Arkivbild

Hermansson om arenakrisen: ”Olagligt och oanständigt”

Vänsterpartiets Snorre Hermansson anser att Lindesbergs kommun begår lagbrott genom att subventionera och skuldsanera Lindesberg Arena AB.-Det är både olagligt och oanständigt, säger han.

Igår kunde LindeNytt berätta att Lindesberg Arena AB inte klarat av att betala hyran och att Lindesbergs kommun planerar att gå in med skattemedel för att rädda bolaget ur krisen.
Vänsterpartiets Snorre Hermansson är en av många som har reagerat med avsky mot detta. Han menar att det är hög tid att lägga alla handlingar på bordet nu. I en skrivelse, som publiceras i sin helhet längre ned i artikeln, tar han upp de senaste turerna kring arenan samt partiets tidigare interpellation om kommunens dåliga ekonomi. En interpellation som han uppfattat att kommunledningen har nonchalerat – av någon anledning.
-Det skall bli väldigt intressant på fullmäktige på måndag, för om ärendet inte kommer med så är det skandal, säger Snorre Hermansson.

Men sedan denna interpellation om ”svarta hål i Lindesbergs ekonomi” skrevs i september, har en riktigt mörk avgrund öppnat sig. I tider då kommunen stoppat inköp och anställningar, gör man raka motsatsen i ärendet Lindesberg Arena. Här vill man gå in och rädda verksamheten genom att avskriva en stor hyresskuld samt betala för extrakostnader av vaktmästeri och lokalvård. Totalt skall drygt 1,1 miljoner kronor tryckas ner i detta svarta hål – eller avgrund – av skattebetalarnas pengar.
-Det har talats om att det är olagligt, att man subventionerar ett bolag som konkurrerar med andra privata restaurangaktörer i stan. Jag tycker att den kritiken är befogad, säger Snorre Hermansson.
Han påpekar att partiet känner mycket starkt för idrottssatsningarna i Lindesberg, det är driften av en restaurangverksamhet och subventionerna som känns osmakligt.
-Det är både olagligt och oanständigt. Lindesbergs kommun skall inte gå in med skattepengar i sådan verksamhet av självklara skäl, förklarar han.

Hermanssons skrivelse i sin helhet:

Vänsterpartiet ryter till om den misskötta ekonomin i Lindesbergs Arena
Vänsterpartiet har genom interpellation 2011-09-07 om ”…svarta hål i Lindesbergs ekonomi” till fullmäktige begärt information, särskilt om turerna kring Arenabolaget.
Vid förra sammanträdet bordlades frågan (eftersom Jeanette Rapp då var sjuk).
Därför har vi sett fram emot att få en ordentlig genomlysning av alla märkliga affärer runt Arenan vid kommande fullmäktige, på måndag.

Eftersom inget står om detta i utskicket, har vi efterlyst det bordlagda ärendet. Vi fick igår veta att kommunledningen nonchalerat interpellationen och inte – som vanan tydligen är – lämnat in information till kansliet för distribution till fullmäktige.
Samtidigt forcerar kommunledningen ett extra ärende i kommunstyrelsen om nya miljonbidrag utöver budget till Arenabolaget.

Vänsterpartiet har nu rutit ifrån!
Vi accepterar inte att våra frågor till kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige, om minst sagt anmärkningsvärda förhållandena kring Arenabolaget fintas bort, samtidigt som kommunledningen vill ge nya miljoner till en bolagsstyrelse som uppenbarligen brustit i ansvar och medvetet sprängt alla givna ramar.

Detta dessutom när kommunen infört drastiskt inköpsstopp och anställningsstopp för alla kommunala verksamheter, vilket medför att redan hårt ansträngd personal får gå på knäna för att inte barnen i förskolan och i skolan eller de gamla inom äldreomsorgen ska fara alltför illa av krisen i kommunens ekonomi.
Och samtidigt som förslag diskuteras om ytterligare stora nedskärningar i budget för 2012…
Men Arenabolaget kan tydligen obehindrat tuta och köra, gasa på för fullt, utan att ens behöva bromsa i kurvorna!

Vänsterpartiet har fått många uppmaningar att fortsätta gå till botten med ofoget att vissa lyxverksamheter – som verksamheten i Arenan – uppenbarligen länge haft egna gräddfiler till kommunens kassakista. Medan kommunens huvuduppgifter, utbildning och omsorg om barn och gamla m m får ständigt nya nedskärningar.

Vänsterpartiet är förstås inte emot att stödja vettiga breddidrotter för barn och ungdom. Men elitidrotter och krogverksamhet m m i kommunens idrottsanläggning ska inte subventioneras med skattemedel.
Vi kan definitivt inte acceptera att miljonerna rinner okontrollerat kring Arenan, särskilt inte när kommunens ekonomi är i kris.
Vi har t o m anledning anta att en ordentlig analys av orsakerna till att kommunen på senare år hamnat i sån akut likviditetskris till del kan ha sin förklaring i medvetet eller omedvetet vårdslösa glädjekalkyler kring Arenan och dess verksamhet.

Vänstern är inte beredd att nu ge några extra miljoner för skuldsanering av Arenabolaget, utan att bolaget först får en ordentlig genomlysning av oberoende granskare.
Innan vanligt folk, som råkat på obestånd, kan få hjälp av samhället eller banker med skuldsanering krävs alla papper på bordet, att alla utgifter nagelfars och budgeten saneras ordentligt. Vänsterpartiet tycker inte ett bolag, som levt över sina tillgångar, bara ska få fler miljoner och slippa undan utan krav på ordentlig sanering.
Frågan är om kommunen har råd med ett bolag som skötts så dåligt över huvud taget?

Jag kommer för Vänstern att lyfta dessa frågor när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen måndag förmiddag. Jeanette Rapp kommer att ta upp Arenan vid fullmäktiges möte senare samma dag. Eftersom Anders Ceder är på resa på måndag har vi begärt att hans ersättare ger den information som måste ha tagits fram sedan vi lämnade in vår interpellation.
Idrotten i Lindesberg är inte betjänt av dessa svindlande affärer! Och kommunen har definitivt inte råd med det.

Snorre Hermansson

Publicerad 14 oktober 2011 klockan 12:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Foto: Camilla Lagerman

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro Tingsrätt. De två tonårspojkarna döms för grov misshandel, medan den äldre mannen döms för grovt hemfridsbrott. En fjärde ung man som ingick i åtalet frikändes helt.

16 april 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”
INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs ...
15 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!
INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din senaste insändare i Lindenytt...
13 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning ...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Bechet Barsom (KD) tillsammans med Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, det framgick under onsdagens sammanträde i regionfullmäktige där Conny Ärlerud (M) ställde frågor till nämndens ordförande.
– Sedan blir det kanske att man har läkare på vårdcentralen i Storå på onsdags- och torsdagsförmiddagar istället för att vara där hela dagen, och då kan man också nå flera, svarade Bechet Barsom (KD).

10 april 2024 klockan 16:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig ...

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan
Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda ...
5 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid
INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen står inför. Som jag ser det kan det...
5 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Det är snart dags att börja ro!
INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge nära sjön, naturen ...
4 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-25

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-19 11:00