En nyligen genomförd trafikmätning visar tydligt att hastigheterna i centrala Lindesberg har ökat sedan Kristinavägen slätades ut i den senaste ombyggnadsetappen. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, har varit en förespråkare för farthinder i centrum och poängterar att han varnade för konsekvenserna man ser nu.-Man kan se med blotta ögat att det går fortare i centrum och i enskilda fall går det väldigt mycket fortare, suckar han.
Den trafikmätning som genomförts, är en mindre sådan och gjordes under en veckas tid i höjd med korsningen Kristinavägen/Koppgatan. Mätningen utfördes av BMB´s trafikenhet, där man alltså har konstaterat en tydlig hastighetsökning jämfört med den tidigare, genomförd på samma plats men innan guppen togs bort.
Enheten kommer nu att genomföra en större trafikmätning under våren för att kunna sammanställa en officiell rapport med fullständig statistik. Men testmätningen i januari visar ändå redan indikationer på ett ganska allvarligt problem som man inte kan blunda för.
Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, var inte positiv till den tidigare majoritetens beslut om att häva de fartdämpande åtgärder som vidtagits i centrum. Det var ju inte utan anledning som guppen byggdes, menar han.
-Det räcker med att det går ”lite för fort” för att konsekvenserna skall bli allvarliga om en oskyddad trafikant blir påkörd. Det har hänt olyckor tidigare och kommer ske igen om inget görs för att dämpa hastigheterna, säger Ceder.
Det är dock inte enbart Kristinavägen som är ett problem. Både Järnvägsgatan och Banvägen nämns i sammanhanget.
-Klart är att något måste göras, vad det finns för alternativa åtgärder att vidta är dock något jag ej kan svara på idag. Avsmalningar är i alla fall uteslutet eftersom det ställer till det för varutransportbilar, säger Anders Ceder.
Centerpartiets Kurt Scharnke och Anders Larsson gick till val 2006 med ett besked till folket: ”Får vi majoritet så tar vi bort guppen”. Nu fick man aldrig den majoritet man hoppats på, men kom ändå till makten genom alliansen. På sikt innebar det också att guppen faktiskt fick ge vika.
-Om hastigheterna verkligen har ökat nu så är det självklart allvarligt. Men jag ångrar inte att vi verkade för guppens försvinnande, för vi lyssna till vad folket sa i frågan och inte minst vad drabbade fastighetsägare hade att säga, säger Scharnke.
Vidare menar han att man aldrig var främmande för fartdämpande åtgärder generellt sett.
-Nej, så var det absolut inte. Det var bara just denna utformning av gupp som vi var emot, så jag kan allt tänka mig en annan form av fartdämpare på gatan om det är vad som krävs för att sänka hastigheterna, säger Kurt Scharnke.
Han tillägger att det kanske inte är ”hinder” i dess rätta bemärkelse som är lösningen.
-Det finns något annat som har god effekt, jag tänker på fartkameror. Det kanske vore något att kolla upp, avslutar han.
Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för Lindlöven. Säsongspremiären spelades i Surahammar där den nya truppen hade full kontroll på spelet, vilket gav truppen en inledande seger inför onsdagens hemmapremiär mot serierivalerna Borlänge HF.
– De har blivit lite av en rival för oss under de senaste åren.
Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där IFK Lindesberg slutade starkast. De tre poängen var ett måste för hemmalaget som ännu har en chans att ta kvalplatsen till Division 4, även om det blir en tung uppgift efter att både SMÅ och Örebro segrat sina matcher.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för säsongen inom grundspelet, där en seger är extremt viktig för att öka chanserna för att kvala sig uppåt. Med fin sol i luften så lär även stödet finnas, då lördagen även bjuder på IFK-Dagen.
Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.