Helena Nilssons vision att måla staden blir verklighet. Foto: Fredrik Norman

Helenas projekt gör konstverk av stadens skamfläckar

Parkeringshuset, som kanske inte är det vackraste av skapelser i centrum, är en av fyra fastigheter som nu kommer att gå från något man bara vill lägga en presenning över, till ett härligt konstverk vi inte behöver skämmas över utan istället kan se som en turistattraktion från och med i sommar. Detta under ledning av Helena Nilsson, initiativtagare till projektet och tävlingen Paint the City som är startat i syfte att ge Lindesbergs centrum en rad så kallade muralmålningar i riktigt stora format.- Jag är full av beundran över den öppenhet, bemötande och hjälp jag har fått från fastighetsägarna, Stadsarkitektkontoret, Kultur- och Fritidsnämnden samt kommunens enhet Näringsliv och Utveckling för att nå mitt mål, kommenterar Helena Nilsson.

Våren 2013 invigdes en laglig graffitivägg på Kullgatan, vid musikhuset Hillstreet, som använts flitigt av såväl lokala målare som konstnärsförmågor från hela landet. Bakom detta initiativ stod Helena Nilsson. Ett år senare står hon på andra sidan tröskeln till nästa stora projekt: att måla staden. Till skillnad mot graffitiväggen, som byter motiv och skepnad kontinuerligt, handlar projektet Paint the City om bestående konstverk skapade i det allmänna rummet på fastigheter och väggar som inte ser mycket ut för världen idag. Tre fastighetsägare har gett henne tillåtelse att förvandla deras egendom till något som är en trevlig syn för ögat.
– Det här har gått jättefort. Jag presenterade idén för den första fastighetsägaren, Egeryds Fastigheter, den 17 februari och med deras stöttning har det fortsatt framåt i snabb takt. Efter kontakt med resterande fastighetsägare, Lindesbergs kommun och Stadsarkitektkontoret är allt klart och vi kan genomföra projektet. Det har varit otroligt enkelt och smidigt, berättar Helena Nilsson.

Paint the City handlar om att på ett smakfullt sätt göra det bästa av väggar som idag inte är särskilt roliga att titta på. Därför utlyses idag en tävling där vem som helst kan skicka in ett skissförslag på hur man skulle vilja måla en eller flera av väggarna. Alla förslag kommer att samlas på LindeNytt där en allmän omröstning sedan kommer att avgöra vem eller vilka som får äran att sätta prägel på Lindesbergs centrum. Helena kommer nu att söka land och rike efter de bästa skissförslagen och konstnärerna.
– Tanken är att vi skall få in så många förslag som möjligt från landets bästa konstnärer. Sedan är det faktiskt upp till var och en att bestämma vilka motiv som skall målas och på vilka av fastigheterna de passar bäst genom att delta i röstningen, säger hon.

Ser centrum ur nytt perspektiv
Enligt initiativtagaren kommer alla att se på Lindesbergs centrum ur ett helt nytt perspektiv när projektet har genomförts i sommar. Vinsterna med projektet är dessutom större än att invånarna bara får ett trevligare intryck av centrum, menar hon.
– Muralmålningar i det offentliga rummet är inget nytt, men det här projektet är helt unikt i Sverige. Något liknande har aldrig tidigare genomförts på det sättet vi tänker göra och det kommer att få ett stort medialt genomslag. Jag är övertygad om att folk kommer att vilja resa hit bara för att se det här med egna ögon. Det som gör projektet unikt är dess omfattning att det är permanenta målningar till skillnad från Open Art i Örebro där de flesta konstverken bara är kvar en viss tid,  att alla människor är delaktiga i beslutet och inte minst att det här förslaget kommer från en privatperson. Jag är bara en helt vanlig medborgare som hade en idé jag tyckte var bra och det här är ännu ett bevis på att man faktiskt kan påverka sin stad, förklarar Helena.

