Helena Nilssons vision att måla staden blir verklighet. Foto: Fredrik Norman

Helenas projekt gör konstverk av stadens skamfläckar

Parkeringshuset, som kanske inte är det vackraste av skapelser i centrum, är en av fyra fastigheter som nu kommer att gå från något man bara vill lägga en presenning över, till ett härligt konstverk vi inte behöver skämmas över utan istället kan se som en turistattraktion från och med i sommar. Detta under ledning av Helena Nilsson, initiativtagare till projektet och tävlingen Paint the City som är startat i syfte att ge Lindesbergs centrum en rad så kallade muralmålningar i riktigt stora format.- Jag är full av beundran över den öppenhet, bemötande och hjälp jag har fått från fastighetsägarna, Stadsarkitektkontoret, Kultur- och Fritidsnämnden samt kommunens enhet Näringsliv och Utveckling för att nå mitt mål, kommenterar Helena Nilsson.

Våren 2013 invigdes en laglig graffitivägg på Kullgatan, vid musikhuset Hillstreet, som använts flitigt av såväl lokala målare som konstnärsförmågor från hela landet. Bakom detta initiativ stod Helena Nilsson. Ett år senare står hon på andra sidan tröskeln till nästa stora projekt: att måla staden. Till skillnad mot graffitiväggen, som byter motiv och skepnad kontinuerligt, handlar projektet Paint the City om bestående konstverk skapade i det allmänna rummet på fastigheter och väggar som inte ser mycket ut för världen idag. Tre fastighetsägare har gett henne tillåtelse att förvandla deras egendom till något som är en trevlig syn för ögat.
– Det här har gått jättefort. Jag presenterade idén för den första fastighetsägaren, Egeryds Fastigheter, den 17 februari och med deras stöttning har det fortsatt framåt i snabb takt. Efter kontakt med resterande fastighetsägare, Lindesbergs kommun och Stadsarkitektkontoret är allt klart och vi kan genomföra projektet. Det har varit otroligt enkelt och smidigt, berättar Helena Nilsson.

Paint the City handlar om att på ett smakfullt sätt göra det bästa av väggar som idag inte är särskilt roliga att titta på. Därför utlyses idag en tävling där vem som helst kan skicka in ett skissförslag på hur man skulle vilja måla en eller flera av väggarna. Alla förslag kommer att samlas på LindeNytt där en allmän omröstning sedan kommer att avgöra vem eller vilka som får äran att sätta prägel på Lindesbergs centrum. Helena kommer nu att söka land och rike efter de bästa skissförslagen och konstnärerna.
– Tanken är att vi skall få in så många förslag som möjligt från landets bästa konstnärer. Sedan är det faktiskt upp till var och en att bestämma vilka motiv som skall målas och på vilka av fastigheterna de passar bäst genom att delta i röstningen, säger hon.

Ser centrum ur nytt perspektiv
Enligt initiativtagaren kommer alla att se på Lindesbergs centrum ur ett helt nytt perspektiv när projektet har genomförts i sommar. Vinsterna med projektet är dessutom större än att invånarna bara får ett trevligare intryck av centrum, menar hon.
– Muralmålningar i det offentliga rummet är inget nytt, men det här projektet är helt unikt i Sverige. Något liknande har aldrig tidigare genomförts på det sättet vi tänker göra och det kommer att få ett stort medialt genomslag. Jag är övertygad om att folk kommer att vilja resa hit bara för att se det här med egna ögon. Det som gör projektet unikt är dess omfattning att det är permanenta målningar till skillnad från Open Art i Örebro där de flesta konstverken bara är kvar en viss tid,  att alla människor är delaktiga i beslutet och inte minst att det här förslaget kommer från en privatperson. Jag är bara en helt vanlig medborgare som hade en idé jag tyckte var bra och det här är ännu ett bevis på att man faktiskt kan påverka sin stad, förklarar Helena.

Generöst stöd
Parkeringshuset, östra gaveln av det stora hyreshuset på Bytesgatan och dess tillhörande garagegavel, södra gaveln av Frosths Konditori samt en kal betongvägg på östra långsidan av ICA Supermarkets kundparkering, är de ytor som skall målas. Projektet kommer att kosta  150 000 kr att genomföra och finansieras till största delen av bidrag från fastighetsägarna, men även Lindesbergs kommuns Näringslivs- och utvecklingsenhet och Kultur- och Fritidsnämnd  har skjutit till med ett bidragsstöd.
– Det är bara tack vare ett mycket generöst stöd från fastighetsägarna och Lindesbergs kommun som det här nu kan gå från idé till handling, säger Helena Nilsson med ett stort leende.

Mer om tävlingen finns här

Publicerad 7 april 2014 klockan 11:33

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Stor polisinsats sedan allmänheten larmat om beväpnad man i samhället

Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i samhället beväpnad med vad som liknade ett gevär.
– Vi har haft mycket resurser på plats för det här. Mannen är lokaliserad och omhändertagen och vi utreder det här just nu som ett brott mot vapenlagen, vilket är en rubricering som kan komma att ändras beroende på vad utredningen kommer fram till och om det verkligen rör sig om ett skjutvapen eller bara en attrapp, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

5 mars 2021 klockan 14:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Osman och Dalal Agrali välkomnar sina första matgäster under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.

5 mars 2021 klockan 09:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya v...
4 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av ...
4 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, d...
3 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

I förra veckan spärrades polishuset av sedan en väska med ett misstänkt farligt föremål i hade hittats. Foto: Camilla Lagerman

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård – i vilken man hittade ett misstänkt farligt föremål: en påse innehållande ett pulver som ej kunde identifieras på plats. Polishuset och delar av kvarteret spärrades av i väntan på att föremålet skulle tas om hand och förvaras på ett säkert sätt i väntan på att Nationella Bombskyddet hämtade föremålet och tog med det för analys. Nu har beskedet kommit – att det rörde sig om ett helt ofarligt vällingpulver.
– Ärendet kommer nu att läggas ner och den person som tidigare misstänktes för brott är inte längre misstänkt, uppger förundersökningsledare vid Örebropolisen som handlägger ärendet.

3 mars 2021 klockan 13:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura m...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget fö...
25 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-24

2021-02-24

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-03-08 07:07