Efter viss debatt, valde riksdagens tidigare i veckan att klubba förslaget om sänkt krogmoms. Restaurangbranschen väntar nu med spänning på att se effekterna av sänkningen. I Lindesberg ser man dock redan nu att sänkt moms ger just det resultat man hoppats på.-Jag beslutade mig redan i somras för att anställa personal tack vare momssänkningen, säger Johnny Johansson på Lindegården.
Vid årsskiftet sänks krogmomsen från dagens 25 procent till 12 procent. Detta klubbades av riksdagens i onsdags och har mottagits med applåder från restaurangbranschen. Men det har inte varit helt utan kritik. Sänkt moms innebär lägre pris för maten. Kunden blir en vinnare, men kritikerna menar att det bara kostar skattepengar när folket skall äta billigare. Finansminister Anders Borg räknar dock med att sänkt moms skall ge omkring 3500 nya jobb.
Momseffekten är ingen utopi, tycker Johnny Johansson på Lindegården i Lindesberg. Redan när propositionen blev känd för honom i somras, visste han att det här innebar utrymme ekonomiskt att anställa mer personal.
-Jag kände mig så pass övertygad om att det här skulle klubbas, så jag anställde faktiskt personal redan dagen efter att propositionen lades fram. Diana Hedvall har jobbat hos oss sedan dess, så här ser man verkligen resultatet av det nu klubbade förslaget, berättar han.
Så du hade inte anställt någon om det inte hade varit för momssänkningen?
-Nej, det var avgörande. Och jag kommer eventuellt att få råd att anställa ytterligare en person snart. Jag räknar med att det skall bli så i alla fall, säger Johnny.
Vidare tror han att sänkt moms kan uppmuntra folk att gå ut och äta på restaurang lite oftare. Men nu hänger det på restaurangägarna. Upp till bevis, säger han.
-Nu har politikerna gjort sitt, nu är det upp till oss i branschen att göra rätt. Tanken är ju att kunden också skall vinna på det här, om restaurangerna inte sänker priset på maten så uteblir ju resultatet delvis. Det här skall uppmuntra folk att gå ut och äta på kvällarna samtidigt som restaurangen har råd att ha personalen igång, Johnny Johansson.
Han ser dock vissa orosmoln, att vissa leverantörer ser tillfälle att tjäna en hacka.
-Det finns en risk, helt klart. Leverantören ser ju plötsligt marginaler att höja priset på varorna. Det har hänt förr. Då äts vinsten upp, det som är tänkt att resultera i att vi kan anställa personal.
I dessa tider drar han en parallell till de populära julborden, som nästa år kommer ha en helt annan prisbild om restaurangerna ”sköter sig”.
-Det blir en ganska stor skillnad. Räknat på genomsnittet handlar det om ca 50 kr billigare. Det är ju faktiskt en kraftig prissänkning, konstaterar Johnny Johansson, Lindegården.
Fotnot: En första utvärdering kommer att göras redan vid halvårsskiftet 2012. En slututvärdering följer upp år 2016.