Helena Nilssons vision att måla staden blir verklighet. Foto: Fredrik Norman

Helenas projekt gör konstverk av stadens skamfläckar

Parkeringshuset, som kanske inte är det vackraste av skapelser i centrum, är en av fyra fastigheter som nu kommer att gå från något man bara vill lägga en presenning över, till ett härligt konstverk vi inte behöver skämmas över utan istället kan se som en turistattraktion från och med i sommar. Detta under ledning av Helena Nilsson, initiativtagare till projektet och tävlingen Paint the City som är startat i syfte att ge Lindesbergs centrum en rad så kallade muralmålningar i riktigt stora format.- Jag är full av beundran över den öppenhet, bemötande och hjälp jag har fått från fastighetsägarna, Stadsarkitektkontoret, Kultur- och Fritidsnämnden samt kommunens enhet Näringsliv och Utveckling för att nå mitt mål, kommenterar Helena Nilsson.

Våren 2013 invigdes en laglig graffitivägg på Kullgatan, vid musikhuset Hillstreet, som använts flitigt av såväl lokala målare som konstnärsförmågor från hela landet. Bakom detta initiativ stod Helena Nilsson. Ett år senare står hon på andra sidan tröskeln till nästa stora projekt: att måla staden. Till skillnad mot graffitiväggen, som byter motiv och skepnad kontinuerligt, handlar projektet Paint the City om bestående konstverk skapade i det allmänna rummet på fastigheter och väggar som inte ser mycket ut för världen idag. Tre fastighetsägare har gett henne tillåtelse att förvandla deras egendom till något som är en trevlig syn för ögat.
– Det här har gått jättefort. Jag presenterade idén för den första fastighetsägaren, Egeryds Fastigheter, den 17 februari och med deras stöttning har det fortsatt framåt i snabb takt. Efter kontakt med resterande fastighetsägare, Lindesbergs kommun och Stadsarkitektkontoret är allt klart och vi kan genomföra projektet. Det har varit otroligt enkelt och smidigt, berättar Helena Nilsson.

Paint the City handlar om att på ett smakfullt sätt göra det bästa av väggar som idag inte är särskilt roliga att titta på. Därför utlyses idag en tävling där vem som helst kan skicka in ett skissförslag på hur man skulle vilja måla en eller flera av väggarna. Alla förslag kommer att samlas på LindeNytt där en allmän omröstning sedan kommer att avgöra vem eller vilka som får äran att sätta prägel på Lindesbergs centrum. Helena kommer nu att söka land och rike efter de bästa skissförslagen och konstnärerna.
– Tanken är att vi skall få in så många förslag som möjligt från landets bästa konstnärer. Sedan är det faktiskt upp till var och en att bestämma vilka motiv som skall målas och på vilka av fastigheterna de passar bäst genom att delta i röstningen, säger hon.

Ser centrum ur nytt perspektiv
Enligt initiativtagaren kommer alla att se på Lindesbergs centrum ur ett helt nytt perspektiv när projektet har genomförts i sommar. Vinsterna med projektet är dessutom större än att invånarna bara får ett trevligare intryck av centrum, menar hon.
– Muralmålningar i det offentliga rummet är inget nytt, men det här projektet är helt unikt i Sverige. Något liknande har aldrig tidigare genomförts på det sättet vi tänker göra och det kommer att få ett stort medialt genomslag. Jag är övertygad om att folk kommer att vilja resa hit bara för att se det här med egna ögon. Det som gör projektet unikt är dess omfattning att det är permanenta målningar till skillnad från Open Art i Örebro där de flesta konstverken bara är kvar en viss tid,  att alla människor är delaktiga i beslutet och inte minst att det här förslaget kommer från en privatperson. Jag är bara en helt vanlig medborgare som hade en idé jag tyckte var bra och det här är ännu ett bevis på att man faktiskt kan påverka sin stad, förklarar Helena.

Generöst stöd
Parkeringshuset, östra gaveln av det stora hyreshuset på Bytesgatan och dess tillhörande garagegavel, södra gaveln av Frosths Konditori samt en kal betongvägg på östra långsidan av ICA Supermarkets kundparkering, är de ytor som skall målas. Projektet kommer att kosta  150 000 kr att genomföra och finansieras till största delen av bidrag från fastighetsägarna, men även Lindesbergs kommuns Näringslivs- och utvecklingsenhet och Kultur- och Fritidsnämnd  har skjutit till med ett bidragsstöd.
– Det är bara tack vare ett mycket generöst stöd från fastighetsägarna och Lindesbergs kommun som det här nu kan gå från idé till handling, säger Helena Nilsson med ett stort leende.

