I början av juni arrangerades en informationsträff på Kullgatan, musikhuset Hillstreet, med anledning av initiativet att upprätta en s k graffitivägg i Lindesberg. Syftet med träffen var att informera beslutsfattare och fastighetsägare om vad graffiti är och man hade därför en på området kunnig föreläsare från Västerås på plats. Politikerna i Lindesberg valde dock att avstå – inte en enda partirepresentant dök upp och detta har väckt upprörda känslor.
Det kom ett 20-tal personer till träffen som hölls den 7 juni, men det var nästan uteslutande personer som redan är involverade i detta projekt och infann sig endast för att få chansen att argumentera med politikerna som hade bjudits in. Dessvärre fick man aldrig chansen till detta eftersom inte en enda politiker, av cirka 70 som kontaktats via mail, fann intresse att dyka upp.
Privatpersonen Helena Nilsson är en av flera vuxna som engagerat sig i frågan i syfte att hjälpa ungdomarna att förverkliga denna graffitivägg. Hon skrev därför ett medborgarförslag till kommunfullmäktige och styrde sedan upp den informationsträff som hölls tidigare i månaden. Tanken med detta var att ge politikerna information om vad detta med graffiti är och vad det innebär och med detta fatta beslut på rätt grunder. Det har hela tiden funnits en oro att man inte skiljer på begreppen graffiti och klotter, utan tror att det är ungefär samma sak. Nu fattas beslut utifrån personliga uppfattningar istället för fakta och erfarenhet, konstaterar man.
Christer Pilblad, Hillstreet, är också han engagerad i frågan och anser att det hade varit bra med någon representant från Lindesbergs kommun på plats.
-Det var väldigt tråkigt att ingen tog tillfället i akt och gav ungdomarna chansen, kommenterar han.
Det kommunala fastighetsbolaget, Libo, hade dock en representant på plats. Jan Källberg. Initialt fick man veta att detta var ett intressant projekt och torde vara genomförbart. Nu har man dock tagit avstånd från förslaget. Visserligen ägs inte fastigheten av Libo längre, utan ligger numera under bolaget TUAB, men det är ändå Libos VD, Stefan Eriksson, som utifrån rollen som vVD i TUAB, som uttalat sig med stöd av bolagets policy i frågan.
-Vi ser risker med att tillåta detta. Risken är att det föder problem som vi idag är relativt förskonade från på våra fastigheter, det vill säga klotter. Vi har dessutom ett avtal med musikhuset om att de själva skall verka mot klotter, så det går lite emot den uppgörelsen också känner jag, förklarar Stefan Eriksson.
Han understryker att detta beslut grundas på bolagets generella syn på skadegörelser och att oavsett hur vackert och seriöst en graffitivägg sköts om, finns risken att det lockar klottrare till området – eller närliggande fastigheter.