I slutet av 2010 rapporterade vi om situationen för de boende på Siggebohyttevägen med anledning av att där förekommer mycket höga hastigheter. I samband med det utlovades från den nya politiska ledningen i Lindesberg att åtgärder skall vidtas. Under januari fick man därför en fördjupad genomgång av BMBs trafikingenjör, Mats Lidestig, av såväl nämnda gata som en rad andra adresser med liknande problem.
Kommunalrådet Anders Ceder berättar idag att man kommer att vidta åtgärder mot fartsyndarna så snart vintern släpper sitt grepp. Det blir med största sannolikhet en fråga om hastighetsdämpande gupp och ombyggnationer som skall reda ut situationen på Siggebohyttevägen. Detta enligt ett förslag som tagits fram av trafikingenjör Mats Lidestig på BMBs trafikenhet.
-Jag kommer att trycka på i den här frågan så att arbetet kommer igång så snart snön försvinner, säger Ceder.
Enligt förslaget skall Siggebohyttevägen få totalt två gupp, ett på öster och ett på väster. Gatan kommer också att smalnas av på östra sidan där den idag mäter hela 19 meter i bredd. Avsmalningen innebär att man frigör en ”fil” för fotgängare och cyklister som sträcker sig från Stadsskogsvallens bandyplan och ner till korsningen Djupdalsgatan. Det kan eventuellt bli tal om en längre sträckning än så i syfte att höja trafiksäkerheten där fotgängare och cyklister idag är mycket utsatta för risker.
I januari informerades politikerna om trafiksituationen på ”problemgatorna” av trafikingenjör Mats Lidestig på Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings trafikenhet. Enligt honom krävs hastighetsdämpande åtgärder på totalt fyra ställen i Lindesbergs kommun: Färgaregatan, Klockaregatan, Siggebohyttevägen och Kopparbergsvägen i Storå. På Färgaregatan talar man dock om säsongsbetonad trafik (maj-sept) varför hindren inte skall vara en permanentlösning.
När man talar om hinder avfärdar man samtidigt förslag om att placera ut blomlådor i likhet med hur man gjort på ett par gator i Lindesberg. Anledning är att blomlådorna kan få en direkt motsatt effekt. Visserligen dämpas hastigheten – men det skapar samtidigt nya faror för barn.
-Det har visat sig att sådana här lösningar är direkt farliga eftersom barn använder lådorna som gömslen när de leker. Därför bör hinder vara av ett annat utförande, säger Anders Ceder och drar en parallell till lösningen på Bondskogsvägen. Dessa hinder har ett platt betongfundament som ”fot” och är därför omöjliga för barn att gömma sig bakom.
Fotnot: Enligt beräkningarna kommer det att kosta 155 000 kronor att genomföra åtgärderna på samtliga fyra ”problemgator”.
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.
Nu är vinnaren utsedd i tävlingen i vilken ett signerat exemplar av Karin Björnsbackas kusliga debutroman ”Sällan viskar jag ditt namn” låg i potten.
Tävlingsdeltagandet var högt och bland alla er som deltagit så har vi nu dragit en vinnare.
Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.
När LindeDagen går av stapeln för sjätte året i ordningen under onsdagseftermiddagen visar de kommunägda bolagen upp sina styrkor gemensamt för första gången. Förutom streetbasket, lådbilar och livräddning kommer man även kunna njuta av en stunds biomys med popcorn för att vila upp sig inför vidare promenad.
– Vi vill visa att vi gör det här tillsammans för en rolig och hållbar framtid, säger Fredrik Klingvall kommunikationsansvarig på Linde Energi.
Cirka 100 kilo ädelfisk släpptes under torsdagen ut i Svarttjärn strax söder om Lindesberg, där flugfiskeföreningen Nattsländan har sitt fiskevatten. På lördag, den 21 maj, bjuder föreningen in allmänheten till Fiskets dag där man får möjlighet att prova sin fiskelycka.
– Det är egentligen den enda gången man får fiska med annat än flugfiskespön, så det är bara att plocka fram sin fiskeutrustning och komma, säger Jenny Sahlén, vice ordförande.
Lärarnas Riksförbund har utifrån Skolverkets senaste statistik sammanställt de grundskolor i respektive kommun i Örebro län som har lägst andel legitimerade lärare. I 15 av Örebro läns grundskolor är mindre än hälften av lärarna legitimerade, 3 av dessa finns i Lindesbergs kommun.
– Det här är ett lagbrott från arbetsgivarna, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.