Hösten 2009 meddelades planer på att etablera en citycamping i Dalkarlshyttan. Projektledaren Anders Svensson har sedan dess samlat ihop en lång rad intressenter som skall ingå samarbete i ett projektbolag som går under namnet ”Campviera”. Nu blir nästa steg att söka bidragspengar för att rusta den gamla lagerlokalen på platsen.
Totalt 17 parter kommer att vara delägare i projektbolaget, ett mycket brett samarbete mellan näringslivet, ideella föreningar, kommunen och privatpersoner.
-Ju fler som samarbetar desto bättre, tycker jag. Och i första hand gäller det nu att få igång renoveringen av den gamla lagerlokalen i området, förklarar Anders Svensson.
Lagerlokalen är idag en kal och oisolerad historia. De bidragspengar man nu söker hos Leader Bergslagen samt Sparbanksstiftelsen – totalt 2 miljoner kronor – kommer helt och hållet användas för att bygga upp innerväggar och tak med mera.
Och det är ganska bråttom också. För det finns en stark önskan att komma igång med delar av campingen redan till sommaren.
-Vi har faktiskt klart med ett holländskt par som vill driva verksamheten i egen regi. Deras önskemål är att komma igång så fort det bara går, berättar Svensson.
Holländarna har alldeles nyligen köpt ett hus i Lindesberg och kommer inom kort att lämna Holland. Paret Ben och Annemarie de Vries, som är i 40-årsåldern, beskrivs som mycket seriösa och duktiga entreprenörer och är omåttligt inspirerade av idén om en citycamping.
-De har haft ett önskemål ganska länge om att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige. De har till och med besök Sverige helt i syfte att lära sig språket och förbereda sig om tillfället skulle dyka upp – och nu fick de chansen och vårt förtroende, berättar Svensson.
Projektledningens beskrivning av citycampingen
”Här skall etableras en citycamping med stugor, vandrarhemsboende, reception, frukostmatsal, kök, dusch, toaletter och butik. Men vi pratar inte bara om en traditionell camping. Här skall växa fram en mötesplats för privatpersoner, föreningar och företag. En arena där man kan hålla sammankomster och evenemang inom kultur och sport. I en förlängning skall här finnas en spaanläggning, sport/fitnessrum, utrymmen för gallerier mm.
Området som idag är förslummat trots sitt centrala läge, kommer att bli ett mycket vackert och utgöra ett mycket vackert blickfång från infarten mot Lindesberg. Utsikten från campingområdet in mot stan är svår att överträffa.
Anläggningen blir även en viktig del av den redan så populära Lindesjön Runt. Den nu beslutade nya bron gör området mycket lättillgängligt och blir direkt kopplat mot centrum i Lindesberg.
På området finns plats för båtbryggor, kanotuthyrning, parkering för vandrare Lindessjön Runt, badmöjligheter i Lindessjön.”
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.