Arkivbild

Hermansson om arenakrisen: ”Olagligt och oanständigt”

Vänsterpartiets Snorre Hermansson anser att Lindesbergs kommun begår lagbrott genom att subventionera och skuldsanera Lindesberg Arena AB.-Det är både olagligt och oanständigt, säger han.

Igår kunde LindeNytt berätta att Lindesberg Arena AB inte klarat av att betala hyran och att Lindesbergs kommun planerar att gå in med skattemedel för att rädda bolaget ur krisen.
Vänsterpartiets Snorre Hermansson är en av många som har reagerat med avsky mot detta. Han menar att det är hög tid att lägga alla handlingar på bordet nu. I en skrivelse, som publiceras i sin helhet längre ned i artikeln, tar han upp de senaste turerna kring arenan samt partiets tidigare interpellation om kommunens dåliga ekonomi. En interpellation som han uppfattat att kommunledningen har nonchalerat – av någon anledning.
-Det skall bli väldigt intressant på fullmäktige på måndag, för om ärendet inte kommer med så är det skandal, säger Snorre Hermansson.

Men sedan denna interpellation om ”svarta hål i Lindesbergs ekonomi” skrevs i september, har en riktigt mörk avgrund öppnat sig. I tider då kommunen stoppat inköp och anställningar, gör man raka motsatsen i ärendet Lindesberg Arena. Här vill man gå in och rädda verksamheten genom att avskriva en stor hyresskuld samt betala för extrakostnader av vaktmästeri och lokalvård. Totalt skall drygt 1,1 miljoner kronor tryckas ner i detta svarta hål – eller avgrund – av skattebetalarnas pengar.
-Det har talats om att det är olagligt, att man subventionerar ett bolag som konkurrerar med andra privata restaurangaktörer i stan. Jag tycker att den kritiken är befogad, säger Snorre Hermansson.
Han påpekar att partiet känner mycket starkt för idrottssatsningarna i Lindesberg, det är driften av en restaurangverksamhet och subventionerna som känns osmakligt.
-Det är både olagligt och oanständigt. Lindesbergs kommun skall inte gå in med skattepengar i sådan verksamhet av självklara skäl, förklarar han.

Hermanssons skrivelse i sin helhet:

Vänsterpartiet ryter till om den misskötta ekonomin i Lindesbergs Arena
Vänsterpartiet har genom interpellation 2011-09-07 om ”…svarta hål i Lindesbergs ekonomi” till fullmäktige begärt information, särskilt om turerna kring Arenabolaget.
Vid förra sammanträdet bordlades frågan (eftersom Jeanette Rapp då var sjuk).
Därför har vi sett fram emot att få en ordentlig genomlysning av alla märkliga affärer runt Arenan vid kommande fullmäktige, på måndag.

Eftersom inget står om detta i utskicket, har vi efterlyst det bordlagda ärendet. Vi fick igår veta att kommunledningen nonchalerat interpellationen och inte – som vanan tydligen är – lämnat in information till kansliet för distribution till fullmäktige.
Samtidigt forcerar kommunledningen ett extra ärende i kommunstyrelsen om nya miljonbidrag utöver budget till Arenabolaget.

Vänsterpartiet har nu rutit ifrån!
Vi accepterar inte att våra frågor till kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige, om minst sagt anmärkningsvärda förhållandena kring Arenabolaget fintas bort, samtidigt som kommunledningen vill ge nya miljoner till en bolagsstyrelse som uppenbarligen brustit i ansvar och medvetet sprängt alla givna ramar.

Detta dessutom när kommunen infört drastiskt inköpsstopp och anställningsstopp för alla kommunala verksamheter, vilket medför att redan hårt ansträngd personal får gå på knäna för att inte barnen i förskolan och i skolan eller de gamla inom äldreomsorgen ska fara alltför illa av krisen i kommunens ekonomi.
Och samtidigt som förslag diskuteras om ytterligare stora nedskärningar i budget för 2012…
Men Arenabolaget kan tydligen obehindrat tuta och köra, gasa på för fullt, utan att ens behöva bromsa i kurvorna!

Vänsterpartiet har fått många uppmaningar att fortsätta gå till botten med ofoget att vissa lyxverksamheter – som verksamheten i Arenan – uppenbarligen länge haft egna gräddfiler till kommunens kassakista. Medan kommunens huvuduppgifter, utbildning och omsorg om barn och gamla m m får ständigt nya nedskärningar.

Vänsterpartiet är förstås inte emot att stödja vettiga breddidrotter för barn och ungdom. Men elitidrotter och krogverksamhet m m i kommunens idrottsanläggning ska inte subventioneras med skattemedel.
Vi kan definitivt inte acceptera att miljonerna rinner okontrollerat kring Arenan, särskilt inte när kommunens ekonomi är i kris.
Vi har t o m anledning anta att en ordentlig analys av orsakerna till att kommunen på senare år hamnat i sån akut likviditetskris till del kan ha sin förklaring i medvetet eller omedvetet vårdslösa glädjekalkyler kring Arenan och dess verksamhet.

