Idag firades förskolans dag på Tallbackens alla avdelningar. Halv tio samlades man utomhus på sittunderlag, presenningar och filtar för att i det värmande solskenet se en teater framförd av några ur personalen, många skratt och glada utrop var givet.
Tallbackens olika avdelningar samlar sig på gräsmattan framför den stora rutschkanan. Barnen har färggranna västar på sig, olika färger beroende på om man tillhör Saltkråkan, Bullerbyn, Bråkmakargatan, Lönneberga eller Junibacken. Det hänger en förväntan i luften och när en trollgumma gör entré med trollspö, mantel och en hög sammetshatt, då tystnar de genast. Hon lovar att de så småningom ska ge sig in i sagans värld, men först blir det gemensam allsång. Barnen tillsammans med sina fröknar har tränat på sångerna innan, så de sitter som ett smäck.

Aporna testar hattantens hattar. Foto: Ida Lindkvist
Tre apor springer plötsligt förbi och klättrar upp i rutschkanan. Barnen skrattar och pekar, vad gör egentligen aporna där? Och vilka är aporna, är det måhända någon fröken som man känner igen? När den sista sången är sjungen berättar trollgumman om en tant som sålde hattar, men hon gjorde inte som andra försäljare som vanligtvis håller till i sin butik. Nej, den här hattgumman, hade alla sina hattar på sig, balanserades på huvudet. Men det fanns inte någon som ville köpa några hattar. Tanten, också känd som Lillian Norling och jobbar på förskolan, tröttnar och lägger sig ner för att vila. Det är då aporna vaknar till liv och passar på klättra ner. Väl på marken började de att leva om, kasta bananer, prova tantens hattar och rota i hennes väska, vilket inte är helt uppskattat när hon till sist vaknar. Barnen skriker av upphetsning, aporna kastar ju bananer! Och skräpet på backen, vem ska plocka upp det egentligen?

Hattgumman och de tre aporna följs åt in mot staden, och teatern avslutas. Barnen applåderar högljutt.
– Det var bra. Jag tyckte att det var så roligt att aporna kom in innan teatern började, berättar Emanuel Windahl, 6 år, som nu, liksom de andra barnen, fått en isglass som han intygar är rackarns god.
Även Eva Holm får pusta ut och hugga in på en glass. När Eva inte spelar en hattälskande apa, jobbar hon på Bullerbyns avdelning.
– Det var 14 år sedan vi spelade vår första apteater, konstaterar hon efter lite räknande, och tillägger glatt:
– Det är så roligt det här!

Man har framträtt med några olika sagor, och i just den här har man från gång till gång varierat lite vad tanten säljer. Originalsagan är arabisk och då är det 10 stycken apor i ett träd som en man somnar under.
– Det är samma idé, men vi har fri tolkning, säger Lillian leende.
Någon avdelning har börjat firandet redan på morgonen med ansiktsmålning, något som barnen tycker är väldigt roligt. De visar gärna upp hur de förvandlats till en tiger, en fjäril och dekorerats med blommor.
– De älskar ansiktsmålning. Nu var två av oss från vår avdelning med här, så vi får ta det en annan dag. Vi har köpt riktigt teatersmink och så följer vi en bok, det tycker de om!, avslutar Lillian.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.