En nyligen genomförd trafikmätning visar tydligt att hastigheterna i centrala Lindesberg har ökat sedan Kristinavägen slätades ut i den senaste ombyggnadsetappen. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, har varit en förespråkare för farthinder i centrum och poängterar att han varnade för konsekvenserna man ser nu.-Man kan se med blotta ögat att det går fortare i centrum och i enskilda fall går det väldigt mycket fortare, suckar han.
Den trafikmätning som genomförts, är en mindre sådan och gjordes under en veckas tid i höjd med korsningen Kristinavägen/Koppgatan. Mätningen utfördes av BMB´s trafikenhet, där man alltså har konstaterat en tydlig hastighetsökning jämfört med den tidigare, genomförd på samma plats men innan guppen togs bort.
Enheten kommer nu att genomföra en större trafikmätning under våren för att kunna sammanställa en officiell rapport med fullständig statistik. Men testmätningen i januari visar ändå redan indikationer på ett ganska allvarligt problem som man inte kan blunda för.
Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, var inte positiv till den tidigare majoritetens beslut om att häva de fartdämpande åtgärder som vidtagits i centrum. Det var ju inte utan anledning som guppen byggdes, menar han.
-Det räcker med att det går ”lite för fort” för att konsekvenserna skall bli allvarliga om en oskyddad trafikant blir påkörd. Det har hänt olyckor tidigare och kommer ske igen om inget görs för att dämpa hastigheterna, säger Ceder.
Det är dock inte enbart Kristinavägen som är ett problem. Både Järnvägsgatan och Banvägen nämns i sammanhanget.
-Klart är att något måste göras, vad det finns för alternativa åtgärder att vidta är dock något jag ej kan svara på idag. Avsmalningar är i alla fall uteslutet eftersom det ställer till det för varutransportbilar, säger Anders Ceder.
Centerpartiets Kurt Scharnke och Anders Larsson gick till val 2006 med ett besked till folket: ”Får vi majoritet så tar vi bort guppen”. Nu fick man aldrig den majoritet man hoppats på, men kom ändå till makten genom alliansen. På sikt innebar det också att guppen faktiskt fick ge vika.
-Om hastigheterna verkligen har ökat nu så är det självklart allvarligt. Men jag ångrar inte att vi verkade för guppens försvinnande, för vi lyssna till vad folket sa i frågan och inte minst vad drabbade fastighetsägare hade att säga, säger Scharnke.
Vidare menar han att man aldrig var främmande för fartdämpande åtgärder generellt sett.
-Nej, så var det absolut inte. Det var bara just denna utformning av gupp som vi var emot, så jag kan allt tänka mig en annan form av fartdämpare på gatan om det är vad som krävs för att sänka hastigheterna, säger Kurt Scharnke.
Han tillägger att det kanske inte är ”hinder” i dess rätta bemärkelse som är lösningen.
-Det finns något annat som har god effekt, jag tänker på fartkameror. Det kanske vore något att kolla upp, avslutar han.