Leader Bergslagen har beviljats ett bidrag på 800 000 kronor till projektet som skall bli början på en levande mötesplats på Kyrkberget. Kyrkbergsgruppen, som består av en lång rad människor som engagerat sig i frågan om att skapa något av ”berget”, kommer bland annat att använda pengarna till en förstudie för att bygga ett högt utkikstorn.
Under vintern och kommande vår är det tänkt att pengarna skall komma till användning. Då kommer man bland annat att bygga portaler vid alla ingångar till Kyrkberget, handikappsanpassa gångstigarna och förbereda för inslaget ”Sinnenas stig” samt ta fram en förstudie för att kunna bygga ett utkikstorn på den plats där majbrasan brann förr i tiden. Bilden ovan illustrerar utsikten från just denna plats, fotograferat av Ingrid Andrén upplyft av en skylift. Man har räknat med att tornet skall ta betraktaren cirka 15 meter upp i luften för att få ”rätt vy” över nejden.
Innan man sätter spaden i marken, måste dock politiken ge sitt godkännande först. Ärendet skall upp i kommunstyrelsen senare i år.
Ett delprojekt som kommer att påbörjas redan nu i höst är att restaurera de sittbänkar som är placerade i området. Här har tidens tand och mången bakdel gjort sitt och underhållet har minst sagt varit eftersatt.
– Nu kommer föreningarna som ingår i gruppen att fixa till bänkarna, säger Ingrid Andrén.
Enligt en annan gruppmedlem, Agneta Nilsdotter, kommer bänkarna att ”hämta inspiration” från den natur som omger dem.
– Ja, tanken är att använda träslag som växer på Kyrkberget. Det finns ju rönn, lärk, bok etc. Vilket material som är lämpligast för ändamålet är något som vi håller på och kollar upp nu, det skall ju vara hållbart också, säger hon.
Kyrkbergsgruppen har tagit fram ett digert material som redovisats för Lindesbergs kommun, där man blandar det gamla med det nya. Allt för att skapa en mångfald av intryck och aktiviteter. Som tidigare har nämnts i sammanhanget, vill man bland annat bygga upp en dansbana precis som där fanns förr i världen. En scen för mindre framträdanden är också tänkt att bli verklighet. Man vill även rädda den gamla kägelbanan genom att rusta den och fylla den med aktiviteter.
Kägelbanan är också tänkt att bli en plats för utomhuspedagogik där skolklasser kan ha lektioner.
Det gamla vattentornet ligger också med i agendan. Detta byggdes år 1905 och är egentligen ett stort magasin som har toppats med en tegelbyggnad i form av ett torn. Magasinet har inte varit i bruk på länge, men nu vill man bygga en entré till det för att nyttja ”rummet” för olika upplevelser. Man nämner bland annat dess speciella akustik som kan användas för klang- och musikevenemang. Utställningar är också något man ser möjligt att nyttja magasinrummet till.