Den Allmänningbo-bördige Gustav Backström är tillbaka i Behrn Arena. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Gustav summerar säsongen i Allsvenskan: ”Jag har vuxit som person och spelare”

En säsong är över för Gustav Backström. En annan går vidare. Efter att ha missat SHL-kval med sitt Vita Hästen har backen vänt tillbaka till Örebro Hockey. Där slåss nu Gustav på träningsplanen, redo att ta chansen om han får den i SM-slutspelet.

Det blev inget kvalspel uppåt för Gustav Backström och Vita Hästen. Norrköpingslaget stod länge för en stabil säsong i HockeyAllsvenskan, men efter en formtopp runt årsskiftet tappade man farten mot slutet av grundserien. Med sex förluster på sina sju sista matcher gick laget miste om en kvalplats. Hästen slutade därmed elva i tabellen, vilket gav säsongen ett alltför tidigt slut.

– Ja, den vart kortare än vad vi hade tänkt. Vi hade som mål innan säsongen att gå till topp åtta, suckar Gustav och försöker peka ut vad som egentligen gick snett.

– Det är nog det som vi alla funderar på. Vi låg i mitten av serien större delarna av säsongen och det har gått lite upp och ner. Sen mot slutet hade vi en dipp där vi inte lyckades vinna på bortaplan och det var vad vi föll på.

Prestationerna och resultaten pendlade mycket för laget under hela säsongen. Men för Gustav själv var utlåningen till HockeyAllsvenskan en succé. Den Örebro Hockey-ägda backen lånades ut redan under sensommaren och blev sedan kvar i Hästen, där det blev fem mål och sju assist på 52 matcher.

– Personligen känner jag att jag kunnat ta en stora steg den här säsongen. Jag fick en väldigt stor roll mot vad jag hade tänkt, och jag tycker att jag har vuxit som person och som spelare, berättar Gustav.

21-åringen tog sommaren 2014 klivet upp till Örebros A-trupp, som han spenderade hela fjolåret med. Men bortsett från ett par inhopp i SHL blev det mestadels spel med J20-laget då. Därför har den gångna säsongen varit Gustavs riktiga debut på seniornivå. Att redan då ta klivet in i Vita Hästens första backpar var förvånade även för han själv.

– Jo, men det blev ju så. Jag fick en väldigt stor roll och då fick jag plötsligt mer ansvar. Det var jag som skulle vara den som skulle producera och det hade man ju inte väntat sig innan säsongen. Men det var jättekul att få den rollen och få ett så pass stort ansvar, säger Gustav.

Tillbaka i Örebro: ”De är positivt överraskade”

I och med elfteplatsen har Vita Hästen nu spelat färdigt för den här säsongen. Men Gustav får ingen sommarledighet för det. Direkt efter att hans övriga lagkamrater lämnat den HockeyAllsvenska scenen kallades Gustav hem till Örebro, där han tränar tillsammans med A-truppen igen. Från ledarhåll har han även fått god respons för tiden i Hästen.

– De är positivt överraskade tror jag. De tycker att jag har tagit stora steg i utvecklingen. Sen finns det alltid mycket att jobba på och det ska man ta tillvara på, att se till att jobba lite extra på det som man faktiskt kan utveckla, menar Gustav.

För Örebros del kliver laget denna torsdag in i SM-slutspelet. Åttondelsfinal mot HV71 väntar, där seger över tre matcher ger Örebro en plats i kvartsfinalerna. Trots att Gustav i första hand är tänkt att enbart träna med laget ser han möjligheterna till att kallas in i slutspelet.

– Självklart är det en tuff konkurrens. Men det räcker att någon blir skadad för att man ska få komma in och göra det bra och våga ta chansen. Det ska nog inte vara helt omöjligt, resonerar Gustav som poängterar att han inte har slutspelet i tankarna.

– Just nu tar jag en dag i taget. Jag försöker att visa ute på isen att jag är där för att konkurrera.

”I Vita Hästen fick jag chansen”

Spelmässigt ser 21-åringen inga problem med att ställa om från ett lag till ett annat. Hästens och Örebros filosofier påminner mycket om varandras, där den stora skillnaden istället är kvaliteten som är högre i SHL. Som en fortfarande lovande talang värdesätter därför Gustav den inkörningsperiod som året i HockeyAllsvenskan gett honom.

– Absolut, man vill ju spela så mycket som möjligt och utvecklas. Jag känner att i Vita Hästen fick jag chansen att göra det, med speltid och allt ansvar. Det är lite speciellt att komma in i den första seniorsäsongen och då vill man gärna få mycket speltid för att växa in i det.

Från spel på J20-nivå till att kliva upp på den stora scenen är steget stort. Vad har då varit den stora lärdomen från tiden i Vita Hästen?

– Det är väl framförallt att man straffas för minsta lilla misstag som man gör. Det går ju fortare än i juniorhockeyn och det är mer tanke bakom allt som händer. Man måste tänka till lite innan man tar ett beslut, svarar Gustav.

För tillfället är 21-åringen fokuserad på att visa framfötterna på träningsplanen, men redan nu skymtar nästa säsong vid horisonten. Några diskussioner med Örebro finns i dagsläget inte om vad som väntar Gustav. Själv är han dock inställd på att ta en plats i SHL-truppen till i höst.

– Jag ska göra en bra sommarträning och vara med slåss om att få stanna kvar här nästa säsong. Det är mitt mål.

Publicerad 10 mars 2016 klockan 19:12


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Joakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den nyblivna bronsmedaljören, Ingrid Nilsson. Foto: Peter Andersson

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och på torsdagen var det dags för Frövi Judos ungdomstalang att kliva in på mattan, där hon visade prov på strålande teknik. Endast en enda förlust under hela mästerskapet blev hennes facit, något som alltså belönades med en medalj, hennes första i mästerskapssammanhang.

25 augusti 2021 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger avslutar travsäsongen
Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid ...
19 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Linde Sports Camp är igång!
Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och...
11 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Annons

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista ...

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!
Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insl...
6 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!
Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter ...
1 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris
Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ...
29 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-23

2021-05-19

2021-05-18

2021-05-16

2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-09-26 11:54