Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman
Barnen klipper det traditionsenliga bandet. Foto: Camilla Lagerman
Spännande att utforska. Foto: Camilla Lagerman
Återbruk är en stor del i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Rektor Stina Karlkvist är också med i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Ett urval av de material som finns att välja på. Foto: Camilla Lagerman
Pedagogen Karin Gyoni skapar i formsand tillsammans med en av de små konstnärerna. Foto: Camilla Lagerman
Lotta Smed visar upp ett par av glasögonen som barnen önskat. Foto: Camilla Lagerman
Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman
Barnen klipper det traditionsenliga bandet. Foto: Camilla Lagerman
Spännande att utforska. Foto: Camilla Lagerman
Återbruk är en stor del i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Rektor Stina Karlkvist är också med i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Ett urval av de material som finns att välja på. Foto: Camilla Lagerman
Pedagogen Karin Gyoni skapar i formsand tillsammans med en av de små konstnärerna. Foto: Camilla Lagerman
Lotta Smed visar upp ett par av glasögonen som barnen önskat. Foto: Camilla Lagerman
Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
Under nästan ett års tid har konstnären och specialpedagogen Lotta Smed besökt flera av kommunens förskolor för att utveckla lärmiljön även för de små barnen. Projektet, som går under smeknamnet Solprojektet, invigde under tisdagen en helt ny ateljé på Förskolan Grönsiskan i Lindesberg.
– Vår kartläggning visade att det var tio år sedan skapandeverksamheten i kommunen fortbildades. Man har satsat mycket på teknik, matematik samt läs- och skriv, men inte skapande. Läroplanen betonar ju vikten av estetisk verksamhet, där olika tekniker och material ska finnas med. Eftersom kulturskolan bara riktar sig till de lite äldre barnen blev det här projektet väldigt viktigt, och utvecklingsviljan har varit jättebra, berättar Lotta.
Lotta, som har en bakgrund som bland annat ateljerista i Stockholm, har kunnat använda sin kunskap och yrkeslivserfarenhet i sitt arbete med att förvandla förskolans gamla målarrum till en fullvärdig konstnärsateljé anpassad för små skapare.
– Lotta har haft alla idéer och jag har sagt ja, säger pedagogen Karin Gyoni och skrattar.
– Tanken är att få bort mitt och ditt, och istället skapa tillsammans. Det som kan vara i barnens höjd ska vara det, material ska finnas tillgängligt så de på egen hand kan styra sitt arbete och kunna bli mer självgående. Sedan har jag tagit fram bra skyddskläder till personalen i form av läkarrockar som är jättebra att bara ta på sig. Nästa steg skulle vara att köpa byxor med knäskydd då pedagogerna ofta står på knä tillsammans med barnen, berättar Lotta.
Bland de nya inslagen i barnens egen konstnärsateljé finns bland annat formsand, lera och tyg, men även andra saker som barnen själva har önskat.
– Några av barnen önskade lim och målarfärg, men sedan var det några som ville ha hattar och glasögon, så det fick vi ju ordna, skrattar Lotta och visar upp ett par glasögon i trä.
Solprojektet kommer under maj månad att visa upp sitt arbete och barnens egenproducerade alster i en utställning på Lindesbergs Stadsbibliotek.
– Kanske kan vi få till någon hattparad eller glasögonkarneval att visa upp på bild, avslutar Lotta glatt.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
På måndag ska Barn- och utbildningsnämnden fatta en rad olika beslut för att på sikt kunna nå en budget i balans. Bland annat vill man utreda möjligheterna att flytta Storåskolans högstadium till Lindbackaskolan i Lindesberg samt att göra om Vedevågs skola till en F-3-skola.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag skäms över hur det har blivit inom vården i Lindesbergs kommun. Jag tycker synd om våra äldre som inte får van och kunnig personal. Många av oss som jobbar inom vården gör det för man vill hjälpa andra människor. Men i dagens läge, med förändringar på schema till det sämre. Så är risken stor att man inte orkar, man kommer till jobbet trött och sliten. För man inte får det återhämtning som behövs för att orka sin arbetsdag. Man går med en oro i kroppen hela tiden över vem man får jobba med.
Det blev många räddningar mot golvet när Linde Volley tog emot IKSU i Lindesberg Arena. Liza Morozova räddade många bollar och visade att det finns en stor rutin i kläderna sedan tidigare. Foto: Hasse Persson.
Även om det inte blev någon ny seger så visade Linde Volley att premiärsegern mot Gislaved, inte var någon engångsföreteelse. Hemmalaget åkte däremot på stora problem inom det första setet inom lördagens match mot IKSU och hade inte heller det flyt som behövdes i matchens tredje set, vilket gav en förlust i en mycket underhållande match.
– Vi gjorde många misstag, framförallt i det första setet, säger Gonzalo Rodrigues.
GSK inleder säsongen i HockeyTvåan som tabelletta. Joakim Braneby (till vänster i bild) blev säsongspremiärens sista målgörare borta mot Hallsberg. Ett möte som slutade 2-7. Foto: Guldsmedshytte SK
Det börjar bra för Guldsmedshytte SK som under fredagskvällen spelade sin premiärmatch inom HockeyTvåan på bortais. Även om hemmalaget, Hallsberg, var snabbast till att göra matchens första mål så gav GSK den vassaste fortsättningen. Med fem raka mål under matchens andra och tredje period så säkrade man en mycket säker seger inom seriepremiären.
Lindlöven blir poänglösa på hemmaisen
Det blev en tung andra period mot Mariestad på hemmaisen. Efter en mållös första period så kunde de tunga gästerna få in tre raka mål, innan ...
Branschdag gav elever inblick i arbetslivet
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en ...
Nyfödda Lana överlevde tack vare att mamma Tima tog henne till den förlossingsvård som Rädda Barnen driver i Gaza. Foto: Sacha Myers, Save the Children
När LindeNytt träffade Martin Eriksson i början av året var han nytillträdd tränare för GSBK/IFK Lindesbergs damlag. Målsättningen var redan då tydlig, att laget skulle vara med och slåss om en topplacering i serien för att kunna flytta upp till division 3. I söndags blev visionen verklighet, då laget vann serien och nu flyttas upp.
– Det var lite nervöst under matchen, men efter ett tidigt mål släppte det, och vi gjorde vår absolut bästa match under säsongen, berättar Martin.
Vid regionstyrelsens sammanträde på torsdagen kom beslutet, Storå och Freja vårdcentraler tas över i privat regi. De två privata aktörerna som nu tar över är Medikus AB som kommer driva vårdcentralen i Storå, samt Nya Freja Vårdcentral AB. Båda vårdcentralerna beräknas vara i full drift enligt plan efter årsskiftet från februari.
Kommunen låter bastuflotten gå under klubban
Lindesbergs kommun skall sälja den vedeldade bastuflotten som ligger förtöjd i höjd med Lindesberg Arena. Anledningen är att den inte klarade den...