Med mindre än en månad kvar till sista dagen för att göra sitt gymnasieval, börjar det för en del att kännas stressigt. Gymnasievalet kan kännas väldigt stort, viktigt och avgörande för framtiden. Vissa har inte en aning om vare sig vad de vill utbilda sig till eller vilket gymnasieprogram de ska välja, medan andra är stensäkra och har valet gjort på en handvändning. Men för de som är osäkra och för de som vill veta mer och få ännu mer kött på benen, så besökte trehundra niondeklassare Lindeskolan idag på deras ”Gyodag”, en dag då man får möjlighet att bekanta sig närmare med programmen.
Gymnasievalet kan kännas lätt och som en biljett mot det man vill bli och det man vill göra. Men det kan också framkalla ångest då man inte kan bestämma sig för vilket program man vill gå. Den sextonde februari är sista dagen för att ansöka och för att få mer information och testa på programmen man är intresserad av, var Lindeskolans Gyodag, idag, ett utmärkt tillfälle för niondeklassarna.
– Det kommer elever från Stadsskogsskolan, Frövi och Storå; det är våra egna, och så utifrån kommer Kyrkbacksskolan, Ljusnarsberg och så några från Karlsängskolan i Nora. Så det blir blandat och cirka trehundra elever, berättar gymnasiechef Leif Lindström.
De trehundra eleverna samlas på torget för att sedan i samlad trupp bege sig till det program de valt; ett på förmiddagen, ett annat på eftermiddagen. Inne på Fordonsprogrammet har ett gäng samlats och halva gruppen får följa med programsamordnare Ingvar Hedberg för lite grundläggande information om programmet, bland annat trycker Ingvar på hur viktigt det är att göra bra ifrån sig under de femton praktikveckorna, som är fördelade under de tre gymnasieåren.
– Det är något man ska vara rädd och mån om, det är jättevärdefullt, säger Ingvar till hans förhoppningsvis blivande elever.
Efter informationen får gruppen gå ut i verkstaden för att testa på olika stationer, till exempel skifta hjul och frågesport om vad de olika sakerna heter i en cylinder. Kompisarna Erik och Christoffer ska efter lunch även kika på byggprogrammet.
– Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har tittat på andra skolor, till exempel jaktprogram i Nyköping, då får man bo på internat, säger Erik.
Hos samhällsvetenskapsprogrammet har man tagit en liten fikastund. Det är fyrtioen stycken elever, och efter lunch blir det ännu fler. När man går samhällsprogrammet kan man välja på flera olika inriktningar, däribland medieproduktion. Nytt för hösten är att ytterligare en inriktning dyker upp på listan; beteendevetenskap.
– Vi har satsat på det här för att det finns ett jättestort intresse i landet, så då känner vi att vi vill vara med. Vi fick stort gensvar på mässan, berättar Lotta Berntsson och kollegan Marika Drescik tillägger:
– Vi trycker på att man har så många valmöjligheter!
Fikastund i klassrummet.
Niondeklassarna får ett smakprov på vad inriktningen media har pysslat med.
Samhällsprogrammets samordnare beskriver programmet som något där alla mår bra och gemenskapen är stor.
– Vi har stor trivsel och vi satsar på att ha mycket diskussioner kring det. Eleverna blir sedda, vi ser dem!
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.