Höststädning hindras av felparkerare

Felparkerare orsakar stora problem nu när höststädningen börjar i centrala Lindesberg. Med hösten kommer ju som bekant lövfällning och blåst vilket gör stadens gator fulla av löv, kvistar och annan skräp. När så kommunens städpatruller ger sig ut för att snygga upp så stöter de ofta på problem då vissa personer inte följer datumparkeringen i centrum. Bilarna står helt enkelt i vägen för dem.
–Vi har mycket svårt att genomföra vårt arbete, något måste göras åt detta omgående, säger Göran Orre som ingår i en centrumgrupp vars uppgift är att hålla rent och snyggt i Lindesberg.

Han har under många år kört sopmaskinen i centrum och vittnar om hur det ibland ligger driver med löv på bl a Köpmangatan. Och att komma åt och städa rent är helt omöjligt när bilarna står i vägen, berättar han.
Förutom att vägkanterna liknar en kompost så utgör det en direkt trafikfara.
-Blöta löv blir som en vinterväg med is, säger Göran.
Han har nu kontaktat polisen för att få hjälp.

Höststädning hindras av felparkerare
Att bötfälla dem som inte följer datumparkeringen är det enda som hjälper, menar Lars Törnqvist. Men det är inget som polisen vill lägga ner dyrbar tid på. Det är upp till kommunen att se till att bötfälla eventuella felparkerare, menar han. -Det är kommunens uppgift att hålla vägarna rena från bilar så att sopning och snöröjning kan skötas. De har ju faktiskt en person tillsatt för detta. Jag förstår Göran Orre att han är trött på det här.
Han åker ut på natten och ska arbeta och möter då hinder som försvårar arbetet, säger närpolischefen.

Parkeringsvakt har annat att göra
Kommunen har en man tillsatt för att bötfälla dem som parkerar galet, som dessutom har utbildats för detta arbete. Men han har ett annat jobb också, vilket medför en låg kontroll av felparkerare. Tommy Karlqvist, chef på gatukontoret, medger att det är deras skyldighet att hålla gatorna rena från felparkerade bilar. Men om några åtgärder kommer att göras är en annan fråga. –Visst är det vår uppgift att hålla efter felparkerare. Men det här är ju ett säsongsbetonat problem som bara inträffar under höst och vinter. Dessutom har vår parkeringsvakt ett annat arbete parallellt med detta. Men visst ska vi ta åt oss av kritiken som Göran med flera riktar mot oss, säger han.

Datumparkering: Parkering natten mot ett jämt datum gäller parkering på udda gatunummer. Natten mot udda datum gäller parkering på jämt gatunummer.

Publicerad 3 oktober 2000 klockan 17:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer att genomlysas i jakten på besparingar. Många pratar om ”Politiskt mod”, vi LPO pratar om sunt förnuft!

20 februari 2024 klockan 17:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Foto: Fredrik Norman

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat om huruvida det estetiska programmet ska vara kvar på Lindeskolan, eller läggas ner. Föreningen Attention vill lyfta risker som vi ser, för många av våra medlemmar, med en eventuell nedläggning. Det handlar förutom det personliga lidandet av att inte kunna känna hopp om sin egen framtid också om ökade kostnader för kommunen.

19 februari 2024 klockan 10:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

Eleverna på Lindeskolan fick presentera sina finalbidrag under Innovation day 2024. Foto: Linde Energi

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2024” på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: smarta äldreboenden, självläkande vägar och återvunnet duschvatten var några av innovationerna som imponerade starkt på juryn. Vinnare blev slutligen en grupp elever som presenterade idén att utveckla en värmeväxlare för vedpannor, som tar tillvara på den spillvärme dessa ger ifrån sig. Istället för att elda för kråkorna, kan värmen komma till nytta för hushållet.
– Vi ville komma på någonting som många kan använda och som är relativt billigt, säger Julia, en av eleverna i den vinnande gruppen i ett pressmeddelande.

