Hemmaseger under soliga travpremiären

Under söndagsförmiddagen inleddes årets travsäsong på Fornaboda Travbana. Hela tolv lopp kördes på tävlingsovalen som både bjöd på upploppsstrider och säkra vinnare. Av Fornabodas 20 startade hemmahästar, blev det Irqua Soleil Am som blev säsongens första hemmavinnare i den varma solen.

Tolv välfyllda lopp, grillen på högsta glöd, 20 plusgrader och skinande sol. Fornaboda kunde nog inte fått en bättre start av den nya travsäsongen som hade sitt startskott några minuter över elva på söndagsförmiddagen. Nöjda vinnare finns att förvänta sig när travloppen går i mål, framförallt när det även bjuds på en hemmaseger!

Av de 20 hemmahästarna som kom till start så blev det just en sådan i det fjärde loppet. Dalakusken Simon Persson gjorde sin femte bekantskap med Irqua Soleil Am, som jobbade utvändigt ledaren under det sista varvet och kämpade sig förbi på upploppet.

Irqua Soleil Am inför segerdefileringen. Foto: Timmy Lundegård

Hästen som tränas av Johan Söderberg från Skinnskatteberg, tog med detta sin andra seger. Även denna gång blev det på hemmabanan Fornaboda där hästen är obesegrad på två starter.

– Jo, hon gillar Fornaboda. Det här var även en efterlängtad seger för oss. Vi har haft en del oflyt under de senaste starterna och hästen har inte heller varit helt hundra mot slutet under fjolåret. Då valde vi att ställa av henne och satsa på nya lopp när banorna blir lite hårdare som nu, så det var skönt att hon kunde få vinna här igen, berättar tränare Johan Söderberg.

Trots en skön hemmaseger så blev de inte att inleda Fornabodas tävlingssäsong. Det blev istället Örebrohästen Stonehaven, tränad av Per Fromell, som till dagen kördes av Alice Molin. Ännu en aktiv som, efter en tung resa i andra spår, säkrar en efterlängtad seger.

– Det har gått trögt i år så det var skönt med en seger. Det kändes som att jag behövde komma om ledaren innan sista svängen, hon har lite svårt med traven i kurvorna. Så där fick jag bara hålla i för att sedan köra på rakorna istället., berättar segerkusken som blir säsongens första vinnare med varmblod.

Trots ett lopp utvändigt ledaren under första varvet, så blev det seger för Stonehaven (nr 5). Foto: Timmy Lundegård

Montédramatik – Galopp som etta efter tappad sko
Fornaboda håller såklart glada miner när man redan under första tävlingsdagen, får chansen att ta emot en hemmaseger. Under säsongens första montélopp var man dessutom nära att få ta emot en ny hemmatriumf.

Hemmahästen Chasse Royale Rick, tränad av Eleonore Hultdahl från Nora, skulle under dagen göra sin montédebut med den mycket rutinerade Örebroryttaren Sofia Adolfsson. Duon tog enkelt hand om kommandot och höll upp tempot i ledningen, vilket gav ett stort försprång på upploppet.

Även om travet blev något slarvigt mot upploppsrakan så lyckades ryttaren hålla läget under kontroll och såg ut att gå mot en solsäker seger. Drygt 50 meter innan mål blev det däremot problematiskt. Hästen tappade en av sina skor kort innan målgång och slog på en kortare galopp, något som innebär en diskvalificering.

En snöplig galopp kom för Chasse Royale Rick på upploppet. En häst som med stor sannolikhet får nya segerchanser. Foto: Timmy Lundegård

Mycket surt för hela kretsen efter en fin prestation. Istället blev det Nicole Melberg som fick gästa vinnarcirkeln efter att ridit sig som tvåa i mål. Även om den segrande Solvallaryttaren känner kort smärta för ettan i mål, så fanns glädje för de fick ta segern.

– Utan att försöka låta skadeglad så var det väldigt skönt att få segern. Jag försökte mest försvara andra platsen, men hästen var lite småseg så det var skönt att jag ständigt fick någon på utsidan och kriga mot. Jättesurt för ettan i mål men det blev lyckligt för oss, berättar Nicole.

Noterbart är att dagens gladaste vinnare kom i det sjunde loppet. Efter en stenhård upploppsduell så ropades Fernando Fräk ut som vinnare, något som skapade segervrål från stallbacken som hördes hela vägen till vinnarcirkeln.

Säsongspremiärens vinnare:
Lopp 1: Stonehaven – Alice Molin (Per Fromell)
Lopp 2: Beppe’s Toy – Isac Lindberg (Åsa Lindberg) – 1,52
Lopp 3: The Secret – Kenneth L T Nilsson – 10,11
Lopp 4: Irqua Soleil Am – Simon Persson (Johan Söderberg) – 3,70
Lopp 5: Anywherewithyoulou – Juhani Partanen (Mats Karlsson) – 17,62
Lopp 6: T.Midi – Kent P Gustafsson (Erik Svensson) – 4,72
Lopp 7: Fernando Fräk – Gustav Hellman (Sara Andersson) – 2,76
Lopp 8: Happy Gamble – Roy Atle Ruud Nilsen (Daniel Hansson) – 13,89
Lopp 9: Supermusse – Peter Cederin (Annelie Kruse) – 3,28
Lopp 10: Happy Vip – Joakim Sternsjö – 8,38
Lopp 11: Emoji A.F. – Nicole Melberg (Emilia Hiltula) – 49,10
Lopp 12: Screams My Name – Alexander Ljungman (Bernt-Ove Johansson) – 22,28

Nästa tävlingsdag: Måndagen 22:a maj med första start kl. 12.20
FRI ENTRÉ!

Publicerad 14 maj 2023 klockan 19:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern åtalas för flera fall av grov våldtäkt mot barn

En man i 60-årsåldern, bosatt i Lindesbergs kommun, häktades i mars misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Enligt stämningsansökan till Örebro tingsrätt misstänks mannen ha begått brotten vid upprepade tillfällen, mellan det att barnet var 6-7 år gammalt. Mannen själv förnekar brott.

7 juni 2023 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

60-årig man häktad för flera fall av våldtäkt mot barn

En 60-årig man, bosatt i den norra länsdelen, häktades i april misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Enligt häktningsframställan ska brotten begåtts under cirka 18 månaders tid, mellan november 2021 till februari 2023, på ett flertal orter i Sverige, bland annat i Lindesbergs kommun.

7 juni 2023 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till brand – med båt

Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med ...

Bodman svarar Andersson om flexibel barnomsorg

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett ...

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på ...

Foto: Fredrik Norman

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.

5 juni 2023 klockan 15:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg har konstruerat det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.

5 juni 2023 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län
Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken fö...
5 juni 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg
Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby...
5 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
3 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mållöst mot Askersund

Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på ...

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form

På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet...

Så firas svenska flaggan

Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat ...

Annons

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några ...

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Foto: Camilla Lagerman

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och Aspens äng. SOS Alarm uppger nu att det rör sig om en skogsbrand i omfattningen 4000 kvadratmeter.
– Just nu försöker räddningstjänsten att omringa branden, uppgav operatör vid SOS Alarm strax före klockan 19.

28 maj 2023 klockan 19:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes
Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga ...
27 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen varnar för telefonbedragare
Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun ...
27 maj 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider
Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde ...
26 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-26

2023-05-25

2023-05-24

2023-05-23

2023-05-23

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-06-07 17:59