Att man som laglydig medborgare avstår från att vistas i centrum ensam en sen kväll under helgdagarna är förståeligt. Flera personer i varierande åldrar säger samma sak: ”Vi törs helt enkelt inte vara i centrum när mörkret faller på.” Och att man inte törs gå ut för att roa sig om helgen är mycket allvarligt. Anledningen till rädslan som allt fler känner är våldet. Oprovocerat och brutalt våld mot ensamma personer som uppehåller sig i stadens centrala delar blir allt vanligare. Nu sker gängattackerna så gott som varje helg. Polisen misstänker att flertalet av misshandelsfallen faktiskt har begåtts av ett och samma gäng – mycket tyder i alla fall på att så är fallet, berättar Johnny Utther, förundersökningsledare vid polisen i Lindesberg.
Troligtvis handlar det om killar i 16-20 år som uppehåller sig i centrum sent om kvällarna med bara en tanke: att slå ner nån som inte kan försvara sig pga kraftig berusning. Samtliga personer som blivit attackerade de senaste veckorna har det gemensamt att de varit ensamma och kraftigt berusade. Med kraftiga knytnävslag får de snabbt ner offret på marken, men det slutar inte där. När personen ligger avsvimmad ger man sig på med sparkar som ofta förstärks med kraftiga kängor som ibland är utrustade med stålhätta. –Det är väldigt små marginaler mellan liv och död när misshandeln är så brutal att sparkar är med i bilden. Det räcker med en spark mot struphuvudet, tinningen eller näsbenet för att misshandeln ska få dödlig utgång, säger Utther. Problemet är att gärningsmännen inte tänker på vad de gör utan bara går på utan en tanke på konsekvenserna av sina sparkar.
Lindesberg har fram tills idag varit förskonade från denna typ av våldsfall. Sporadiska gäng har visserligen dykt upp under de senaste åren, men det har inte tidigare varit av denna brutalitet som det är nu. Och polisen hoppas nu snabbt få tag i gänget innan det går så långt att någon skadas allvarligt av dem. –Vi har två ungdomar som ska in för förhör inom kort. Om dessa ingår i gänget och har medverkat i någon misshandel är utifrån vittnesuppgifterna oklart. De står dock säkert i gängets omedelbara närhet och vi kan därför få viktig information från dem.
Varför unga killar gör så här är kanske den största frågan av alla. Trots mångårigt kunnande och erfarenhet så kan inte ens Utther ge ett säkert svar på frågan. –Ja, man undrar ju vad som får vissa att ta till så kraftigt våld som dessa gör. Att två personer kommer i delo med varandra är väl bara mänskligt, det har alltid skett. Men när flera personer i grupp går på en ensam person som dessutom inte är kapabel till att försvara sig – ja, då är det åt helvete och helt ofattbart. Folk ska inte behöva vara rädda när de går ut, det måste vi snabbt komma till rätta med, konstaterar Johnny Utther.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.