Debatterna under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige var både många och bitvis hårda i tonen emellanåt. Uppenbart var att frågorna rörande skolan och landsbygden var heta ämnen som onekligen berörde. Vad är bäst för barnen? Vad är bäst för kommunen? Är det en skolfråga eller en landsbygdsfråga? Där gick meningarna isär på flera håll, men istället för att lösa problem ägnade man mycket tid åt att märka ord och att reta upp varandra.
– Hela kommunen ska leva och utvecklas. Det är fina ord i valtider, men sedan då? En lösning i frågan om skolorna kan vara att ta ur eget kapital, starta projekt med mera. Vi måste få ett slut på avvecklingen av kommunens landsbygd! sade Magnus Eriksson (C)
– Vi vill utveckla hela kommunen, och för att göra det måste vi börja med centralorten, och sedan fortsätta utåt, sade Irja Gustavsson (S).
– Bengt Storbacka, du sade på förra sammanträdet att du anser att vi alla bor på landsbygden. Jag har svårt att se att man bor på landet när man bor i centrala Lindesberg. Där jag bor har vi t ex en vägsamfällighetsförening, det är så det fungerar på landet. Har du det? frågade en märkbart irriterad Anders Persson (LPO).
– Jag har googlat, och definitionen av stadsområden är kommuner med en befolkning som är minst 30 000 och/eller där den största tätorten har minst 25 000 invånare. Det har inte Lindesberg, så genom den definitionen bor vi alla på landsbygden. Sedan äger jag också en egen bit väg där jag bor, svarade Bengt Storbacka (S).
– Det här handlar om både ekonomi, pedagogik och landsbygd. De mindre skolorna får sämre förutsättningar, lärare vill och behöver ha kollegor. Om man som lärare har en dålig dag kan det vara bra att ha en kollega som kan peppa och stötta. Är skolan till för byn eller barnen? undrade Linda Svahn (S).
– Vi har under många, många år arbetat för att byskolorna ska vara kvar, men under den förra mandatperioden insåg vi att vi kommer att få stora problem med att hålla en bra kvalitet, sade Pär-Ove Lindkvist (M).
– Eleverna vid både Rockhammars och Ramshyttans skola ligger faktiskt över rikssnittet när man tittar på resultaten från de nationella proven, så argumentet med svaga resultat håller inte, sade Markus Lundin (KD).
Med siffrorna 23 mot 22 vann sedan förslaget om en nedläggning av byskolorna. En seger för S, M och L, men ett hårt nederlag för Ramsberg och Rockhammar.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.