Vänstern är inte beredd att nu ge några extra miljoner för skuldsanering av Arenabolaget, utan att bolaget först får en ordentlig genomlysning av oberoende granskare.
Innan vanligt folk, som råkat på obestånd, kan få hjälp av samhället eller banker med skuldsanering krävs alla papper på bordet, att alla utgifter nagelfars och budgeten saneras ordentligt. Vänsterpartiet tycker inte ett bolag, som levt över sina tillgångar, bara ska få fler miljoner och slippa undan utan krav på ordentlig sanering.
Frågan är om kommunen har råd med ett bolag som skötts så dåligt över huvud taget?

Jag kommer för Vänstern att lyfta dessa frågor när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen måndag förmiddag. Jeanette Rapp kommer att ta upp Arenan vid fullmäktiges möte senare samma dag. Eftersom Anders Ceder är på resa på måndag har vi begärt att hans ersättare ger den information som måste ha tagits fram sedan vi lämnade in vår interpellation.
Idrotten i Lindesberg är inte betjänt av dessa svindlande affärer! Och kommunen har definitivt inte råd med det.

Snorre Hermansson

Publicerad 14 oktober 2011 klockan 12:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Clara Hammarbäck listade ut svaret på rebusen. Foto: Camilla Lagerman

Glada vinnare i läslovstävlingen

Klockan 13.00 avslutades LindeNytts läslovstävling, och det var enormt många som ville vara med och tävla om vinsterna. Tre lyckliga vinnare utsågs, och under eftermiddagen åkte LindeNytts reportrar på turné för att leverera de åtråvärda prisen.

29 oktober 2020 klockan 17:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsLindlöven med tre raka segrar

Det var en jämn drabbning i den värmländska orten Grums, med två raka segrar bakom sig stod Lindlöven för en ny stark match där lagets nykomling Maxim Semjonov skördade in matchens två gjorda mål vilket ledde till en ny triumf för ett formstarkt Lindlöven.

28 oktober 2020 klockan 23:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ladies Circle bjuder in till träningspass till förmån för psykisk hälsa

Välgörenhetsorganisationen Ladies Circle bjuder på söndag in till ett digitalt ...

Coronaläget: Nästintill fördubbling av antalet smittade i länet

På bara en vecka har antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblats i Örebro lä...

bildspel Utställningen om Bergbolagen växer

I samband med att Bergsparken invigdes i början av januari, invigdes även en utställning i byggnadens atrium, där man ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Håller rent och snyggt – ges hjältestatus

INSÄNDARE: Definitionen av en hjälte: (citat från wikipedia) Hjälte är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära. I grekisk mytologi kallades hjältarna heroer (ἥρωι), varifrån många språk fått sitt ord för hjälte, liksom svenska orden heroisk och heroism (hjältemod). De grekiska heroerna hade ofta gudomligt påbrå, vilket är vanligt även bland hjältar i andra mytologier. (slutcitat)

27 oktober 2020 klockan 13:46 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Jack O Lantern

Läslovstävling: Lös rebusen

Läslovet är i full gång för kommunens barn och ungdomar, och nu väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts läslovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst!

27 oktober 2020 klockan 07:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man till sjukhus efter brand i bostad: ”Försökte släcka brinnande olja med vatten”
UPPDATERAD. En 38-årig man fördes på måndagen till sjukhus med oklara skador efter en brand i mannens kök. Enligt polisuppgift skall han ha gjort...
26 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nu kan din oönskade gran sprida julstämning till folket
Tröttnat på granen? Ja, granen - inte grannen. Nu letar nämligen Samhällsbyggnad Bergslagen efter 14 stycken granar modell större, som skall anv...
26 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi missunnar inte Värmlänningarna att befrias från ledbesvär – men…
INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid...
26 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven avgjorde i förlängning

Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in från båda lagen och med 2-2 i slutet av den tredje perioden så blev det ett förlängningsspel som avgjorde utdelningen av de tre poängen.

25 oktober 2020 klockan 21:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kvä...

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

AnnonsJocke Saarenpää och hans kollegor sålde den vinstgivande lotten. Foto: ICA Supermarket

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon kronor rikare – direkt på skrapet.
– Det är jätteroligt, det var några år sedan vi hade någon storvinst, säger Jocke Saarenpää på ICA Supermarket.

23 oktober 2020 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-...

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona

I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under ...

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt

På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle ...

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år

Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från ...

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill st...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Läsarbild. Foto: Hanna Johansson

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Storå. Branden hade uppstått i en lägenhet tillhörande äldreboendet på orten. Dessbättre var situationen snabbt under kontroll och ingen person skall ha skadats.
– Personen som bor i lägenheten är anträffad, han befann sig utanför boendet och skall inte vara skadad, uppger polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

21 oktober 2020 klockan 19:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”
Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket. - Det här inkom ...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”
Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även trafikolyckor till följd av att vilt uppehållit sig på vägen. ...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden
Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de ...
21 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-20

2020-10-20

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-18

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-29 20:31