Arkivbild

Hermansson om arenakrisen: ”Olagligt och oanständigt”

Vänsterpartiets Snorre Hermansson anser att Lindesbergs kommun begår lagbrott genom att subventionera och skuldsanera Lindesberg Arena AB.-Det är både olagligt och oanständigt, säger han.

Igår kunde LindeNytt berätta att Lindesberg Arena AB inte klarat av att betala hyran och att Lindesbergs kommun planerar att gå in med skattemedel för att rädda bolaget ur krisen.
Vänsterpartiets Snorre Hermansson är en av många som har reagerat med avsky mot detta. Han menar att det är hög tid att lägga alla handlingar på bordet nu. I en skrivelse, som publiceras i sin helhet längre ned i artikeln, tar han upp de senaste turerna kring arenan samt partiets tidigare interpellation om kommunens dåliga ekonomi. En interpellation som han uppfattat att kommunledningen har nonchalerat – av någon anledning.
-Det skall bli väldigt intressant på fullmäktige på måndag, för om ärendet inte kommer med så är det skandal, säger Snorre Hermansson.

Men sedan denna interpellation om ”svarta hål i Lindesbergs ekonomi” skrevs i september, har en riktigt mörk avgrund öppnat sig. I tider då kommunen stoppat inköp och anställningar, gör man raka motsatsen i ärendet Lindesberg Arena. Här vill man gå in och rädda verksamheten genom att avskriva en stor hyresskuld samt betala för extrakostnader av vaktmästeri och lokalvård. Totalt skall drygt 1,1 miljoner kronor tryckas ner i detta svarta hål – eller avgrund – av skattebetalarnas pengar.
-Det har talats om att det är olagligt, att man subventionerar ett bolag som konkurrerar med andra privata restaurangaktörer i stan. Jag tycker att den kritiken är befogad, säger Snorre Hermansson.
Han påpekar att partiet känner mycket starkt för idrottssatsningarna i Lindesberg, det är driften av en restaurangverksamhet och subventionerna som känns osmakligt.
-Det är både olagligt och oanständigt. Lindesbergs kommun skall inte gå in med skattepengar i sådan verksamhet av självklara skäl, förklarar han.

Hermanssons skrivelse i sin helhet:

Vänsterpartiet ryter till om den misskötta ekonomin i Lindesbergs Arena
Vänsterpartiet har genom interpellation 2011-09-07 om ”…svarta hål i Lindesbergs ekonomi” till fullmäktige begärt information, särskilt om turerna kring Arenabolaget.
Vid förra sammanträdet bordlades frågan (eftersom Jeanette Rapp då var sjuk).
Därför har vi sett fram emot att få en ordentlig genomlysning av alla märkliga affärer runt Arenan vid kommande fullmäktige, på måndag.

Eftersom inget står om detta i utskicket, har vi efterlyst det bordlagda ärendet. Vi fick igår veta att kommunledningen nonchalerat interpellationen och inte – som vanan tydligen är – lämnat in information till kansliet för distribution till fullmäktige.
Samtidigt forcerar kommunledningen ett extra ärende i kommunstyrelsen om nya miljonbidrag utöver budget till Arenabolaget.

Vänsterpartiet har nu rutit ifrån!
Vi accepterar inte att våra frågor till kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige, om minst sagt anmärkningsvärda förhållandena kring Arenabolaget fintas bort, samtidigt som kommunledningen vill ge nya miljoner till en bolagsstyrelse som uppenbarligen brustit i ansvar och medvetet sprängt alla givna ramar.

Detta dessutom när kommunen infört drastiskt inköpsstopp och anställningsstopp för alla kommunala verksamheter, vilket medför att redan hårt ansträngd personal får gå på knäna för att inte barnen i förskolan och i skolan eller de gamla inom äldreomsorgen ska fara alltför illa av krisen i kommunens ekonomi.
Och samtidigt som förslag diskuteras om ytterligare stora nedskärningar i budget för 2012…
Men Arenabolaget kan tydligen obehindrat tuta och köra, gasa på för fullt, utan att ens behöva bromsa i kurvorna!

Vänsterpartiet har fått många uppmaningar att fortsätta gå till botten med ofoget att vissa lyxverksamheter – som verksamheten i Arenan – uppenbarligen länge haft egna gräddfiler till kommunens kassakista. Medan kommunens huvuduppgifter, utbildning och omsorg om barn och gamla m m får ständigt nya nedskärningar.

Vänsterpartiet är förstås inte emot att stödja vettiga breddidrotter för barn och ungdom. Men elitidrotter och krogverksamhet m m i kommunens idrottsanläggning ska inte subventioneras med skattemedel.
Vi kan definitivt inte acceptera att miljonerna rinner okontrollerat kring Arenan, särskilt inte när kommunens ekonomi är i kris.
Vi har t o m anledning anta att en ordentlig analys av orsakerna till att kommunen på senare år hamnat i sån akut likviditetskris till del kan ha sin förklaring i medvetet eller omedvetet vårdslösa glädjekalkyler kring Arenan och dess verksamhet.

Vänstern är inte beredd att nu ge några extra miljoner för skuldsanering av Arenabolaget, utan att bolaget först får en ordentlig genomlysning av oberoende granskare.
Innan vanligt folk, som råkat på obestånd, kan få hjälp av samhället eller banker med skuldsanering krävs alla papper på bordet, att alla utgifter nagelfars och budgeten saneras ordentligt. Vänsterpartiet tycker inte ett bolag, som levt över sina tillgångar, bara ska få fler miljoner och slippa undan utan krav på ordentlig sanering.
Frågan är om kommunen har råd med ett bolag som skötts så dåligt över huvud taget?

Jag kommer för Vänstern att lyfta dessa frågor när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen måndag förmiddag. Jeanette Rapp kommer att ta upp Arenan vid fullmäktiges möte senare samma dag. Eftersom Anders Ceder är på resa på måndag har vi begärt att hans ersättare ger den information som måste ha tagits fram sedan vi lämnade in vår interpellation.
Idrotten i Lindesberg är inte betjänt av dessa svindlande affärer! Och kommunen har definitivt inte råd med det.

Snorre Hermansson

Publicerad 14 oktober 2011 klockan 12:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Annons


Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Linda Svahn och Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ont det gör. Det här är en sådan åkomma som faller inom ramen för primärjourens uppdrag på akutmottagningen. En sådan åkomma som vi verkligen vill ska kunna tas om hand på Lindesbergs lasarett oavsett tid på dygnet.

29 mars 2021 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 09:23