Arkivbild

Hermansson om arenakrisen: ”Olagligt och oanständigt”

Vänsterpartiets Snorre Hermansson anser att Lindesbergs kommun begår lagbrott genom att subventionera och skuldsanera Lindesberg Arena AB.-Det är både olagligt och oanständigt, säger han.

Igår kunde LindeNytt berätta att Lindesberg Arena AB inte klarat av att betala hyran och att Lindesbergs kommun planerar att gå in med skattemedel för att rädda bolaget ur krisen.
Vänsterpartiets Snorre Hermansson är en av många som har reagerat med avsky mot detta. Han menar att det är hög tid att lägga alla handlingar på bordet nu. I en skrivelse, som publiceras i sin helhet längre ned i artikeln, tar han upp de senaste turerna kring arenan samt partiets tidigare interpellation om kommunens dåliga ekonomi. En interpellation som han uppfattat att kommunledningen har nonchalerat – av någon anledning.
-Det skall bli väldigt intressant på fullmäktige på måndag, för om ärendet inte kommer med så är det skandal, säger Snorre Hermansson.

Men sedan denna interpellation om ”svarta hål i Lindesbergs ekonomi” skrevs i september, har en riktigt mörk avgrund öppnat sig. I tider då kommunen stoppat inköp och anställningar, gör man raka motsatsen i ärendet Lindesberg Arena. Här vill man gå in och rädda verksamheten genom att avskriva en stor hyresskuld samt betala för extrakostnader av vaktmästeri och lokalvård. Totalt skall drygt 1,1 miljoner kronor tryckas ner i detta svarta hål – eller avgrund – av skattebetalarnas pengar.
-Det har talats om att det är olagligt, att man subventionerar ett bolag som konkurrerar med andra privata restaurangaktörer i stan. Jag tycker att den kritiken är befogad, säger Snorre Hermansson.
Han påpekar att partiet känner mycket starkt för idrottssatsningarna i Lindesberg, det är driften av en restaurangverksamhet och subventionerna som känns osmakligt.
-Det är både olagligt och oanständigt. Lindesbergs kommun skall inte gå in med skattepengar i sådan verksamhet av självklara skäl, förklarar han.

Hermanssons skrivelse i sin helhet:

Vänsterpartiet ryter till om den misskötta ekonomin i Lindesbergs Arena
Vänsterpartiet har genom interpellation 2011-09-07 om ”…svarta hål i Lindesbergs ekonomi” till fullmäktige begärt information, särskilt om turerna kring Arenabolaget.
Vid förra sammanträdet bordlades frågan (eftersom Jeanette Rapp då var sjuk).
Därför har vi sett fram emot att få en ordentlig genomlysning av alla märkliga affärer runt Arenan vid kommande fullmäktige, på måndag.

Eftersom inget står om detta i utskicket, har vi efterlyst det bordlagda ärendet. Vi fick igår veta att kommunledningen nonchalerat interpellationen och inte – som vanan tydligen är – lämnat in information till kansliet för distribution till fullmäktige.
Samtidigt forcerar kommunledningen ett extra ärende i kommunstyrelsen om nya miljonbidrag utöver budget till Arenabolaget.

Vänsterpartiet har nu rutit ifrån!
Vi accepterar inte att våra frågor till kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige, om minst sagt anmärkningsvärda förhållandena kring Arenabolaget fintas bort, samtidigt som kommunledningen vill ge nya miljoner till en bolagsstyrelse som uppenbarligen brustit i ansvar och medvetet sprängt alla givna ramar.

Detta dessutom när kommunen infört drastiskt inköpsstopp och anställningsstopp för alla kommunala verksamheter, vilket medför att redan hårt ansträngd personal får gå på knäna för att inte barnen i förskolan och i skolan eller de gamla inom äldreomsorgen ska fara alltför illa av krisen i kommunens ekonomi.
Och samtidigt som förslag diskuteras om ytterligare stora nedskärningar i budget för 2012…
Men Arenabolaget kan tydligen obehindrat tuta och köra, gasa på för fullt, utan att ens behöva bromsa i kurvorna!

Vänsterpartiet har fått många uppmaningar att fortsätta gå till botten med ofoget att vissa lyxverksamheter – som verksamheten i Arenan – uppenbarligen länge haft egna gräddfiler till kommunens kassakista. Medan kommunens huvuduppgifter, utbildning och omsorg om barn och gamla m m får ständigt nya nedskärningar.

