”Så fort det dyker upp nytt klotter, så tar vi bort det direkt” Ja, så lät det från kommunens gata- och parkavdelning för några år sedan i samband med en klottersanering av gångtunneln under järnvägen. Sedan dess är det tydligt att mycket klotter har dykt upp, men det verkar inte längre lika angeläget att hålla efter den allt mer ”färgglada” tunneln.
På Bergslagens Kommunalteknik har man idag nästan gett upp hoppet om den ständigt nedklottrade tunneln. Det är dock med lite skämtsam ton som Tommy Karlqvist säger detta samtidigt som han konstaterar att klottrarna alltid ligger steget före.
-Vi har försökt att hålla efter, men det fungerar inte. Under vinterhalvåret har vi inte möjlighet att måla över det klotter som dyker upp, och då går det ganska fort utför, berättar Tommy.
Att sanera tunneln gång på gång är kostsamt. Tommy Karlqvist tror att det rör sig om cirka 10 000 kronor per totalsanering, och det blir naturligtvis väldigt mycket pengar i längden.
-Det är pengar man kan använda till något betydligt roligare än att hålla efter klottrarna, säger han.
Bergslagens Kommunalteknik räknar med att piffa upp tunneln igen i år. Men det blir först tidigast i vår eller framåt sommaren. Samtidigt finns planer om att ge tunneln ett lyft även ovan mark.
-Vi har planer på det, men det är inget som är bestämt när. Dessutom försöker vi samtidigt finna en lösning att förbättra belysningen nere i tunneln, för den är undermålig idag. Det svåra är att finna armaturer som fungerar där nere på grund den låga takhöjden.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
På lördag 10 maj är det dags för 2025 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals entusiastfordon och motorälskare till Lindesberg. Nytt för i år är att man under kvällen även anordnar en Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway.
– Det blir ett inslag som vi inte haft tidigare, och vi räknar med att det kommer väldigt mycket folk, säger ”vårmönstringsdrottningen” Leila Toivonen.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag börjar med att säga att jag blir både besviken och oroad. Besviken blir jag eftersom jag har haft stort förtroende för ert engagemang och kunnande. Jag har sett er som faktakritiska, noggranna och sakliga. Jag har litat på det ni presenterat och den fakta ni visat. Oroad blir jag för att ni i stället för att hjälpa till att lyfta våra kommunala bolag och påvisa nyttan vill göra tvärs emot. Skapa misstänksamhet och misstro.
Författaren Tomas Molin håller tempot uppe och släpper för fjärde året i rad en ny bok om fascinerande ödehus. I den nya boken får vi bland annat ta del av ett kapitel som ägnas åt den spännande berättelsen om ödegården Östanby i Gusselby – en plats som haft en mängd olika verksamheter sedan 1900-talet. – Jag har fått tag på kedjan av ägare, och det blev en både sorglig och rätt häftig historia, berättar författaren Tomas Molin.
Under en och samma helg beslagtog polisen i Lindesberg fem knivar – något som ledde till att man via sociala medier påminde allmänheten om att det enligt svensk lag är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Detta väckte frågor om vad som egentligen gäller för hantverkare, som ofta bär kniv i sin yrkesroll. Kommissarie Stefan Toll och polisassistent Nicole Mitakidou hjälper till att reda ut saken.
– Det handlar om sunt förnuft, vi gör självklart alltid en bedömning av omständigheterna, säger Nicole Mitakidou.