Efter viss debatt, valde riksdagens tidigare i veckan att klubba förslaget om sänkt krogmoms. Restaurangbranschen väntar nu med spänning på att se effekterna av sänkningen. I Lindesberg ser man dock redan nu att sänkt moms ger just det resultat man hoppats på.-Jag beslutade mig redan i somras för att anställa personal tack vare momssänkningen, säger Johnny Johansson på Lindegården.
Vid årsskiftet sänks krogmomsen från dagens 25 procent till 12 procent. Detta klubbades av riksdagens i onsdags och har mottagits med applåder från restaurangbranschen. Men det har inte varit helt utan kritik. Sänkt moms innebär lägre pris för maten. Kunden blir en vinnare, men kritikerna menar att det bara kostar skattepengar när folket skall äta billigare. Finansminister Anders Borg räknar dock med att sänkt moms skall ge omkring 3500 nya jobb.
Momseffekten är ingen utopi, tycker Johnny Johansson på Lindegården i Lindesberg. Redan när propositionen blev känd för honom i somras, visste han att det här innebar utrymme ekonomiskt att anställa mer personal.
-Jag kände mig så pass övertygad om att det här skulle klubbas, så jag anställde faktiskt personal redan dagen efter att propositionen lades fram. Diana Hedvall har jobbat hos oss sedan dess, så här ser man verkligen resultatet av det nu klubbade förslaget, berättar han.
Så du hade inte anställt någon om det inte hade varit för momssänkningen?
-Nej, det var avgörande. Och jag kommer eventuellt att få råd att anställa ytterligare en person snart. Jag räknar med att det skall bli så i alla fall, säger Johnny.
Vidare tror han att sänkt moms kan uppmuntra folk att gå ut och äta på restaurang lite oftare. Men nu hänger det på restaurangägarna. Upp till bevis, säger han.
-Nu har politikerna gjort sitt, nu är det upp till oss i branschen att göra rätt. Tanken är ju att kunden också skall vinna på det här, om restaurangerna inte sänker priset på maten så uteblir ju resultatet delvis. Det här skall uppmuntra folk att gå ut och äta på kvällarna samtidigt som restaurangen har råd att ha personalen igång, Johnny Johansson.
Han ser dock vissa orosmoln, att vissa leverantörer ser tillfälle att tjäna en hacka.
-Det finns en risk, helt klart. Leverantören ser ju plötsligt marginaler att höja priset på varorna. Det har hänt förr. Då äts vinsten upp, det som är tänkt att resultera i att vi kan anställa personal.
I dessa tider drar han en parallell till de populära julborden, som nästa år kommer ha en helt annan prisbild om restaurangerna ”sköter sig”.
-Det blir en ganska stor skillnad. Räknat på genomsnittet handlar det om ca 50 kr billigare. Det är ju faktiskt en kraftig prissänkning, konstaterar Johnny Johansson, Lindegården.
Fotnot: En första utvärdering kommer att göras redan vid halvårsskiftet 2012. En slututvärdering följer upp år 2016.
Sedan Lindbackaskolan togs i bruk höstterminen 2021, har det under skoltid förekommit upprepade fall av skadegörelse i lokalerna, varför Barn- och utbildningsnämnden fattade beslut 15 augusti 2022 om att införskaffa kameraövervakning som en åtgärd mot problemen. Strax innan jullovet monterades kamerorna upp och redan nu kan man se en klar effekt av detta förklarar Elizabeth Falk, rektor på Lindbackaskolan.
– En effekt av kameraövervakningen är att vi faktiskt har kunnat identifiera några som har saboterat och därför kunnat adressera räkningen till rätt person, berättar hon.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de senaste dagarna genomgått en förvandling för att kunna tillhandahålla de populära baguetterna och salladerna som är deras signum.
– Vi har bara fått positiva kommentarer av kunderna, säger Therese Larsson.
Frövi judos mycket lovande talang, Ida Eriksson, knep ett brons vid helgens Grand Prix i portugisiska Almada. Bronspengen är 24-åringens första medalj på världstouren, något som onekligen bådar gott inför framtiden.
Lindlövens andra norrlandsturné för serien bjöd på en dyster repris. Trots att det redan under båda matcherna såg ljust ut efter två perioder, så kunde man inte försvara sig inom matchernas sista tjugo minuter. Istället blev det en lång resa hem, där segernollan kvarstår för AllEttans nästjumbo.
På dagen 78 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriats, genomfördes på fredagskvällen en minneskonsert i Lindeskolans aula. En kväll för att minnas alla de människor vars liv tog slut i nazisternas gaskammare, men också för att aldrig glömma det som hänt, så det aldrig sker igen.
– Tyvärr är det inte så många överlevare kvar livet, men många av deras barn och barnbarn berättar nu deras historia, för så länge vi minns lever deras minne, sade Lillemor Bodman (M) under sitt invigningstal.
Melloaktuella Axel Schylström tar med sig vännen och grundaren av organisationen Aldrig Ensam, Charlie Eriksson, på en tabubrytande turné. Vårens första stopp blir i Lindesberg, där duon sätter upp showen Aldrig Ensam, som handlar om psykisk ohälsa.
– Det är tyvärr ganska sällsynt att killar pratar om det här, berättar Axel för LindeNytt.
Fjorton matcher, noll förluster. LIF Lindesberg fortsätter sitt långa segertåg där en elvamålsseger mot Norrköping blev nästa destination. Precis som i tidigare segrar så blev det en tidig ledning som utökades till en storslagen seger. Denna gång med en potentiell framtida utmanare i skytteligan som visade framfötterna.