Mer om tävlingen finns här

Publicerad 7 april 2014 klockan 11:33

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.

30 maj 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hugo Öhman och Samuel Stenheim är otroligt taggade inför premiären på fredag, Foto: Camilla Lagerman

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.

29 maj 2023 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Genrebild. Foto: Jennie Einarsson

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun blivit utsatt – och bestulen på en större summa pengar.
– Lämna aldrig ut kontouppgifter eller öppna upp BankID då du blir uppringd av någon oavsett vad de säger, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman, i en skrivelse på polisens hemsida.

27 maj 2023 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Diakon Anna Andersson fick ta emot gåvan av Raija Glatz. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde Bergslags församling. En sommargåva som kommer att kunna glädja de som har det tufft i en tid av allt högre levnadskostnader.
– Tyvärr finns ju behovet. Vi är lite oroade över hur det kommer att se ut framöver, vi vet ju att många går och balanserar, samtidigt som det är svårt att be om hjälp, berättar diakon Anna Andersson.

26 maj 2023 klockan 14:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef ...
26 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att ...
25 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bilskadecenters Peter Larsson hjälper en flicka upp på huven för att hon ska nå bättre. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter

Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.

23 maj 2023 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”

Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.

23 maj 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Proffsen hade uppvisning på Fornaboda

Det blev en tävlingsdag med kvalitet före kvantitet. Proffstränarna gjorde sin första visit till Fornaboda Travbana ...

bildspel Glädje och gemenskap under helgens judoevenemang

I helgen arrangerades Swedish A-Judo Open i Lindesberg arena, med deltagare från Sverige, Finland, Åland och ...

Personalen säger upp sig här och nu

INSÄNDARE/DEBATT: Personalen flyr äldreomsorgen i Örebro län. En ny rapport från Kommunal visar att färre än hä...

Annons


Rosmarie Haapala och Elin Falk har tillsammans utformat en ny kur för att råda bot mot stressiga vardagar. Foto: Jennie Einarsson

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet

I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.

19 maj 2023 klockan 12:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mozart och Mattei – Live på Linde Bio

Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Som klippt och skuren för denne svenske världsbaryton Peter Mattei. Den 20 maj ...

Seger inför säsongens största publiksiffra

Lagkapten Martin Eriksson lovade seger och det löftet svek inte. Efter två vilseledande förluster så blev det ...

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och ...

Inför IFK-HOIF: ”Fin fotboll och tre poäng”

Förra veckan kom säsongens första förlust för IFK Lindesberg. Bara dagar därefter kom en ny fö...

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska ...

Två vinnare av biotävlingen utsedda

Klockan 12.00 på onsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till premiären av filmen Fast X stod på spel. ...

Scoutledare Ulla-Britt Andersson, Ronja Bergstrand från patrull Vargen, scoutledarna Håkan Pettersson och Oscar Lind, tillsammans med kvastförarna Noah Mollberg och Filip Lind. Foto: Jennie Einarsson

Scouterna ryckte ut med kvastar för renare miljö

Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte scoutledare Oscar Lind från scoutkåren Equmenia Frövi att det var dags att rycka ut och göra en insats för samhället. Tillsammans med en grupp unga scouter från patrull Vargen städade de rent på tisdagseftermiddagen.
– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah Mollberg 11 år glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.

17 maj 2023 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Har tröttnat på skadegörelser och farliga handlingar: ”De leker med döden”
Skadegörelse har varit ett stort problem under flera års tid för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen. Sönderslagna utemöbler ...
16 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Hur värnar vi välfärden i Lindesbergs kommun med Tidöpartierna vid rodret?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi jobbar nu intensivt i opposition för att ha en ”skuggbudget” samtidigt som prognosen visar på 28 miljoner i underskott. ...
16 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg
Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners å...
15 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-14

2023-05-14

2023-05-12

2023-05-12

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-09

2023-05-09

2023-05-30 16:57