Handlare kräver hårdare p-bevakning i stan

Flera handlare i Lindesbergs centrum menar att man har belägg för att kundparkeringar används som långtidsparkeringar, helt utan repressalier. Kritiken lyder bland annat att man aldrig ser parkeringsvakten ute på gatorna och att det är därför vissa individer väljer att parkera i centrum på felaktigt sätt.- Det här förekommer nästan dagligen här i kvarteret och det är lika frustrerande varje gång man ser det eftersom de alltid tycks komma undan med det, kommenterar Eira Skyttestrand som är en av flera butiksägare LindeNytt har talat med.

Antalet parkeringsplatser i centrumkärnan är för få redan som det är och därför räcker det med att en handfull individer missbrukar systemet för att det skall bli kännbart för handlarna. I centrum råder tvåtimmarsparkering – men det är inte helt ovanligt att platserna ockuperas betydligt längre än så.
– Jag vet att personal hos närliggande arbetsplatser väljer att parkera här utanför i flera timmar och ibland hela dagarna. Det är klart att man blir både ledsen och förbannad för det här drabbar ju oss som har butiker i stan, säger Eira Skyttestrand som driver sin klädbutik iiS i hörnet Kristinavägen/Bytesgatan.


Eira med flera handlare menar att det inte är så konstigt att folk kan parkera hur de själva önskar. Tillsynen är inte särskilt skarp, hävdar de.
– Jag har sett parkeringsvakten en enda gång. En gång! Då kan det inte vara många timmars bevakning i centrum, säger Eira.


Handlingar från BMB, redovisning över utfärdade p-böter, hävdar dock motsatsen, att vakten inte alls sover på jobbet. Följande siffror har redovisats hittills i år: I januari lappades 64 fordon och i februari lappades 44 fordon.  Att vakten inte kan ta samtliga felparkerare beror inte enbart på att det är svårt att bedöma samtliga parkerade fordon, utan att han dessutom har uppdrag att bevaka parkeringar i grannkommunerna också.
Butiksägaren Eira är ändå kritisk.
– Det skulle vara intressant att veta varför dessa fordon har lappats, för inte kan det vara för att de har stått parkerade för länge, säger hon.


Ansvaret för parkeringsbevakningen ligger hos BMB:s trafikenhet och förvaltningschefen Peter Grönlund. BMB:s bär visserligen ansvaret på sina axlar men har genom upphandling köpt tjänsten av extern aktör och utför alltså inte själva någon bevakning.
Handlarnas kritik att parkeringsvakten aldrig syns till i stan har Grönlund ingen egen uppfattning om. Han förklarar att vakten tjänstgör mellan 10-15 timmar i Lindesberg varje vecka.
– Jag tar inte parkeringsvakten i försvar, men samtidigt måste man förstå att det är väldigt svårt att avgöra hur länge en bil stått parkerad. Det kräver i så fall att man utför ventilkontroll på alla fordon, men det är ett väldigt tidskrävande arbete, säger han.
Ventilkontroll innebär att vakten tittar på fordonets samtliga däck för att notera ventilernas position på däcken, för att senare följa upp med en ny kontroll för att avgöra om bilen flyttats under tiden.
– Det innebär att vakten måste dokumentera allt och återvända till fordonet för uppföljning, förklarar Peter Grönlund.


Parkerar bilen – tar tåget
Förvaltningschefen berättar att man haft kontakt med representanter från näringslivet och diskuterat parkeringssituationen i centrum ganska nyligen.
– Jag tar handlarnas situation på stort allvar men jag är samtidigt rädd för att det här alltid kommer förekomma, men vi måste ändå göra vad vi kan för att förbättra situationen. Jag tror att vi kommer se en minskning så fort långtidsparkeringen på Banvägen blir färdig, säger Peter.
Han misstänker att många långtidsparkerare inne i centrum i själva verket är arbetspendlare.
– Antalet resenärer per tåg har ökat kraftigt och det kan vara en förklaring till varför handlarna upplever att fler långtidsparkerare nyttjar kundparkeringar i närheten av stationsområdet, spekulerar Peter Grönlund.


Fotnot: Det finns idag cirka 310 parkeringsplatser mellan broarna i Lindesberg.

Publicerad 12 mars 2013 klockan 12:08

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-04-22 22:34