Det är tisdagseftermiddag och kyrkans projektkör för något äldre barn träffas för första gången. De ska inte ses fler än fem gånger, vilket är anledningen till att det är ett projekt, men de ska än dock hinna med att få prova att sjunga i mikrofon, lära sig många nya sånger och avslutningsvis framträda för publik.
Det fyller på med barn i församlingshemmet, och när klockan slår 16 är det ett tiotal som hittat dit. Den så kallade projektkören leds av Sofia Nordlund, körledare, pedagog och musiker vid Linde Bergslags Församling, och hennes härliga entusiasm kan omöjligen låta bli att smitta av sig på barnen.
– De kommer hit och får träna på att sjunga i kör, och vi kommer sjunga och göra lite allt möjligt, säger Sofia.
Foto: Ida Lindkvist
Gruppen värmer upp, för det är, berättar Sofia, lika viktigt för sångare som för idrottare.
– Vi ska värma upp med en sång, bestämmer Sofia och barnen är inte sena att haka på. Trots att man inte kan alla texter helt och hållet, gör man sitt bästa för att haka på.
Jojje Wadenius musik, som bland annat skrivit ”Kalles Klätterträd”, kommer att besjungas under de här veckorna och bland det första barnen får testa på är hans ”Jag vill ha en hund, en blå”. För att underlätta för barnen som inte kan den sången har Sofia pedagogiskt ritat figurer på ett stort, vitt papper för att tillhandahålla stödbilder.
– De kommer också få prova att sjunga i mikrofon, och sedan kommer allt att avslutas om fem veckor. Sista gången kommer att bli i samband med en cafékväll, tillsammans med församlingens kör Angelit, säger Sofia och fortsätter:
– Förra terminen hade vi avslutningen vid en familjemässa som var i kyrkan, men den här gången blir det såhär. Då kan man ta med sig släktningar, mormor och morfar och kusiner, och köpa fika och lyssna på härlig körsång.
Foto: Ida Lindkvist
Att få chansen att testa sin ljuva stämma i mikrofon är något som får barnen att utbrista i förtjusta hurrarop. Man ska spara lite på det till en av de andra gångerna, men flera
Foto: Ida Lindkvist
modiga har redan bestämt deklarerat att de ska sjunga solo när det blir dags.
– Jag har sjungit i mikrofon förra gången jag var med, berättar Ella Fjellstedt, 6 år.
Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar”, som kanske inte är den låten som man förknippar allra mest med barn i tioårsåldern, kan de flesta av de här barnen klockrent. Det visar sig snart att de har ju hört när den spelades på Melodifestivalen, och därefter blivit en trallvänlig favorit.
När det första körtillfället nått sitt slut reser sig Anton Gråberg, 11 år, från sin stol för att bege sig. Anton visar sig vara en musikalisk och väldigt musikintresserad ung kille. Han berättar att allt med kör är roligt, framförallt när de får ta ton.
– Att sjunga är det bästa, jag har hållit på med musik i hela mitt liv. Rock är väl egentligen det jag gillar mest. Och så har jag spelat trumpet i 1,5 år, berättar Anton.
Avslutningskonserten för projektkören, såväl som musikcafé med församlingskören Angelit, kommer att hållas den 13 oktober, klockan 18.30.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: Beroende och skadligt bruk av alkohol och narkotika är ett växande samhällsproblem som kräver omedelbar och långsiktig uppmärksamhet. I Statens offentliga utredningar (SOU 2023:62) föreslås ett flertal åtgärder för att förbättra vård, stöd och forskning inom området. En central del av förslagen handlar om att säkerställa att kompetensförsörjningen inom vård och socialt arbete stärks, samt att forskningen får mer fokus och resurser. En myndighet ska fungera som en pådrivande kraft för att se till att dessa insatser blir både effektiva och hållbara. Men frågan om hur vi bäst hanterar beroendeproblematiken är inte enkel. Vi måste hitta en balans mellan att förebygga, behandla och samtidigt minska skadorna för dem som redan är drabbade.
De tre unga män i 20-årsåldern från Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, omhäktades under fredagen. Samtliga är fortsatt misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Lindlövens säsong tar stopp i Boden
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Vid ortopedmottagningen på Lindesbergs lasarett utförs dagligen ett stort antal knä- och höftledsprotesoperationer, och under 2024 sattes ett nytt rekord med hela 1240 genomförda ledbyten. Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län är avdelningen, trots det ökade antalet operationer, bäst i Sverige när det gäller låga infektionssiffror.
– Det är också jätteroligt att vi håller god kvalitet och att vi bibehåller den trots att vi ökat antalet operationer och även opererar sommartid vilket ibland har ifrågasatts. Det här bevisar att det går att kombinera kvantitet med bra kvalitet, säger Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.
INSÄNDARE/DEBATT: Nedläggningen av Statens Servicekontor i Lindesberg är inte genomtänkt, varken från SD-stödda regeringens minskade anslag, som är det orsakande faktorn till nedläggningen, men inte heller i den konsekvensanalys som Statens servicecenter har gjort.
Tre unga män häktade för våldtäkt mot barn
Tre män i 20-årsåldern, samtliga hemmahörande i Lindesbergs kommun, har häktats misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn. Enligt hä...
Personalen är FALAB/LIBOs styrka
REPLIK: Först en eloge till dig Carl-Henrik som tänker på vår personal. Vår personal mår efter omständigheterna bra. De har stöttat styrelsen ...