15 februari 2024 klockan 11:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta
INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut beslutsunderlag som inte överensstä...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar vidare till poliser. Vi flyttade från Stockholm och ...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan
Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt ...
13 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Helene Lundin, Kristdemokraterna. Foto: Kristdemokraterna

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ gymnasieskola. Den ska vara attraktiv för både elever och personal. I och med ett sjunkande elevantal, över flera år, har vi dock hamnat i en situation som inte är hållbar.

13 februari 2024 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sofie Krantz (S), Magnus Storm (C). Foto: Socialdemokraterna/Centerpartiet

Hur var det nu igen med det politiska modet?

INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar som behöver göras på Lindeskolan för att få en budget i balans. Oppositionens förslag var att se över hur man kan gå ur lokaler och samlokalisera utbildningar för att få ner hyreskostnaderna på Lindeskolan. Enligt rikssnittet ligger lokalyta per elev på 14 kvadratmeter medan man på Lindeskolan har 28 kvm/elev. Tittar man på kostnader för hyror för lokaler så är hyran för Lindeskolan dubbelt så hög som rikssnittet. Det finns helt klart ett samband mellan yta och hyreskostnad.

13 februari 2024 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Barnens Vasalopp i bilder

Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var ...

Beslutet: Dessa program pausas och läggs ned på Lindeskolan

UPPDATERAD KL 14:58 Inför måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden hade ...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Rebecca Persson och Matilda Persson lämnar över ratten till Bergslagens IF, Ali Jamal Yassin. Foto: Jennie Einarsson

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i föreningen Bergslagens IF.
Ordförande Ali Jamal Yassin förklarar att han ser det som en möjlighet för föreningen att utvecklas och samtidigt göra någonting som gynnar hela kommunen.
– Det här ska bli väldigt spännande, vi ser så mycket utvecklingsmöjligheter för det här evenemanget, säger Ali Jamal Yassin, ordförande i Bergslagens IF.

9 februari 2024 klockan 14:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lärare polisanmäld efter allvarlig händelse under skoltid

En lärare vid en skola i norra kommundelen blev under tisdagen tagen ur tjänst efter att en hä...

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro...

Tre personer häktade för synnerligen grov misshandel

Tre personer, varav två tonåringar, häktades under onsdagen vid Örebro Tingsrätt för synnerligen ...

Debattsvar: VI GÖR DET SOM MÅSTE GÖRAS

INSÄNDARE/DEBATT: Tack, Bengt, för ditt inlägg om besparingar på Lindeskolan. Jag förstår att det känns ovant ...

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som fö...

Saknad kulturprofil hedras med minnesfond

I slutet av 2022 gick den mycket uppskattade keramikern och konstnären Gunilla Dovsten bort efter en tids sjukdom. Fö...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Majoriteten föreslår att lägga ned program på Lindeskolan – vi har andra förslag

INSÄNDARE/DEBATT: Liggande förslag från majoriteten är att Lindeskolans Undersköterskeprogram pausas, att Estetiska programmet och Lastbil och mobila maskiner (tunga mek.) läggs ned. Det är ett mycket dåligt förslag!

8 februari 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya förslaget: Lägga ned populära program på Lindeskolan
Under hösten 2023 beslutade Barn-och utbildningsnämnden att genomföra en besparing om 10 miljoner kronor på Lindeskolan. Enligt ett nytt förslag ...
7 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Sports Camp läggs ned efter 10 år
Under tio somrar har Linde Sports Camp varit en omåttligt populär sommarlovsaktivitet för kommunens unga. Genom åren har över 1000 barn deltagit ...
7 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Eriksson ny tränare för damlaget: ”Vi kan vinna serien”
Inför säsongen stod GSBK/IFK Lindesbergs damlag utan tränare, så för att laget inte skulle riskera att läggas ned klev Martin Eriksson in och ...
7 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-06

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-31

2024-01-31

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-21 06:48