Foto: Lotta Persdotter

Han har dirigerat på de stora scenerna

Han backar upp Volvon och parkerar. En tysk nummerplåt och bilden av en älg syns bak på bilen. Han kliver ur semesterklädd – i shorts och med en T-shirt med OS-ringarna och texten Beijing 2008.
– Jag kom till Kina efter de olympiska spelen och jag åkte hem som gästprofessor. Per Borin är hemma i Lindesberg igen.

Per Borin är dirigent och sedan början av 2000-talet professor vid Musikhögskolan i tyska Stuttgart. Det var som sådan som han inom ramen för ett tysk-kinesiskt utbyte tillsammans med tyska kollegor var inbjuden till musikhögskolan i Xian – han satte upp Mozarts Trollflöjten.
– Det var tuffa veckor och jag hade noterat hålltider i partituret för att hålla koll på klockan för att synka med de kinesisksjungande sångarna, berättar Per Borin.

Han är tvåspråkig efter många års arbete i Tyskland. Det första jobbet han sökte där, och hade fått om det enbart kommit till hans musikaliska meriter, blev inte av – hans tyska räckte inte till. Men han åkte hem och pluggade tyska och sedan blev till uppdrag efter uppdrag. När han berättar är det engagerat och rikt på personer eller uppsättningar han arbetat med. Han gick tio år på Musikhögskolan i Stockholm. Det var studier i dirigering, körpedagogik, kyrkomusik… Han har arbetat med legendarer som kördirigenten Eric Ericson och med Herbert Blomstedt. I Tyskland har han arbetat i flera städer.
– Jag började 1996 som Generalmusikdirektor i Mecklenburg – Vorpommern i gamla svensktrakter, det som en gång var Östtyskland. Här var det en annan stil än i det Törnrosa-präglade Sverige. Jag var chefsdirigent för orkestern och operan. Sedan blev det samma position i Schleswig-Holstein i norra Tyskland och nu är jag professor på Musikhögskolan i Stuttgart, där vi har en egen liten rokoko-teater, och jag är ansvarig för symfoniorkestern, operan och dirigentklassen, säger han. Det var ingen slump att jag hamnade i Tyskland.

För Per Borin var det viktigt att få jobb i Tyskland för att som han säger ”komma åt Bach, Bruckner, Brahms eller Mahler”. Att få leda orkestrar i  verk av de stora mästarna.  Men det han gärna berättar om var när han – ännu inte fyllda 30 år – ledde en motettkör i Stockholm, som tog hem det prestigefyllda priset i BBC-tävlingen ”Let the people sing” och gjorde det framför näsan på lärofadern Eric Ericson.

Ett par år senare gjorde han operadebut på Norrlandsoperan. Han har dirigerat på Stockholmsoperan, Folkoperan, Drottningholmsteatern, motettkörer i Stockholm, Kungliga Filharmoniska Kören, har gjort ett femtiotal radioinspelningar med körer, orkestrar och av operor. Han har arbetat med samtliga professionella orkestrar och körer i Sverige. Flera av hans elever har fått framträdande positioner i det europeiska musiklivet och 2010 fick Per Borin kunglig medalj för framstående insatser för det svenska musiklivet.

– När jag tittar på allt jag gjort, så kan man säga att jag tagit vara på livet yrkesmässigt. Jag kan tänka: ”Gud – har jag gjort allt det här?” Men 2002 klev jag ner från dirigentpulten och har nu en blandad tillvaro bl a som pedagog inom dirigering. Det kunde bli ett hundratal opera- och konsertföreställningar per år. Jag började få en del besvär med ryggen. Jag kände att jag  gärna ville ha barn och året efter föddes min son, säger Per Borin.

En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och sin musikaliska talang. Foto: Lotta Persdotter
En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och talang. Foto: Lotta Persdotter

Kanske hade livet kunnat ta en annan vändning för Per Borin. Han var intresserad av historia och sociala frågor och sökte till – men kom inte in på – biståndsarbetarutbildningen på Sandöskolan. Han hade också blivit antagen  till tandläkarhögskolan, men bara några dagar innan studierna skulle börja, fick han erbjudande om ett musiklärarvikariat på Kristinaskolan och Björkbackaskolan. Han tackade ja och en lång musikkarriär tog sin början. Men det hade egentligen börjat innan.

