Jonas Trolle. Foto: Jennie Einarsson

Han satte ”Kapten Klänning” bakom galler – nu jagar han våldsbejakande extremister

Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.

Jonas Trolle ledde spaningsarbetet i ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall, vilket 2010 resulterade i en fällande dom mot den tidigare polischefen Göran Lindberg, alias ”Kapten Klänning”, för bland annat grov våldtäkt. Sedan dess har Jonas Trolle haft flera olika befattningar inom polismyndigheten och har idag två regeringsuppdrag. Dels som chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) vilka arbetar för att stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och även som chef för Skolsäkerhetsutredningen, en statlig utredning för att förbättra skyddet i skolor när det gäller bland annat skolattacker och grovt våld.

Under måndagseftermiddagen gästade Jonas Trolle Lindeskolans aula i Lindesberg och delade med sig av sina erfarenheter i en föreläsning för inbjudna från polis, skola, kommun, Länsstyrelsen och Rotary. Innan föreläsningen fick LindeNytt chansen att bekanta sig med Jonas Trolle och få en inblick i det viktiga arbete han utför.

– Föreläsningarna som jag håller är jätteviktiga, min roll är att jag och mina medarbetare ska försöka nå ut till så många som möjligt för att visa att vi har en viss kontroll och att vi har ett myndighetslugn. Idag kommer jag prata om saker som folk kommer att bli oroliga över men jag vill också berätta om saker som visar att vi är många som gör saker och att vi gör det god samverkan, förklarar Jonas Trolle.

Trolle menar att det är många frågor att ta tag i utifrån svenskt perspektiv. Sedan flera år tillbaka pågår en problematisk LVU-kampanj, situationen med koranbränningar och förhöjd terrorhotnivå.

– Detta ovanpå gängkriminaliteten som en del vill säga är något man kan jämföra med inhemsk terrorism, de är ju inte terrororganisationer men det som de skapar får liknande konsekvenser. Människor begränsar sig i sitt liv, vilket är om man ser utifrån en våldsbejakande extrem organisation deras mål, att man ska ändra sitt beteende utifrån att de anser att de har en bättre idé om hur vi ska leva våra liv.

I Skolsäkerhetsutredningens uppdrag står bland annat att man ska kartlägga och analysera vilka uppgifter som kan behöva utbytas mellan skola, socialtjänst och brottsbekämpande myndigheter i brottsförebyggande syfte.

– Bekymret många gånger när man är tjänsteperson på lokal, regional eller nationell nivå är att man har sin lilla tårtbit av arbetet. Det vi gör är att vi försöker göra så att alla som har aktier i frågan ska ha en uppfattning om Vad är min del i det hela och vad gör andra, så att det inte blir den här känslan av att jag är ensam eller den här känslan av att jag gör ju i alla fall mitt och sen kanske man har en föreställning om vad andra tar för åtgärder. Vad socialtjänsten gör, skolan gör eller vad polisen gör. Vår ambition är att vi ska få ihop de här delarna och att det ska finnas en gemensam lägesbild och informationsutbyte som syftar till att man kan jobba tillsammans, förklarar Trolle och fortsätter:

– Exempelvis när jag arbetar med skolattacker så är det många skolledare eller enskilda lärare som sitter fruktansvärt ensamma och inte har en sportmössa att ha en uppfattning om vad som sker eller vad man kan förvänta sig utöver det egna och det är problematiskt. Det vi gör är att försöka bygga ihop det så att man ska känna tryggheten i ett kollektiv med en gemensam problemställning.

Att förstå grunden till varför man utför en skolattack och se varningstecken i tid är en viktig nyckel för att kunna förebygga dessa innan de inträffar.

– Det finns många som har en idé om att man vill göra någonting som en konsekvens av en frustration eller som en konsekvens av att man uppfattar man har blivit förfördelad. Man får inte det ur tanken och man ventilerar de här tankarna med kamrater och folk inom skolan, man läcker och pyser, vilket är bra att man signalerar en sån avsikt, förklarar Trolle och menar att man på detta sätt har en möjlighet att stoppa en attack i tid.

– Att exempelvis göra en sån sak som hände på Malmö latinskola, i Eslöv eller i Kristianstad är att gå väldigt långt, det är en avvikelse utöver det normala. Men man måste ta det på allvar och det är viktigt att skola och familjer får en uppfattning om vad det är som driver dessa unga pojkar som har på något sätt har en skörhet inför att utveckla den här typen av tankegods.

Med dagens allt mer digitaliserade värld ökar riskerna för våldsbejakande extremister att nå fler med sitt budskap. Interaktionen sker ofta på olika digitala plattformar där det sker rekrytering och radikalisering.

– Radikalisering sker mycket i den digitala världen, ”fördelen ” för dessa grupper är att motbudskapen är få, du kan välja att konsumera det som är din egen tes hela tiden. De har valt strategin att sprida sina budskap via olika typer av spelkonsoler och chattar där det kan vara svårt att navigera. Därför är det av stor vikt att lära sig källkritik och det uppfattar jag att man också lär ut mycket idag, det är en otroligt viktig åtgärd i både familj och i skola, menar Trolle och avslutar:

– Vad som är intressant när man pratar om den digitala världen, är att när bilarna kom för över 100 år sedan, då var det lite av ett laglöst land, man åkte hur som helst, det fanns inga rödljus. Men sedan började man reglera upp det. Det är samma sak med det här, vi behöver reglera upp och hitta överenskommelser hur man ska ”köra”, det gäller även när det kommer till kränkningar och vi är inte riktigt i handen med detta ännu.

Publicerad 31 oktober 2023 klockan 14:35

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 17:10