Generöst stöd
Parkeringshuset, östra gaveln av det stora hyreshuset på Bytesgatan och dess tillhörande garagegavel, södra gaveln av Frosths Konditori samt en kal betongvägg på östra långsidan av ICA Supermarkets kundparkering, är de ytor som skall målas. Projektet kommer att kosta  150 000 kr att genomföra och finansieras till största delen av bidrag från fastighetsägarna, men även Lindesbergs kommuns Näringslivs- och utvecklingsenhet och Kultur- och Fritidsnämnd  har skjutit till med ett bidragsstöd.
– Det är bara tack vare ett mycket generöst stöd från fastighetsägarna och Lindesbergs kommun som det här nu kan gå från idé till handling, säger Helena Nilsson med ett stort leende.

Mer om tävlingen finns här

Publicerad 7 april 2014 klockan 11:33

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad

UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en pågående narkotikaförsäljning. På plats anträffas sedermera en misstänkt person som visade sig ha en yxa på sig.
– Det är en man i 40-årsåldern som misstänks för brott mot knivlagen, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

18 juni 2021 klockan 11:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare

Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinfö...

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den ...

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

KS-ordförandens vädjan till de som trotsar vattenskoterförbud: ”Visa respekt. Tänk efter före!”

INSÄNDARE: Man får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen. I Örebro län är det Norrtorpssjön i Kumla kommun, vissa områden i Hjälmaren och i Vättern. Dessutom ska man köra minst 100 meter från land. Det är alltså förbjudet i Lindesbergs kommunens sjöar helt och hållet. Att som några gör, registrera skotern som en båt, är bara så fel. Det är likafullt en vattenskoter och förhoppningsvis kan utbildning med körkort få människor att sluta bryta mot lagen och visa respekt för andra.

17 juni 2021 klockan 10:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden
Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mälardalen, som tillsammans med Lindesbergs kommuns bidrag om samma ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig
Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen
I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tä...
15 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Polisen i Lindesberg

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i Lindesberg. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt. Enligt polisen rör det sig om totalt 15 rundbalar hö. Detta skall dock inte ha varit den enda platsen som utsattes under natten.
– Det har dumpats ungefär samma mängd på en plats till, säger Jan Gustafsson, arbetsledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 juni 2021 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

13 augusti 2022 är det äntligen dags. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrangörer och publik såg fram emot. Sedan kom coronapandemin och alla evenemang tvingades ställas in. Men nu blickar man framåt, mot den 13 augusti 2022 närmare bestämt, då Ulf Lundell gör sitt efterlängtade turnéstopp i Lindesberg.

15 juni 2021 klockan 10:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda 1981 eller tidigare som ska boka tid för vaccination.

14 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i ...

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan

Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och ...

bildspel Bildextra: Studenternas utspring

Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som ...

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången

I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om mä...

Trots protesterna: Inget återöppnande av primärjouren på Lindesbergs lasarett

Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering om...

Fiskets Dag flyttar till Dalkarlshyttan – störande vattenskotrar huvudorsak

På lördag arrangeras det traditionella Fiskets Dag i Lindesberg, men det ...

Gänget i Dystopia, med kalkbrottet i bakgrunden. Foto: Viaplay

Snart premiär för Dystopia – skräckserien som spelades in i Lindesberg

Under sommaren 2020 spelades Viaplays kommande skräckserie, Dystopia, in på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Serien har nu fått sitt premiärdatum, och den 13 juni släpps samtliga åtta avsnitt hos streamingtjänsten.
– Vi gick verkligen all in med det visuella, men det hade inte blivit så här bra utan de fantastiska miljöerna vi filmade i, berättar regissören och upphovsmakaren Richard Jarnhed för LindeNytt.

9 juni 2021 klockan 11:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Räkna om och räkna rätt, Karin (S)undin!
INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing uppnådd genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg! Indragen primärjour nattetid på halva Akuten, ...
9 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år
Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten med Martin Almgren ute på sjön Råsvalen. Även i år är ...
8 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kvinna rånad vid bankomat: ”Gärningsmannen försvann på cykel”
En kvinna i 45-årsåldern blev på måndagskvällen rånad av en ensam gärningsman i anslutning till bankomaten vid Bergslagens Sparbank i centrala ...
8 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-02

2021-06-02

2021-06-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-19 13:50