Från och med idag, lördag, och fram till den femtonde april kan man gå till Lindesbergs stadsbiblioteks Konstrum för att skåda konstnären Marita Olsson Bluums målningar. Hennes vision är att skapa känslostämningar och först och främst målar hon bilder av landskap. Åskådarens tankar och åsikter är Marita mycket mån om:- Iakttagaren måste man ta på största allvar, att man själv tar fram vad man tycker att det ska vara. Man ska leka och tolka vad det egentligen är som man ser, säger Marita.
Idag är konstnärinnan Marita Olsson Bluum på plats i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek och hänger ut sina tavlor. Konstrummet är fyllt av Maritas många olika målningar i mjuka färger och bilder som är lätta att ta till sig. Det finns olika storlekar och motiven varierar, vissa är mer tydliga än andra. Marita bor i Hallsberg är verksam i Hallsbergs Bild- och Konstnärsförening. Hon har målat i många år, över trettio, och egentligen längre än så.
– Det är en lång tid, egentligen har jag alltid hållit på med färger, man jämför och experimenterar med olika färger, berättar Marita.
Marita målar ögonblicksbilder, sådant som man kan se när man till exempel är ute och åker. Hon målar det hon ser och det som hon upplever just då.
– Det är som en bild som finns någonstans i hjärnan och så tar jag fram den när jag målar och försöker få fram bilden. Jag står inte i naturen och målar. Det är en större frihet att måla från sitt sinne, en process. Måleriet är ett måste, säger Marita.

Maritas målningar är hennes sätt att uttrycka sig och genom tavlorna försöker hon tala om och förmedla något. Färgerna spelar en stor och viktig roll i konstnärinnans målande och skapande. Och i slutändan är det åskådaren som ställs framför bilden och ska skapa sig sin version av det dem ser. Marita fortsätter:
– Iakttagaren måste man ta på största allvar, att man själv tar fram vad man tycker att det ska vara. Man ska leka och tolka vad det egentligen är som man ser. Jag har märkt idag att vi ser väldigt olika. Alla ser inte det som jag ser, och tvärtom.
Maritas motto är att: måla som det är din sista dag i livet, någon som Marita verkligen lever efter. En målning föreställande bland annat två fåglar, röda bär och citroner hänger på väggen och den ger möjlighet till oändligt många funderingar och spekulationer, om man bara tillåter tankarna att fara iväg och fantasin sätta lite sprätt. Marita berättar:
– Det är en spänning i hela bilden. Det kan vara vad som helst, det får man leka fram. Det är en berättelse vad som händer i just den stunden. Man kan måla exakt av men det är inte mitt att uttrycka mig. Ibland hälsar jag på gamla konstnärer i mitt huvud och försöker se hur dem hade kunnat måla.

Tavlorna kommer att hänga på plats i bibliotekets Konstrum för åskådning till och med den femtonde april.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. Vindbruksplan är på gång och angelägen. Vi i Miljöpartiet de gröna i Lindesberg förhåller oss positiva till en Lokal Vindbruksplan. Vi har även en rad synpunkter och krav på planens innehåll, som vi önskar delge er läsare i denna insändare/artikel.
Författaren Tomas Molin håller tempot uppe och släpper för fjärde året i rad en ny bok om fascinerande ödehus. I den nya boken får vi bland annat ta del av ett kapitel som ägnas åt den spännande berättelsen om ödegården Östanby i Gusselby – en plats som haft en mängd olika verksamheter sedan 1900-talet. – Jag har fått tag på kedjan av ägare, och det blev en både sorglig och rätt häftig historia, berättar författaren Tomas Molin.