Hösten 2009 meddelades planer på att etablera en citycamping i Dalkarlshyttan. Projektledaren Anders Svensson har sedan dess samlat ihop en lång rad intressenter som skall ingå samarbete i ett projektbolag som går under namnet ”Campviera”. Nu blir nästa steg att söka bidragspengar för att rusta den gamla lagerlokalen på platsen.
Totalt 17 parter kommer att vara delägare i projektbolaget, ett mycket brett samarbete mellan näringslivet, ideella föreningar, kommunen och privatpersoner.
-Ju fler som samarbetar desto bättre, tycker jag. Och i första hand gäller det nu att få igång renoveringen av den gamla lagerlokalen i området, förklarar Anders Svensson.
Lagerlokalen är idag en kal och oisolerad historia. De bidragspengar man nu söker hos Leader Bergslagen samt Sparbanksstiftelsen – totalt 2 miljoner kronor – kommer helt och hållet användas för att bygga upp innerväggar och tak med mera.
Och det är ganska bråttom också. För det finns en stark önskan att komma igång med delar av campingen redan till sommaren.
-Vi har faktiskt klart med ett holländskt par som vill driva verksamheten i egen regi. Deras önskemål är att komma igång så fort det bara går, berättar Svensson.
Holländarna har alldeles nyligen köpt ett hus i Lindesberg och kommer inom kort att lämna Holland. Paret Ben och Annemarie de Vries, som är i 40-årsåldern, beskrivs som mycket seriösa och duktiga entreprenörer och är omåttligt inspirerade av idén om en citycamping.
-De har haft ett önskemål ganska länge om att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige. De har till och med besök Sverige helt i syfte att lära sig språket och förbereda sig om tillfället skulle dyka upp – och nu fick de chansen och vårt förtroende, berättar Svensson.
Projektledningens beskrivning av citycampingen
”Här skall etableras en citycamping med stugor, vandrarhemsboende, reception, frukostmatsal, kök, dusch, toaletter och butik. Men vi pratar inte bara om en traditionell camping. Här skall växa fram en mötesplats för privatpersoner, föreningar och företag. En arena där man kan hålla sammankomster och evenemang inom kultur och sport. I en förlängning skall här finnas en spaanläggning, sport/fitnessrum, utrymmen för gallerier mm.
Området som idag är förslummat trots sitt centrala läge, kommer att bli ett mycket vackert och utgöra ett mycket vackert blickfång från infarten mot Lindesberg. Utsikten från campingområdet in mot stan är svår att överträffa.
Anläggningen blir även en viktig del av den redan så populära Lindesjön Runt. Den nu beslutade nya bron gör området mycket lättillgängligt och blir direkt kopplat mot centrum i Lindesberg.
På området finns plats för båtbryggor, kanotuthyrning, parkering för vandrare Lindessjön Runt, badmöjligheter i Lindessjön.”
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.