Det bjöds på fint vårväder och ett flertal olika aktiviteter när brandstationen i Guldsmedshyttan välkomnade allmänheten till öppet hus under söndagen.
Redan efter ett par timmar hade man uppskattningsvis haft över hundra besökare i alla åldrar.
– Det har varit fullt upp, det är riktigt kul!, säger Anders Larsson, arbetsledare på Nerikes Brandkår i Guldsmedshyttan.
På brandstationen i Guldsmedshyttan gjorde man en omfattande renovering för drygt två år sedan, då byggde man även till ett nytt kallförråd för båt och sexhjuling. Bland annat har utsidan av brandstationen fått ny fasadfärg och man har även fått nya automatiska portar som öppnas via radio från bilarna, vilket underlättar för brandmännen vid utryckningar. På grund av omständigheterna med Coronaviruset, så har man inte haft möjlighet att visa upp renoveringen förrän nu.
– Nu kändes det angeläget att äntligen få visa upp våran nyrenoverade station. På insidan har vi målat och fräschat upp med nya golv, vi har fått ett nytt fräscht kontor och sedan har vi även byggt ett eget omklädningsrum för kvinnor, vilket vi inte haft tidigare. Det här är den första stora renoveringen som är gjord på stationen som är byggd på 60-talet, så det är ett stort lyft, berättar Anders Larsson.
I dagsläget saknar man personal för att fylla arbetspassen, något som försvårar är att man helst måste bo och arbeta på orten för att kunna arbeta som brandman i Guldsmedshyttan. Anders är försiktigt hoppfull om att kunna hitta ett par nya medarbetare under dagen.
– Vi är 13 deltidsanställda och ska egentligen vara 15, så vi kör en rekryteringsrunda idag. Tanken är att få boende på orten som är intresserade att kunna få göra ett intagningsprov. Vi har haft två personer som har testat än så länge och vi har ytterligare tre personer som anmält intresse och kommer göra testet senare. Tyvärr är det så att även om vi hittar personal idag så blir utbildning under hösten. Det gör att vi kommer ha svårt under sommaren att täcka upp alla vakanser, vi kommer nog få gå ner i personalstyrka under den perioden, berättar han.
Under förra året hade man 54 larm och året innan 61, det är en kraftig ökning av utryckningar sedan Anders Larsson började arbeta på stationen 1989.
– När jag började arbeta här så snittade vi 20-25 larm om året så det har ökat med tiden. Det är mest automatlarm, trafikolyckor och sedan är husbränder också ganska vanligt. Sedan några år tillbaks får vi även åka på IVPA-larm som står för ”i väntan på ambulans”, då rycker vi ut med tre man på hjärtstopp, vi har hjärtstartare och utbildning för detta. Vi hade sex stycken IVPA-larm under förra året, berättar Anders.
Utanför stationshuset hade man ställt ut de två utryckningsfordonen till beskådning för nyfikna besökare. Något som lockade de små besökarna var att få slå på den högljudda sirenen i den lilla Caddyn som annars används vid trafikolyckor och IVPA-larm. Bredvid fanns också stora brandbilen 3210 så kallad bas 4, med en 6 kubik stor vattentank.
– Vi klarar oss bra med de fordon vi har. Vid en skogsbrand eller villabrand så åker vi nästan alltid två stationer för assistans, det blir då antingen Lindesbergs eller Kopparbergs station som åker ut med oss. Det är bättre att vi åker lite för många och kan återkalla än att vi får stå och vänta på hjälp om det skulle visa sig behövas. Det är bra att ha resurser på en gång, man blir otroligt stark på det sättet, det är ett bra tänk. Så vi åker ju väldigt mycket även till Lindesberg och Kopparberg vid bränder, förklarar Anders.
– Hoppas nu att vi kan hitta några intresserade så vi kan pussla ihop det här och kan vara full styrka igen, avslutar Anders.