Under helgens öppet hus på Baettr fick besökare chansen att se en imponerande uppvisning i gjuteri. Foto: Jennie Einarsson
Helgjutet intresse från allmänheten när Baettr öppnade dörrarna
Vanligtvis är gjuteriet Baettr i Guldsmedshyttan en stängd anläggning omgärdat av höga stängsel, men i lördags öppnade man upp grindarna för allmänheten som fick en spännande dag på industriområdet. Till härliga toner av Guldsmedshyttans Musikkår bjöds det på fika, tipspromenad, fiskdamm och kanske det mest uppskattade av besökarna – en spektakulär uppvisning av gjutning.
– Det är många som bor här i området och passerar på vägen där man ser bara grindarna, man ser inte verksamheten som finns här bakom så idag vill vi visa upp vad vi gör, förklarar Torbjörn Lanz, VD för Baettr.
Hundratals besökare passade på att få se mer av Baettrs verksamhet när man bjöd in till öppet hus i helgen. Historien bakom gjuteriet sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1400-talet då man tillverkade eldvapen och kanonkulor till armén. Idag är det ett av de äldsta gjuterierna i världen som fortfarande är i drift och förser numera den globala vindkraftsindustrin med en mängd tjänster så som gjutning, design, maskinbearbetning, ytbehandling och montering.
– Det är många som bor här i området och passerar på vägen där man ser bara grindarna, man ser inte verksamheten som finns här bakom så idag vill vi visa upp vad vi gör. På sikt kanske vi kan locka till oss fler anställda också, förklarar Torbjörn Lanz, VD för Baettr.
VD Torbjörn Lanz och produktionschef Mikael Lamu. Foto: Jennie Einarsson
Företaget som befinner sig i en expansionsfas hoppas på att kunna nära på dubbla produktionen från 25 000 ton till 45 000 ton.
– Det är en utökning av vindkraftsindustrin som pågår och man ser en tillväxt för framtiden. Det innebär en rejäl ökning för oss och det betyder att kommer vi behöva öka antalet anställda, så är det, konstaterar Torbjörn.
– Vi har produktion här dygnet runt, alla dagar i veckan och så även idag under öppet hus. Produktionen rullar som vanligt under dagen, och vi kommer ha två gjutningar som man får beskåda. Det som vi gjuter nu är en ”main shaft” vilket är en axel till ett vindkraftsverk, berättar Mikael Lamu, produktionschef på Baettr.
Mellan fem till sju gånger per dag, alla dagar i veckan gjuter man delar på Baettr – så även under denna dag. Foto: Jennie Einarsson
Mängder av besökare samlades kring själva hjärtat av produktionen för att beskåda det storslagna ögonblicket när det flytande järnet med en temperatur på hela 1360 grader tippades över från skänken till gjutformen.
– Det är egentligen som när man gjuter tennsoldater, skillnaden är att formarna görs i sand. Efter gjutningen har vi en kylperiod på mellan ett till två och ett halvt dygn beroende på vilken del vi gjuter innan man kan röra formen. Vi ”slår ut”, det vill säga öppnar formen på 450 grader, så det är lite ljummet då också, skrattar Torbjörn Lanz.
Ett mäktigt skådespel utbröt när lite av det flytande järnet bjöd på fyrverkerier. Foto: Jennie Einarsson
I samband med att Baettr bjöd in till öppet hus visade även kommunalt ägda bolaget Linde energi upp sin fjärrvärmeanläggning där man även tar tillvara på restvärmen från Baettrs produktion.
Linde energi passade på att visa upp sin anläggning i anslutning till Baettr. Foto: Jennie Einarsson
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...