I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.
Det är dystra miner och en påtaglig känsla av uppgivenhet som infinner sig bland personalen under LindeNytts besök. Även här ställer man sig frågande till det nya sparförslaget, där hela mottagningen riskerar att försvinna om det röstas igenom.
– Vi är en välfungerande gynmottagning som tar emot kvinnor från hela länet. Det här kommer drabba kvinnorna på det sättet att det blir ännu längre väntetider, säger Rebecca Blomberg.
I dagsläget tar gynekologmottagningen emot patienter från hela länet. Man har en gemensam väntelista i regionen och patienterna erbjuds tid på det sjukhus där den snaraste tiden finns. Här ser man stora farhågor för långa väntetider, där man är rädd att kvinnor försvinner i mängden.
– Vi avlastar ju Örebro/Karlskoga (som är en klinik) jättemycket idag, de ringer nästan dagligen gällande patienter som behöver in relativt snart, ofta inom en vecka. Då försöker vi pussla så att kvinnorna kan få komma in med kort varsel när de ringer om akuta saker, här har vi ofta kortvarseltider vigda åt telefonsamtal eller sådant som måste in från vårdcentralen, säger Sjuksköterska Susie Skoglund.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? Vårdcentralen kommer definitivt inte ha den tiden, ska de hamna i den här stora stocken med allt annat som dras runt i kvinnosjukvården, de kommer försvinna i det här, befarar Rebecca Blomberg.
Det är dock inte enbart USÖ/Karlskoga man avlastar, även primärvården med vårdcentralerna hör av sig för att få hjälp med patienter.
– Det är ju ingen hemlighet att primärvården inte har varit fullt fungerande i norra länsdelen, inte bemanningsmässigt heller, så vi har ju fått hjälpa även primärvården med mycket patienter som egentligen inte ska hit, säger Rebecca.
– Av de vårdcentraler som är beroende av hyrläkare är det inte ens säkert att läkarna har gynkompetens, då står kvinnorna helt utan om vi försvinner, säger Barnmorska Anna Sellman Wretenberg.
Bland gynmottagningens patienter finns bland annat kvinnor som lider av framfall, buksmärtor, blödningar, inkontinensbesvär samt abortsökande. Men också kvinnor som har cellförändringar, något som i värsta fall kan leda till cancer.
– Vi gör ju bland annat ringkontroller för de som lider av framfall och har ringbehandling, men utreder även inkontinens, förklarar Anna.
– De som har cellförändringar och kommer på sin andra kontroll tar vi till stor del hand om och åtgärdar även dessa. Det har man haft svårt med på USÖ och Karlskoga då deras läkare är så subspecialiserade och gör mer avancerad kirurgi, säger Susie.
En dag i veckan utförs polikliniska operationer på operationsavdelningen, där man utför operationer där patienten kan gå hem samma dag, exempelvis framfallsoperationer, steriliseringar, borttagande av cystor bland annat.
Precis som på övriga mottagningar ställer man sig mycket frågande till var besparingen verkligen blir, om det ens blir någon, och vad konsekvenserna blir av detta.
– Jag undrar om verkligen patientsäkerheten kan upprätthållas? Vi känner oss uppgivna och det är sorgligt för alla invånare och våra patienter, säger Rebecca.
– Det sorgliga är att många av patienterna på Lindesbergs specialistmottagningar redan är de som är sköra i samhället; äldre, barn och kvinnor, avslutar Anna.