spridit Lindesbergs framtidsplaner ute i landet.
–Det vore ju inte fel om något av de stora företagen nappade på vårt förslag, kommenterar Anders Ceder.
Huvudsyftet med den motion Anders Ceder skrev hösten 1999 var att locka Örebroare att bosätta sig i Lindesbergs kommun då kommunikationen städerna emellan utökades och blev snabbare och bättre. Bland annat då Tåg i Bergslagen var på gång att startas samt då riksvägen byggdes ut. Artikel från 1999>>
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.