– Jag var besatt av musik när jag bodde som tonåring på Björkhyttevägen. Jag kunde under en hel söndag lyssna på Beethovens alla symfonier – från 1 till 9. Men jag gillade också Beatles och Blood Sweat and Tears. Det var mycket folkmusik och det var Jan Johanssons Jazz på svenska.

När han tittar på gamla foton kommer minnena tillbaka. Han minns hur nervös hans mamma var, när han som 18-åring ledde körerna under julkonserter i kyrkan och det väckte förstås uppmärksamhet. Det höll han på med till 1974 när han flyttade till Stockholm. Han var också med och föryngrade manskören Harmoni.
Många hoppade av
-Jag  tog studenten 1973 på Lindeskolan och gick NA-programmet och jag minns det som en mycket bra skola, där det var välordnat och med mycket bra lärare, säger Per Borin. Men det var också  oerhört tufft och det var många som hoppade av klassen.
– Jag har varit i kontakt med gymnasiechefen Leif Lindström och hoppas verkligen att jag kan komma till Lindesberg under jubileet. Jag har ett engagemang i Malmö, men det ska nog gå att kombinera.

Lindesberg är hemma för Per Borin, och han kommer hit varje sommar. I år har han och familjen hyrt ett litet hus vid Usken. Han har litet släkt kvar, och han besöker familjegravarna och säger att han på så sätt ”sköter mina rötter” och han tycker också att det är viktigt med anknytningen hit för sina två barn, som liksom sina föräldrar växlar obehindrat mellan svenska och tyska. Nu diskuterar familjen en flytt till Sverige om två år.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman

Publicerad 9 september 2015 klockan 15:09

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Tolv läkare: ”Vi måste rädda Lasarettet i Lindesberg”

INSÄNDARE/DEBATT: Varför Andreas Svahn och Karin Sundin skapade ni ett problem som inte fanns?

28 oktober 2021 klockan 10:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man skadad i halsen av slipmaskin: ”Oklart hur allvarlig skadan är”

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med en skada på halsen som ...

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Fastighetsägaren: ”Tidsfråga innan någon kör ihjäl sig”

Skadegörelser och okynneskörning är fortfarande något som handelsområdet ...

Genrebild: Fredrik Norman

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att tillgrepp har skett. På sociala medier uppger företaget att det rör sig om en elpanna som har stulits.

25 oktober 2021 klockan 14:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”
INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. Men nu presenterar majoriteten i länet en lösning som sjös...
25 oktober 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Jämna set blev ny förlust
Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jä...
24 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målrik seger efter tidig femmålsledning
Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan ...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter en härlig match från LIF, var det besvikelse efteråt. Foto: Hasse Persson

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i målet såg det länge ut som en stor seger mot HIF Karlskrona. Ledningen höll länge, men inte när det är som viktigast. Den sista minuten.

22 oktober 2021 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten

Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära ...

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag

Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då ...

Stor brist på jourhem för hemlösa missar

Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av...

Annons


Oktober i årets almanacka pryds av Christina Ohlssons bild som visar Kyrkbacken i Fellingsbro. Foto: Fredrik Norman

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års lokala almanacka utformas.

21 oktober 2021 klockan 11:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har...

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande fä...

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Pojke utsatt för långvarig mobbing: ”Vi måste flytta om han någonsin ska kunna känna sig trygg igen”

Hot, våld och trakasserier har under flera år varit vardag för en pojke på Lindbackaskolan i Lindesberg. Trots ett flertal anmälningar till både polis och socialtjänst har mobbingen alltjämt eskalerat. Enligt pojkens mamma blev skolans lösning att placera honom i ett eget klassrum, utan möjlighet till rast, då man inte kan garantera pojkens säkerhet.

18 oktober 2021 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid
Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna ...
18 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning
5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-17

2021-10-16

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 11:29