INSÄNDARE/DEBATT: Skolledarna är ryggraden i vårt utbildningssystem. Men vad händer när de själva är på bristningsgränsen? Ett hållbart ledarskap är inte bara en förutsättning för skolledarnas egen hälsa – det är nödvändigt för hela samhället.
Vi står idag inför en verklighet där var fjärde skolledare riskerar sin hälsa på grund av sitt arbete. Fler än fyra av fem skolledare arbetar mer än heltid varje vecka, och tre av tio grundskolor har haft tre olika rektorer eller fler under de senaste fem åren. Tre av fyra använder mindre än 25 procent av sin arbetstid åt sitt pedagogiska ledarskap och rektorer i grundskolan ansvarade 2023 för i genomsnitt 65 fler elever än de gjorde tio år tidigare.
Detta är inte bara siƯror – det är bevis för att vårt nuvarande system är ohållbart och skadligt, inte bara för ledarna utan även för de barn, elever och lärare de ansvarar för. Upplevs inte skolan som en attraktiv arbetsplats blir barnen och eleverna lidande. Något måste förändras.
För att svensk skola ska kunna leverera den kvalitet som våra barn och elever förtjänar, måste vi omedelbart agera.
Idag på skolledarnas dag (3/9 reds. anm.) vill vi i fackförbundet Sveriges Skolledare uppmana Lindesbergs
kommuns politiker att:
• Finansiera skolan för hela uppdraget – hantera inte skollagen som en önskelista för att budgeten inte går ihop.
• Säkerställa att varje skolledare har ansvar för i genomsnitt 20 medarbetare för att skapa en arbetsmiljö där de kan fokusera på att utveckla skolans verksamhet.
• Ge rektorer förutsättningar att tillsätta de stödfunktioner som behövs för att de ska kunna fokusera på kärnuppdraget – det pedagogiska ledarskapet.
• Sätta stopp för skolledares höga övertidsarbete. Det stora övertidsuttaget för skolledare kan sällan kombineras med arbetsperioder med lägre belastning och tid för återhämtning. För många skolledare innebär övertiden ett gratisarbete som varken kompenseras i tid i anslutning till övertiden, eller med högre lön och/eller längre semester.
Ett hållbart ledarskap i skolan skapar goda förutsättningar för utveckling av svensk förskola, skola och vuxenutbildning. Det gagnar alla – både dem som arbetar i skolan och de barn och elever som får sin utbildning där. Kort sagt – en bra arbetsmiljö för skolledare är bra för alla.
Sveriges framtid står på spel. Vi kan inte vänta. Det är dags att investera i våra skolledare nu – för deras skull, för barnen och elevernas skull, och för samhällets skull.
Styrelsen för Sveriges Skolledare i Lindesbergs kommun
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.