En hjärt- eller hjärninfarkt skall ej behöva drabba en fullt frisk ungdom. Dock är det en av flera skadeverkningar som den bland unga populära drogen ”Spice” kan orsaka. Trots riskerna och trots flera dokumenterade dödsfall samt allvarliga överdoser där unga varit nära döden, fortsätter Spice bära stämpeln som ”OK” på ungdomsfesterna.- Det här är ett jätteallvarligt problem som vi har mycket svårt att stoppa. Lagstiftningen hänger inte med i tillverkarnas tempo, som hela tiden byter ut några substanser i Spice då dessa blivit narkotikaklassade. På detta sättet kan tillverkning och försäljning fortsätta, förklarar en märkbart oroad ungdomspolis, Susanne Jakobsson som tillsammans med kollegan Henrik Andersson arbetar med att informera ungdomarna om drogen och farorna med den.
Drogen lanserades som ett ”lagligt alternativ till cannabis” när den dök upp. Syntetiskt framställd och snyggt förpackad samt bara en knapptryckning bort, fick den snabbt fäste bland ungdomar som i vanliga fall skulle ha tagit avstånd från narkotika om någon erbjöd dem att prova.
För sådan är ändå sanningen, att de allra flesta ungdomar skulle ta ett rejält avstånd från tunga droger som t ex kokain, amfetamin och heroin om det erbjöds dem på en fest. Det är ju knark! Det bokstavligen skriker fara. Men tyvärr verkar det som att varningssignalerna har inaktiverats när drogen Spice erbjuds. Anledningen är att Spice inte har fått en knarkstämpel på samma sätt ännu, som traditionella droger, och därför lockas allt fler unga att ta drogen i tron om att det är ofarligt.
Polisen i Lindesberg ser mycket allvarligt på hur Spice har fått en ”OK-stämpel” bland unga människor, som utsätter sig för direkt livsfara vid användning av drogen. Både försäljning och missbruk förekommer i Lindesberg, men hur utbrett det är kan polisen bara spekulera i.
– Spice är livsfarligt, därför är det här ett jätteproblem. Jag vill jämföra det med rysk roulette, säger ungdomspolisen Susanne Jakobsson och fortsätter:
– Jag har själv varit i kontakt med en missbrukare av andra droger, som började med knark redan som 13-åring och har testat alla möjliga droger sedan dess, bland annat heroin. Han sa till mig att det bara finns en drog som skrämmer honom – och det är Spice. Det tycker jag säger en del, förklarar ungdomspolisen Susanne Jakobsson, polisen i Lindesberg.
Ungdomspoliserna Susanne Jakobsson och Henrik Andersson, arbetar bland annat genom att informera ungdomarna ute på skolorna om Spice och de risker man utsätter sig för redan vid första tillfället man provar drogen.
– Mycket kan göras i hemmet också. Om man har en tonåring där hemma som röker vanliga cigaretter bör man vara extra vaksam. Det är ofta unga som redan röker som provar Spice, säger Jakobsson.