Från och med idag, lördag, och fram till den femtonde april kan man gå till Lindesbergs stadsbiblioteks Konstrum för att skåda konstnären Marita Olsson Bluums målningar. Hennes vision är att skapa känslostämningar och först och främst målar hon bilder av landskap. Åskådarens tankar och åsikter är Marita mycket mån om:- Iakttagaren måste man ta på största allvar, att man själv tar fram vad man tycker att det ska vara. Man ska leka och tolka vad det egentligen är som man ser, säger Marita.
Idag är konstnärinnan Marita Olsson Bluum på plats i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek och hänger ut sina tavlor. Konstrummet är fyllt av Maritas många olika målningar i mjuka färger och bilder som är lätta att ta till sig. Det finns olika storlekar och motiven varierar, vissa är mer tydliga än andra. Marita bor i Hallsberg är verksam i Hallsbergs Bild- och Konstnärsförening. Hon har målat i många år, över trettio, och egentligen längre än så.
– Det är en lång tid, egentligen har jag alltid hållit på med färger, man jämför och experimenterar med olika färger, berättar Marita.
Marita målar ögonblicksbilder, sådant som man kan se när man till exempel är ute och åker. Hon målar det hon ser och det som hon upplever just då.
– Det är som en bild som finns någonstans i hjärnan och så tar jag fram den när jag målar och försöker få fram bilden. Jag står inte i naturen och målar. Det är en större frihet att måla från sitt sinne, en process. Måleriet är ett måste, säger Marita.

Maritas målningar är hennes sätt att uttrycka sig och genom tavlorna försöker hon tala om och förmedla något. Färgerna spelar en stor och viktig roll i konstnärinnans målande och skapande. Och i slutändan är det åskådaren som ställs framför bilden och ska skapa sig sin version av det dem ser. Marita fortsätter:
– Iakttagaren måste man ta på största allvar, att man själv tar fram vad man tycker att det ska vara. Man ska leka och tolka vad det egentligen är som man ser. Jag har märkt idag att vi ser väldigt olika. Alla ser inte det som jag ser, och tvärtom.
Maritas motto är att: måla som det är din sista dag i livet, någon som Marita verkligen lever efter. En målning föreställande bland annat två fåglar, röda bär och citroner hänger på väggen och den ger möjlighet till oändligt många funderingar och spekulationer, om man bara tillåter tankarna att fara iväg och fantasin sätta lite sprätt. Marita berättar:
– Det är en spänning i hela bilden. Det kan vara vad som helst, det får man leka fram. Det är en berättelse vad som händer i just den stunden. Man kan måla exakt av men det är inte mitt att uttrycka mig. Ibland hälsar jag på gamla konstnärer i mitt huvud och försöker se hur dem hade kunnat måla.

Tavlorna kommer att hänga på plats i bibliotekets Konstrum för åskådning till och med den femtonde april.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!