Tack vare många privatpersoners stora engagemang, kunde uppfödaren Karin Näslund dra en lättnadens suck i lördags förmiddag. Efter drygt en vecka på flykt i norra kommundelen, lyckades man äntligen fånga in den sju år gamla Timo som är av rasen mittelspitz.- Han var inte ett dugg tärd och var precis som vanligt, säger Karin Näslund med glädjeton.
För en vecka sedan rapporterade LindeNytt om en bortsprungen hund i norra kommundelen. Hunden, en tysk spets vid namn Timo, hade av okänd anledning blivit orolig och blockerad varpå han plötsligt lämnade sitt nya hem hos Annette Ljungberg i Stråssa, där han en vecka tidigare placerats av uppfödaren Karin Näslund som bor och driver kennel utanför Arboga.
Redan under den första och andra dagen på flykt, fick man samtal från personer i närliggande samhällen om att man hade observerat en hund som såg ut att vara Timo. Observationerna ringade in ett stort område i norra kommundelen från Vasselhyttan i väst till Ramsberg i motsatt väderstreck.
På grund av blockeringen blev det mycket svårt att komma hunden nära – men i lördags förmiddag gav det äntligen resultat.
– Jag fick ett samtal om att Timo var i Stråssatrakten igen och satte mig i bilen för att åka dit. Men redan under färden upp till Stråssa fick jag ett glädjande besked, att man hade lyckats fånga Timo och att han var vid god hälsa. Han var inte ens utmärglad så jag är övertygad om att han lyckades hitta mat på egen hand, säger hon.
Karin uppger att hon själv avverkat cirka 120 mil i sin bil under tiden Timo var på flykt, men att så många andra privata krafter klev fram är överväldigande, påpekar hon.
– Det har varit ett fantastiskt engagemang för att hjälpa oss att få Timo hem igen. Jag är verkligen jättetacksam för alla dessa människors hjälp, säger Karin Näslund.
Karin Näslund skrev följande tackbrev efter lördagens framgång:
Jag vill rikta ett stort tack till det sökteam som varit engagerade sedan dag 1 och hjälpt till att strukturera upp spaning och sök på plats. Tack till Anneli Fergeus, Sandra Konradsson, Camilla Larsson för ett otroligt bra upplägg, proffsigt må jag säga. Tack till Gurli Sandberg, Helena Pettersson Cecilia Melin, Ebba Nordenfelt, Pernilla Frykberg och Ulrika Luth Lind som har varit stor hjälp!
STORT tack till Annette och Peter Ljungberg Lidzbarski, eran insats har varit fantastisk!
Ett speciellt STORT, stort tack till er som lyckades fånga min rymling, Annette Ljungberg Lidzbarski, Pernilla Frykberg, Cecilia Melin och Rosie Back.
Stort tack till er som startade Timo-gruppen, Janette Heweling för ditt stöd och förståelse, Annette Ljungberg Lidzbarski och Irene Henriksson!
Stort tack till alla övriga som ställt upp och sökt efter Timo!
Alla har inte har varit med inne i denna grupp, de som har hjälpt till på plats har agerat på bästa sätt i ett organiserat och samordnat sök.
Timo beter sig som om han aldrig varit hemifrån, sov i mitt knä i bilen, nu är han som vanligt, pigg som en mört. Kan nog säga att han är en överlevare och listig som en räv men i dag blev han överlistad Jag kan nästan inte tro att jag kan släppa all oro över honom, känns helt otroligt.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i repris. Kulturskolans barnkör är med liksom Björn Eremo och förstås Jesper Hugosson som hållit i taktpinnen för Världens Barn i många år.
Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte demonstranterna och deras frågeställningar. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Nu ger Andreas Svahn sin syn på det som inträffade.
– Jag hade ingen praktisk möjlighet att göra något utöver den timmen som vi hade avsatt, jag hade ett nytt möte direkt efter och då hade jag behövt göra andra människor besvikna.
Sent på onsdagskvällen syntes en liten hund springa lös i Grönbo, till synes mycket rädd och förvirrad. Under torsdagen placerades en fälla ut i området för att försöka fånga in den ensamma lilla hunden, något som på fredagsmorgonen lyckades.
– Det har ju varit kallt på nätterna nu, så det känns skönt att den gick i fällan och fick komma in, säger upphittaren som inte vill uppge sitt namn.