Med mindre än en månad kvar till sista dagen för att göra sitt gymnasieval, börjar det för en del att kännas stressigt. Gymnasievalet kan kännas väldigt stort, viktigt och avgörande för framtiden. Vissa har inte en aning om vare sig vad de vill utbilda sig till eller vilket gymnasieprogram de ska välja, medan andra är stensäkra och har valet gjort på en handvändning. Men för de som är osäkra och för de som vill veta mer och få ännu mer kött på benen, så besökte trehundra niondeklassare Lindeskolan idag på deras ”Gyodag”, en dag då man får möjlighet att bekanta sig närmare med programmen.
Gymnasievalet kan kännas lätt och som en biljett mot det man vill bli och det man vill göra. Men det kan också framkalla ångest då man inte kan bestämma sig för vilket program man vill gå. Den sextonde februari är sista dagen för att ansöka och för att få mer information och testa på programmen man är intresserad av, var Lindeskolans Gyodag, idag, ett utmärkt tillfälle för niondeklassarna.
– Det kommer elever från Stadsskogsskolan, Frövi och Storå; det är våra egna, och så utifrån kommer Kyrkbacksskolan, Ljusnarsberg och så några från Karlsängskolan i Nora. Så det blir blandat och cirka trehundra elever, berättar gymnasiechef Leif Lindström.
De trehundra eleverna samlas på torget för att sedan i samlad trupp bege sig till det program de valt; ett på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. Inne på Fordonsprogrammet har ett gäng samlats och halva gruppen får följa med programsamordnare Ingvar Hedberg för lite grundläggande information om programmet, bland annat trycker Ingvar på hur viktigt det är att göra bra ifrån sig under de femton praktikveckorna, som är fördelade under de tre gymnasieåren.
– Det är något man ska vara rädd och mån om, det är jättevärdefullt, säger Ingvar till hans förhoppningsvis blivande elever.
Efter informationen får gruppen gå ut i verkstaden för att testa på olika stationer, till exempel skifta hjul och frågesport om vad de olika sakerna heter i en cylinder. Kompisarna Erik och Christoffer ska efter lunch även kika på byggprogrammet.
– Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har tittat på andra skolor, till exempel jaktprogram i Nyköping, då får man bo på internat, säger Erik.
Hos samhällsvetenskapsprogrammet har man tagit en liten fikastund. Det är fyrtioen stycken elever, och efter lunch blir det ännu fler. När man går samhällsprogrammet kan man välja på flera olika inriktningar, däribland medieproduktion. Nytt för hösten är att ytterligare en inriktning dyker upp på listan; beteendevetenskap.
– Vi har satsat på det här för att det finns ett jättestort intresse i landet, så då känner vi att vi vill vara med. Vi fick stort gensvar på mässan, berättar Lotta Berntsson och kollegan Marika Drescik tillägger:
– Vi trycker på att man har så många valmöjligheter!
Fikastund i klassrummet.
Niondeklassarna får ett smakprov på vad inriktningen media har pysslat med.
Samhällsprogrammets samordnare beskriver programmet som något där alla mår bra och gemenskapen är stor.
– Vi har stor trivsel och vi satsar på att ha mycket diskussioner kring det. Eleverna blir sedda, vi ser dem!
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.