Arkivbild

Hermansson om arenakrisen: ”Olagligt och oanständigt”

Vänsterpartiets Snorre Hermansson anser att Lindesbergs kommun begår lagbrott genom att subventionera och skuldsanera Lindesberg Arena AB.-Det är både olagligt och oanständigt, säger han.

Igår kunde LindeNytt berätta att Lindesberg Arena AB inte klarat av att betala hyran och att Lindesbergs kommun planerar att gå in med skattemedel för att rädda bolaget ur krisen.
Vänsterpartiets Snorre Hermansson är en av många som har reagerat med avsky mot detta. Han menar att det är hög tid att lägga alla handlingar på bordet nu. I en skrivelse, som publiceras i sin helhet längre ned i artikeln, tar han upp de senaste turerna kring arenan samt partiets tidigare interpellation om kommunens dåliga ekonomi. En interpellation som han uppfattat att kommunledningen har nonchalerat – av någon anledning.
-Det skall bli väldigt intressant på fullmäktige på måndag, för om ärendet inte kommer med så är det skandal, säger Snorre Hermansson.

Men sedan denna interpellation om ”svarta hål i Lindesbergs ekonomi” skrevs i september, har en riktigt mörk avgrund öppnat sig. I tider då kommunen stoppat inköp och anställningar, gör man raka motsatsen i ärendet Lindesberg Arena. Här vill man gå in och rädda verksamheten genom att avskriva en stor hyresskuld samt betala för extrakostnader av vaktmästeri och lokalvård. Totalt skall drygt 1,1 miljoner kronor tryckas ner i detta svarta hål – eller avgrund – av skattebetalarnas pengar.
-Det har talats om att det är olagligt, att man subventionerar ett bolag som konkurrerar med andra privata restaurangaktörer i stan. Jag tycker att den kritiken är befogad, säger Snorre Hermansson.
Han påpekar att partiet känner mycket starkt för idrottssatsningarna i Lindesberg, det är driften av en restaurangverksamhet och subventionerna som känns osmakligt.
-Det är både olagligt och oanständigt. Lindesbergs kommun skall inte gå in med skattepengar i sådan verksamhet av självklara skäl, förklarar han.

Hermanssons skrivelse i sin helhet:

Vänsterpartiet ryter till om den misskötta ekonomin i Lindesbergs Arena
Vänsterpartiet har genom interpellation 2011-09-07 om ”…svarta hål i Lindesbergs ekonomi” till fullmäktige begärt information, särskilt om turerna kring Arenabolaget.
Vid förra sammanträdet bordlades frågan (eftersom Jeanette Rapp då var sjuk).
Därför har vi sett fram emot att få en ordentlig genomlysning av alla märkliga affärer runt Arenan vid kommande fullmäktige, på måndag.

Eftersom inget står om detta i utskicket, har vi efterlyst det bordlagda ärendet. Vi fick igår veta att kommunledningen nonchalerat interpellationen och inte – som vanan tydligen är – lämnat in information till kansliet för distribution till fullmäktige.
Samtidigt forcerar kommunledningen ett extra ärende i kommunstyrelsen om nya miljonbidrag utöver budget till Arenabolaget.

Vänsterpartiet har nu rutit ifrån!
Vi accepterar inte att våra frågor till kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige, om minst sagt anmärkningsvärda förhållandena kring Arenabolaget fintas bort, samtidigt som kommunledningen vill ge nya miljoner till en bolagsstyrelse som uppenbarligen brustit i ansvar och medvetet sprängt alla givna ramar.

Detta dessutom när kommunen infört drastiskt inköpsstopp och anställningsstopp för alla kommunala verksamheter, vilket medför att redan hårt ansträngd personal får gå på knäna för att inte barnen i förskolan och i skolan eller de gamla inom äldreomsorgen ska fara alltför illa av krisen i kommunens ekonomi.
Och samtidigt som förslag diskuteras om ytterligare stora nedskärningar i budget för 2012…
Men Arenabolaget kan tydligen obehindrat tuta och köra, gasa på för fullt, utan att ens behöva bromsa i kurvorna!

Vänsterpartiet har fått många uppmaningar att fortsätta gå till botten med ofoget att vissa lyxverksamheter – som verksamheten i Arenan – uppenbarligen länge haft egna gräddfiler till kommunens kassakista. Medan kommunens huvuduppgifter, utbildning och omsorg om barn och gamla m m får ständigt nya nedskärningar.

Vänsterpartiet är förstås inte emot att stödja vettiga breddidrotter för barn och ungdom. Men elitidrotter och krogverksamhet m m i kommunens idrottsanläggning ska inte subventioneras med skattemedel.
Vi kan definitivt inte acceptera att miljonerna rinner okontrollerat kring Arenan, särskilt inte när kommunens ekonomi är i kris.
Vi har t o m anledning anta att en ordentlig analys av orsakerna till att kommunen på senare år hamnat i sån akut likviditetskris till del kan ha sin förklaring i medvetet eller omedvetet vårdslösa glädjekalkyler kring Arenan och dess verksamhet.

Vänstern är inte beredd att nu ge några extra miljoner för skuldsanering av Arenabolaget, utan att bolaget först får en ordentlig genomlysning av oberoende granskare.
Innan vanligt folk, som råkat på obestånd, kan få hjälp av samhället eller banker med skuldsanering krävs alla papper på bordet, att alla utgifter nagelfars och budgeten saneras ordentligt. Vänsterpartiet tycker inte ett bolag, som levt över sina tillgångar, bara ska få fler miljoner och slippa undan utan krav på ordentlig sanering.
Frågan är om kommunen har råd med ett bolag som skötts så dåligt över huvud taget?

Jag kommer för Vänstern att lyfta dessa frågor när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen måndag förmiddag. Jeanette Rapp kommer att ta upp Arenan vid fullmäktiges möte senare samma dag. Eftersom Anders Ceder är på resa på måndag har vi begärt att hans ersättare ger den information som måste ha tagits fram sedan vi lämnade in vår interpellation.
Idrotten i Lindesberg är inte betjänt av dessa svindlande affärer! Och kommunen har definitivt inte råd med det.

Snorre Hermansson

Publicerad 14 oktober 2011 klockan 12:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-26 06:31