Jonas Trolle. Foto: Jennie Einarsson

Han satte ”Kapten Klänning” bakom galler – nu jagar han våldsbejakande extremister

Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.

Jonas Trolle ledde spaningsarbetet i ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall, vilket 2010 resulterade i en fällande dom mot den tidigare polischefen Göran Lindberg, alias ”Kapten Klänning”, för bland annat grov våldtäkt. Sedan dess har Jonas Trolle haft flera olika befattningar inom polismyndigheten och har idag två regeringsuppdrag. Dels som chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) vilka arbetar för att stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och även som chef för Skolsäkerhetsutredningen, en statlig utredning för att förbättra skyddet i skolor när det gäller bland annat skolattacker och grovt våld.

Under måndagseftermiddagen gästade Jonas Trolle Lindeskolans aula i Lindesberg och delade med sig av sina erfarenheter i en föreläsning för inbjudna från polis, skola, kommun, Länsstyrelsen och Rotary. Innan föreläsningen fick LindeNytt chansen att bekanta sig med Jonas Trolle och få en inblick i det viktiga arbete han utför.

– Föreläsningarna som jag håller är jätteviktiga, min roll är att jag och mina medarbetare ska försöka nå ut till så många som möjligt för att visa att vi har en viss kontroll och att vi har ett myndighetslugn. Idag kommer jag prata om saker som folk kommer att bli oroliga över men jag vill också berätta om saker som visar att vi är många som gör saker och att vi gör det god samverkan, förklarar Jonas Trolle.

Trolle menar att det är många frågor att ta tag i utifrån svenskt perspektiv. Sedan flera år tillbaka pågår en problematisk LVU-kampanj, situationen med koranbränningar och förhöjd terrorhotnivå.

– Detta ovanpå gängkriminaliteten som en del vill säga är något man kan jämföra med inhemsk terrorism, de är ju inte terrororganisationer men det som de skapar får liknande konsekvenser. Människor begränsar sig i sitt liv, vilket är om man ser utifrån en våldsbejakande extrem organisation deras mål, att man ska ändra sitt beteende utifrån att de anser att de har en bättre idé om hur vi ska leva våra liv.

I Skolsäkerhetsutredningens uppdrag står bland annat att man ska kartlägga och analysera vilka uppgifter som kan behöva utbytas mellan skola, socialtjänst och brottsbekämpande myndigheter i brottsförebyggande syfte.

– Bekymret många gånger när man är tjänsteperson på lokal, regional eller nationell nivå är att man har sin lilla tårtbit av arbetet. Det vi gör är att vi försöker göra så att alla som har aktier i frågan ska ha en uppfattning om Vad är min del i det hela och vad gör andra, så att det inte blir den här känslan av att jag är ensam eller den här känslan av att jag gör ju i alla fall mitt och sen kanske man har en föreställning om vad andra tar för åtgärder. Vad socialtjänsten gör, skolan gör eller vad polisen gör. Vår ambition är att vi ska få ihop de här delarna och att det ska finnas en gemensam lägesbild och informationsutbyte som syftar till att man kan jobba tillsammans, förklarar Trolle och fortsätter:

– Exempelvis när jag arbetar med skolattacker så är det många skolledare eller enskilda lärare som sitter fruktansvärt ensamma och inte har en sportmössa att ha en uppfattning om vad som sker eller vad man kan förvänta sig utöver det egna och det är problematiskt. Det vi gör är att försöka bygga ihop det så att man ska känna tryggheten i ett kollektiv med en gemensam problemställning.

Att förstå grunden till varför man utför en skolattack och se varningstecken i tid är en viktig nyckel för att kunna förebygga dessa innan de inträffar.

– Det finns många som har en idé om att man vill göra någonting som en konsekvens av en frustration eller som en konsekvens av att man uppfattar man har blivit förfördelad. Man får inte det ur tanken och man ventilerar de här tankarna med kamrater och folk inom skolan, man läcker och pyser, vilket är bra att man signalerar en sån avsikt, förklarar Trolle och menar att man på detta sätt har en möjlighet att stoppa en attack i tid.

– Att exempelvis göra en sån sak som hände på Malmö latinskola, i Eslöv eller i Kristianstad är att gå väldigt långt, det är en avvikelse utöver det normala. Men man måste ta det på allvar och det är viktigt att skola och familjer får en uppfattning om vad det är som driver dessa unga pojkar som har på något sätt har en skörhet inför att utveckla den här typen av tankegods.

Med dagens allt mer digitaliserade värld ökar riskerna för våldsbejakande extremister att nå fler med sitt budskap. Interaktionen sker ofta på olika digitala plattformar där det sker rekrytering och radikalisering.

– Radikalisering sker mycket i den digitala världen, ”fördelen ” för dessa grupper är att motbudskapen är få, du kan välja att konsumera det som är din egen tes hela tiden. De har valt strategin att sprida sina budskap via olika typer av spelkonsoler och chattar där det kan vara svårt att navigera. Därför är det av stor vikt att lära sig källkritik och det uppfattar jag att man också lär ut mycket idag, det är en otroligt viktig åtgärd i både familj och i skola, menar Trolle och avslutar:

– Vad som är intressant när man pratar om den digitala världen, är att när bilarna kom för över 100 år sedan, då var det lite av ett laglöst land, man åkte hur som helst, det fanns inga rödljus. Men sedan började man reglera upp det. Det är samma sak med det här, vi behöver reglera upp och hitta överenskommelser hur man ska ”köra”, det gäller även när det kommer till kränkningar och vi är inte riktigt i handen med detta ännu.

Publicerad 31 oktober 2023 klockan 14:35

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Anders Persson, (LPo), Tom Persson, (SD) Ordförande Tillväxtnämnden, Conny Ärlerud (M) 1:e vice ordförande. Foto: Jennie Einarsson

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.

14 maj 2024 klockan 17:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare
INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och ...
3 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-04-25

2024-04-25

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-05-18 16:07