Hemmaseger under soliga travpremiären

Under söndagsförmiddagen inleddes årets travsäsong på Fornaboda Travbana. Hela tolv lopp kördes på tävlingsovalen som både bjöd på upploppsstrider och säkra vinnare. Av Fornabodas 20 startade hemmahästar, blev det Irqua Soleil Am som blev säsongens första hemmavinnare i den varma solen.

Tolv välfyllda lopp, grillen på högsta glöd, 20 plusgrader och skinande sol. Fornaboda kunde nog inte fått en bättre start av den nya travsäsongen som hade sitt startskott några minuter över elva på söndagsförmiddagen. Nöjda vinnare finns att förvänta sig när travloppen går i mål, framförallt när det även bjuds på en hemmaseger!

Av de 20 hemmahästarna som kom till start så blev det just en sådan i det fjärde loppet. Dalakusken Simon Persson gjorde sin femte bekantskap med Irqua Soleil Am, som jobbade utvändigt ledaren under det sista varvet och kämpade sig förbi på upploppet.

Irqua Soleil Am inför segerdefileringen. Foto: Timmy Lundegård

Hästen som tränas av Johan Söderberg från Skinnskatteberg, tog med detta sin andra seger. Även denna gång blev det på hemmabanan Fornaboda där hästen är obesegrad på två starter.

– Jo, hon gillar Fornaboda. Det här var även en efterlängtad seger för oss. Vi har haft en del oflyt under de senaste starterna och hästen har inte heller varit helt hundra mot slutet under fjolåret. Då valde vi att ställa av henne och satsa på nya lopp när banorna blir lite hårdare som nu, så det var skönt att hon kunde få vinna här igen, berättar tränare Johan Söderberg.

Trots en skön hemmaseger så blev de inte att inleda Fornabodas tävlingssäsong. Det blev istället Örebrohästen Stonehaven, tränad av Per Fromell, som till dagen kördes av Alice Molin. Ännu en aktiv som, efter en tung resa i andra spår, säkrar en efterlängtad seger.

– Det har gått trögt i år så det var skönt med en seger. Det kändes som att jag behövde komma om ledaren innan sista svängen, hon har lite svårt med traven i kurvorna. Så där fick jag bara hålla i för att sedan köra på rakorna istället., berättar segerkusken som blir säsongens första vinnare med varmblod.

Trots ett lopp utvändigt ledaren under första varvet, så blev det seger för Stonehaven (nr 5). Foto: Timmy Lundegård

Montédramatik – Galopp som etta efter tappad sko
Fornaboda håller såklart glada miner när man redan under första tävlingsdagen, får chansen att ta emot en hemmaseger. Under säsongens första montélopp var man dessutom nära att få ta emot en ny hemmatriumf.

Hemmahästen Chasse Royale Rick, tränad av Eleonore Hultdahl från Nora, skulle under dagen göra sin montédebut med den mycket rutinerade Örebroryttaren Sofia Adolfsson. Duon tog enkelt hand om kommandot och höll upp tempot i ledningen, vilket gav ett stort försprång på upploppet.

Även om travet blev något slarvigt mot upploppsrakan så lyckades ryttaren hålla läget under kontroll och såg ut att gå mot en solsäker seger. Drygt 50 meter innan mål blev det däremot problematiskt. Hästen tappade en av sina skor kort innan målgång och slog på en kortare galopp, något som innebär en diskvalificering.

En snöplig galopp kom för Chasse Royale Rick på upploppet. En häst som med stor sannolikhet får nya segerchanser. Foto: Timmy Lundegård

Mycket surt för hela kretsen efter en fin prestation. Istället blev det Nicole Melberg som fick gästa vinnarcirkeln efter att ridit sig som tvåa i mål. Även om den segrande Solvallaryttaren känner kort smärta för ettan i mål, så fanns glädje för de fick ta segern.

– Utan att försöka låta skadeglad så var det väldigt skönt att få segern. Jag försökte mest försvara andra platsen, men hästen var lite småseg så det var skönt att jag ständigt fick någon på utsidan och kriga mot. Jättesurt för ettan i mål men det blev lyckligt för oss, berättar Nicole.

Noterbart är att dagens gladaste vinnare kom i det sjunde loppet. Efter en stenhård upploppsduell så ropades Fernando Fräk ut som vinnare, något som skapade segervrål från stallbacken som hördes hela vägen till vinnarcirkeln.

Säsongspremiärens vinnare:
Lopp 1: Stonehaven – Alice Molin (Per Fromell)
Lopp 2: Beppe’s Toy – Isac Lindberg (Åsa Lindberg) – 1,52
Lopp 3: The Secret – Kenneth L T Nilsson – 10,11
Lopp 4: Irqua Soleil Am – Simon Persson (Johan Söderberg) – 3,70
Lopp 5: Anywherewithyoulou – Juhani Partanen (Mats Karlsson) – 17,62
Lopp 6: T.Midi – Kent P Gustafsson (Erik Svensson) – 4,72
Lopp 7: Fernando Fräk – Gustav Hellman (Sara Andersson) – 2,76
Lopp 8: Happy Gamble – Roy Atle Ruud Nilsen (Daniel Hansson) – 13,89
Lopp 9: Supermusse – Peter Cederin (Annelie Kruse) – 3,28
Lopp 10: Happy Vip – Joakim Sternsjö – 8,38
Lopp 11: Emoji A.F. – Nicole Melberg (Emilia Hiltula) – 49,10
Lopp 12: Screams My Name – Alexander Ljungman (Bernt-Ove Johansson) – 22,28

Nästa tävlingsdag: Måndagen 22:a maj med första start kl. 12.20
FRI ENTRÉ!

Publicerad 14 maj 2023 klockan 19:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Anders Persson, (LPo), Tom Persson, (SD) Ordförande Tillväxtnämnden, Conny Ärlerud (M) 1:e vice ordförande. Foto: Jennie Einarsson

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.

14 maj 2024 klockan 17:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare
INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och ...
3 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-04-25

2024-04-25

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-05-18 15:39