Sprickor uppstod i fastighetens källare och ett fönster gick oförklarligt i kras. Fastighetsägaren anade oråd och begärde att vibrationsmätningar skulle göras i den aktuella byggnaden, för att se om guppen på Kristinavägen var orsaken till dramatiken. Mätningarna har gett dubbla svar – men slutligen avfärdades teorin att vibrationerna var så påtagliga att skador kunde uppstå.
Jan Gustafsson ansvarar för trafiken i Lindesberg och berättar att de anlitade en mätfirma i Örebro för att utföra arbetet. Mätningarna har gjorts på två platser i den aktuella fastigheten, i källaren och i en av lägenheterna på ovanvåningen. Efteråt kontaktades fastighetsägaren av firman och fick besked att vibrationerna inte var av sådan art att det föreligger fara för fastigheten.
-Men bara en kvart senare ringde de igen och berättade att man tittat närmare på resultaten och ändrade åsikt. Man menade plötsligt att det faktiskt fanns förhöjda risker, att det låg över gränsvärdet för vad som är ”ok”, berättar fastighetsägaren.
Kommunens trafikenhet har dock inte samma uppfattning utan menar att det slutgiltiga resultatet säger att vibrationerna inte är så kraftiga att det påverkar.
-I källaren var det obetydligt värde. I lägenheten fanns något högre värde, men det är naturligt att fastigheter rör sig ju högre upp man kommer. Dock var inte heller vibrationerna i lägenheten så kraftiga att det skadar, säger Jan.
Fastighetsägarens påtryckningar kan dock ändå ha gett resultat i frågan. De menar nämligen att det var efter ombyggnaden av Kristinavägen som det började hända saker med fastigheten – att det är när tung trafik kör över guppen som vibrationerna blir kraftigare än förr.
Jan Gustafsson håller just nu på med en mätning för att klargöra omfattningen.
-Vi kommer att ha resultatet klart i nästa vecka, då ser vi exakt hur många lastbilar som dagligen kör in i centrum. Mätningen kommer bland annat ge svar på hur många ”onödiga” lastbilar vi har i stan, sådana som inte har ärenden som t ex varuleveranser, utan bara använder centrum som genomfart. Målsättningen är att helt och hållet få bort onödig trafik, berättar Jan Gustafsson.
Att jämna ut gatan, ta bort guppen, är inget aktuellt samtalsämne trots att irritation fortfarande råder. Inte heller Centern, som gick till val med löftet att jämna ut guppen, har visat fortsatt intresse att göra något åt det.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.