Med mindre än en månad kvar till sista dagen för att göra sitt gymnasieval, börjar det för en del att kännas stressigt. Gymnasievalet kan kännas väldigt stort, viktigt och avgörande för framtiden. Vissa har inte en aning om vare sig vad de vill utbilda sig till eller vilket gymnasieprogram de ska välja, medan andra är stensäkra och har valet gjort på en handvändning. Men för de som är osäkra och för de som vill veta mer och få ännu mer kött på benen, så besökte trehundra niondeklassare Lindeskolan idag på deras ”Gyodag”, en dag då man får möjlighet att bekanta sig närmare med programmen.
Gymnasievalet kan kännas lätt och som en biljett mot det man vill bli och det man vill göra. Men det kan också framkalla ångest då man inte kan bestämma sig för vilket program man vill gå. Den sextonde februari är sista dagen för att ansöka och för att få mer information och testa på programmen man är intresserad av, var Lindeskolans Gyodag, idag, ett utmärkt tillfälle för niondeklassarna.
– Det kommer elever från Stadsskogsskolan, Frövi och Storå; det är våra egna, och så utifrån kommer Kyrkbacksskolan, Ljusnarsberg och så några från Karlsängskolan i Nora. Så det blir blandat och cirka trehundra elever, berättar gymnasiechef Leif Lindström.
De trehundra eleverna samlas på torget för att sedan i samlad trupp bege sig till det program de valt; ett på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. Inne på Fordonsprogrammet har ett gäng samlats och halva gruppen får följa med programsamordnare Ingvar Hedberg för lite grundläggande information om programmet, bland annat trycker Ingvar på hur viktigt det är att göra bra ifrån sig under de femton praktikveckorna, som är fördelade under de tre gymnasieåren.
– Det är något man ska vara rädd och mån om, det är jättevärdefullt, säger Ingvar till hans förhoppningsvis blivande elever.

Efter informationen får gruppen gå ut i verkstaden för att testa på olika stationer, till exempel skifta hjul och frågesport om vad de olika sakerna heter i en cylinder. Kompisarna Erik och Christoffer ska efter lunch även kika på byggprogrammet.
– Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har tittat på andra skolor, till exempel jaktprogram i Nyköping, då får man bo på internat, säger Erik.

Hos samhällsvetenskapsprogrammet har man tagit en liten fikastund. Det är fyrtioen stycken elever, och efter lunch blir det ännu fler. När man går samhällsprogrammet kan man välja på flera olika inriktningar, däribland medieproduktion. Nytt för hösten är att ytterligare en inriktning dyker upp på listan; beteendevetenskap.
– Vi har satsat på det här för att det finns ett jättestort intresse i landet, så då känner vi att vi vill vara med. Vi fick stort gensvar på mässan, berättar Lotta Berntsson och kollegan Marika Drescik tillägger:
– Vi trycker på att man har så många valmöjligheter!

Fikastund i klassrummet.

Niondeklassarna får ett smakprov på vad inriktningen media har pysslat med.
Samhällsprogrammets samordnare beskriver programmet som något där alla mår bra och gemenskapen är stor.
– Vi har stor trivsel och vi satsar på att ha mycket diskussioner kring det. Eleverna blir sedda, vi ser dem!
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.
En trafikolycka mellan en personbil och en lastbil inträffade vid 18.10-tiden på onsdagen på riksväg 50, mellan södra och mellersta infarten till Lindesberg.