Den Allmänningbo-bördige Gustav Backström är tillbaka i Behrn Arena. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Gustav summerar säsongen i Allsvenskan: ”Jag har vuxit som person och spelare”

En säsong är över för Gustav Backström. En annan går vidare. Efter att ha missat SHL-kval med sitt Vita Hästen har backen vänt tillbaka till Örebro Hockey. Där slåss nu Gustav på träningsplanen, redo att ta chansen om han får den i SM-slutspelet.

Det blev inget kvalspel uppåt för Gustav Backström och Vita Hästen. Norrköpingslaget stod länge för en stabil säsong i HockeyAllsvenskan, men efter en formtopp runt årsskiftet tappade man farten mot slutet av grundserien. Med sex förluster på sina sju sista matcher gick laget miste om en kvalplats. Hästen slutade därmed elva i tabellen, vilket gav säsongen ett alltför tidigt slut.

– Ja, den vart kortare än vad vi hade tänkt. Vi hade som mål innan säsongen att gå till topp åtta, suckar Gustav och försöker peka ut vad som egentligen gick snett.

– Det är nog det som vi alla funderar på. Vi låg i mitten av serien större delarna av säsongen och det har gått lite upp och ner. Sen mot slutet hade vi en dipp där vi inte lyckades vinna på bortaplan och det var vad vi föll på.

Prestationerna och resultaten pendlade mycket för laget under hela säsongen. Men för Gustav själv var utlåningen till HockeyAllsvenskan en succé. Den Örebro Hockey-ägda backen lånades ut redan under sensommaren och blev sedan kvar i Hästen, där det blev fem mål och sju assist på 52 matcher.

– Personligen känner jag att jag kunnat ta en stora steg den här säsongen. Jag fick en väldigt stor roll mot vad jag hade tänkt, och jag tycker att jag har vuxit som person och som spelare, berättar Gustav.

21-åringen tog sommaren 2014 klivet upp till Örebros A-trupp, som han spenderade hela fjolåret med. Men bortsett från ett par inhopp i SHL blev det mestadels spel med J20-laget då. Därför har den gångna säsongen varit Gustavs riktiga debut på seniornivå. Att redan då ta klivet in i Vita Hästens första backpar var förvånade även för han själv.

– Jo, men det blev ju så. Jag fick en väldigt stor roll och då fick jag plötsligt mer ansvar. Det var jag som skulle vara den som skulle producera och det hade man ju inte väntat sig innan säsongen. Men det var jättekul att få den rollen och få ett så pass stort ansvar, säger Gustav.

Tillbaka i Örebro: ”De är positivt överraskade”

I och med elfteplatsen har Vita Hästen nu spelat färdigt för den här säsongen. Men Gustav får ingen sommarledighet för det. Direkt efter att hans övriga lagkamrater lämnat den HockeyAllsvenska scenen kallades Gustav hem till Örebro, där han tränar tillsammans med A-truppen igen. Från ledarhåll har han även fått god respons för tiden i Hästen.

– De är positivt överraskade tror jag. De tycker att jag har tagit stora steg i utvecklingen. Sen finns det alltid mycket att jobba på och det ska man ta tillvara på, att se till att jobba lite extra på det som man faktiskt kan utveckla, menar Gustav.

För Örebros del kliver laget denna torsdag in i SM-slutspelet. Åttondelsfinal mot HV71 väntar, där seger över tre matcher ger Örebro en plats i kvartsfinalerna. Trots att Gustav i första hand är tänkt att enbart träna med laget ser han möjligheterna till att kallas in i slutspelet.

– Självklart är det en tuff konkurrens. Men det räcker att någon blir skadad för att man ska få komma in och göra det bra och våga ta chansen. Det ska nog inte vara helt omöjligt, resonerar Gustav som poängterar att han inte har slutspelet i tankarna.

– Just nu tar jag en dag i taget. Jag försöker att visa ute på isen att jag är där för att konkurrera.

”I Vita Hästen fick jag chansen”

Spelmässigt ser 21-åringen inga problem med att ställa om från ett lag till ett annat. Hästens och Örebros filosofier påminner mycket om varandras, där den stora skillnaden istället är kvaliteten som är högre i SHL. Som en fortfarande lovande talang värdesätter därför Gustav den inkörningsperiod som året i HockeyAllsvenskan gett honom.

– Absolut, man vill ju spela så mycket som möjligt och utvecklas. Jag känner att i Vita Hästen fick jag chansen att göra det, med speltid och allt ansvar. Det är lite speciellt att komma in i den första seniorsäsongen och då vill man gärna få mycket speltid för att växa in i det.

Från spel på J20-nivå till att kliva upp på den stora scenen är steget stort. Vad har då varit den stora lärdomen från tiden i Vita Hästen?

– Det är väl framförallt att man straffas för minsta lilla misstag som man gör. Det går ju fortare än i juniorhockeyn och det är mer tanke bakom allt som händer. Man måste tänka till lite innan man tar ett beslut, svarar Gustav.

För tillfället är 21-åringen fokuserad på att visa framfötterna på träningsplanen, men redan nu skymtar nästa säsong vid horisonten. Några diskussioner med Örebro finns i dagsläget inte om vad som väntar Gustav. Själv är han dock inställd på att ta en plats i SHL-truppen till i höst.

– Jag ska göra en bra sommarträning och vara med slåss om att få stanna kvar här nästa säsong. Det är mitt mål.

Publicerad 10 mars 2016 klockan 19:12


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-14 00:12