Vänsterpartiet är förstås inte emot att stödja vettiga breddidrotter för barn och ungdom. Men elitidrotter och krogverksamhet m m i kommunens idrottsanläggning ska inte subventioneras med skattemedel.
Vi kan definitivt inte acceptera att miljonerna rinner okontrollerat kring Arenan, särskilt inte när kommunens ekonomi är i kris.
Vi har t o m anledning anta att en ordentlig analys av orsakerna till att kommunen på senare år hamnat i sån akut likviditetskris till del kan ha sin förklaring i medvetet eller omedvetet vårdslösa glädjekalkyler kring Arenan och dess verksamhet.

Vänstern är inte beredd att nu ge några extra miljoner för skuldsanering av Arenabolaget, utan att bolaget först får en ordentlig genomlysning av oberoende granskare.
Innan vanligt folk, som råkat på obestånd, kan få hjälp av samhället eller banker med skuldsanering krävs alla papper på bordet, att alla utgifter nagelfars och budgeten saneras ordentligt. Vänsterpartiet tycker inte ett bolag, som levt över sina tillgångar, bara ska få fler miljoner och slippa undan utan krav på ordentlig sanering.
Frågan är om kommunen har råd med ett bolag som skötts så dåligt över huvud taget?

Jag kommer för Vänstern att lyfta dessa frågor när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen måndag förmiddag. Jeanette Rapp kommer att ta upp Arenan vid fullmäktiges möte senare samma dag. Eftersom Anders Ceder är på resa på måndag har vi begärt att hans ersättare ger den information som måste ha tagits fram sedan vi lämnade in vår interpellation.
Idrotten i Lindesberg är inte betjänt av dessa svindlande affärer! Och kommunen har definitivt inte råd med det.

Snorre Hermansson

Publicerad 14 oktober 2011 klockan 12:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Axel Schylström och Charlie Eriksson bjöd på en livsviktig show: ”Måste våga prata”

Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.

23 mars 2023 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Lindesberg Arena. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.

22 mars 2023 klockan 13:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro

Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd ...

Brotorpsskolan Klass 5A är mycket taggade inför kvartsfinalen. I förgrunden står klassens representanter Leon och Julia. Foto: Jennie Einarsson

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman

2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.

20 mars 2023 klockan 10:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Guldhattar och segervrål! LIF Lindesberg firade stort efter att spela sig igenom "Ettan" som obesegrade. Foto: Hasse Persson.

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien

Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.

19 mars 2023 klockan 21:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”
Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berä...
17 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Två män grovt misshandlade i natt
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha...
17 mars 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder p...
16 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommer LIF Lindesberg att avsluta säsongen med sitt 21:a raka segerjubel? Arkivfoto: Hasse Persson

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.

17 mars 2023 klockan 09:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.

15 mars 2023 klockan 13:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket

INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtg...

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”

När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och...

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Annons


Pontus Andersson från Lindeskolan tog hem SM-guldet för unga plåtslagare. Foto: Jezzica Sunmo

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.

13 mars 2023 klockan 18:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

En person skadad efter singelolycka: ”Blodig i ansiktet och ryggsmärtor”

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med bland annat ryggsmä...

LIF Lindesbergs P16-lag jagar SM-guld

I helgen blev det klart vilka åtta lag som är klara för finalspel inom USM i P16-klassen. Det var tjugo jämna lag som ...

Kvinna misstänks ha kört bil påverkad av narkotika

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk.

Musikälskaren inför helgen: ”Musiken berör mig, så tårarna rinner”

Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är ...

LIF håller sig obesegrat inför derbyt

Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen ...

bildspel Babsans Bankir blir Årets Häst på travgalan

Varje år har Fornaboda och Örebrotravet sin gemensamma travgala och i år var inget undantag. De senaste åren ...

Förra årets upplaga av Linde punkfest drog fullt hus. Foto: Privat

Punkfesten tillbaka på Hillstreet: ”Väldigt lyckat”

Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.

10 mars 2023 klockan 11:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg laddar för seger i Distriktscupen
På lördag går IFK Lindesberg från träning till tävling. Då spelas den första matchen i Distriktscupen, där IFK Askersund står som första ...
9 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frövifamiljens koppling till Mellon: ”Stolta och taggade!”
Hemma hos familjen Nydén i Frövi pågår uppladdningen inför den stora Mellofinalen på lördag för fullt, och man har en given favorit, nämligen...
9 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lisa Whites senaste roman väcker starka känslor
Efter tre släppta succéromaner är lindetjejen Lisa White återigen aktuell med en ny kärlekshistoria som bär titeln ”Nu när jag funnit dig...
8 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-07

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-05

2023-03-04

2023-03-03

2023-03-03

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-01

2023-03-01

2023-03-01

2023-03-23 18:27